2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Marijos radijas Lietuvoje

2018-12-01
 

 

PRADŽIA
Marijos radijo istorija prasidėjo 1983 metais Italijoje. Tai buvo dviejų žmonių, kunigo Livio Fanzaga ir pasauliečio verslininko Emanuele Ferrario tandemas.
Jų iniciatyvos ir bendro darbo karštis davė stulbinančius rezultatus. Labai greitai iš parapijos radijo stoties ji tapo Italijos Marijos radiju.
Šių dviejų žmonių, kunigo Livio Fanzaga ir prezidento Emanuellio Ferrario iniciatyva, tolygiai kūrėsi pasaulinė Marijos radijo šeima, kuriai dabar priklauso apie 80 šalių.
 
MARIJOS RADIJAS PASAULYJE
Pasaulinė „Marijos radijo" šeima kaip organizacija buvo įkurta 1998 metais. Nuo tada „Marijos radijas" plėtė savo veiklą pasaulyje ir dabar yra transliuojamas maždaug 40 kalbų - visuose žemynuose: Afrikoje, Azijoje, Europoje, Amerikoje. Bendrai visame pasaulyje veikia 1500 „Marijos radijo" antžeminių siųstuvų.

Nors „Marijos radijas" tiesiogiai ir nebuvo susijęs su Romos katalikų bažnyčia, tačiau pasitarnavo kaip priemonė Bažnyčios evangelizacijos darbe, padėjo skleisti Bažnyčios mokymą visoje šalyje. Nuo pat „Marijos radijo" egzistavimo pradžios jis nebuvo finansuojamas iš Romos katalikų bažnyčios ar kokių nors kitų biudžetų. Viso pasaulio „Marijos radijo" stočių veikla iki šiol yra finansuojama tik iš aukotojų lėšų.

Eteryje transliuojamos ir visų šalių „Marijos radijo" stotims bendros laidos ir programos. Tai - tradicinė katalikams Dievo šlovinimo muzika, įvairios katalikišką mokymą aiškinančios bei populiarinančios laidos, kalbamas rožančius, novenos, transliuojamos šv. Mišios. Yra ir kievienam kontinentui bei klausytojų gyvenamai teritorijai būdingų laidų, tokių kaip žinios, populiarioji katalikiška muzika, aktualijų ar bendruomenes telkiančios laidos ir kt.
 
LIETUVOJE
Lietuvoje Marijos radijas transliacijas pradėjo 2004 m. rugpjūčio 30 d. Kaune. Po mėnesio buvo įjungti siųstuvai Klaipėdoje ir Šiauliuose. 2005 m. birželio 29 programa pradėta transliuoti Vilniaus mieste ir apylinkėje. Šiuo metu Lietuvos Marijos radijas turi 26 dažnius.
Nuo 2005 metų Lietuvos Marijos radijas taip pat yra tarptautinės Marijos radijo asociacijos (World Family of Radio Maria) narys.
Tuomet, apie vienerius metus, Lietuvos Marijos radiją rėmė aukotojai iš Italijos. Jų lėšomis buvo įsigyta įranga, atsiskaityta už dažnius, padengtos kitos susijusios išlaidos.
 
SAVANORYSTĖ
Viso pasaulio Marijos radijo veikla išlaikoma klausytojų aukomis, ir šiuo požiūriu Marijos radijas yra unikalus.
Marijos radijas yra kitoks. Populiariausiu eterio laiku transliuoja Rožinį ir Valandų liturgiją. Necukruoja Bažnyčios mokymo ir „nevynioja į vatą". Prodiusavimą patiki savanoriams. Neparduoda reklamos. Gyvuoja vien iš klausytojų aukų.
Nepaisant to - stebuklas - prieš vienuolika metų pradėjusi transliacijas kuklioje Kauno studijoje, šiandien ši radijo stotis klausytojų pageidavimu girdima beveik visoje Lietuvoje!

 

RADIJO DAŽNIAI  

● Alytuje
107.4 MHz
● Anykščiuose
95.0 MHz
● Biržuose
98.2 MHz
● Druskininkuose
107.6 MHz
● Ignalinoje
99.0 MHz
● Joniškyje
94.8 MHz
● Jurbarke
100.3 MHz
● Kaune
95.7 MHz
● Klaipėdoje
106.0 MHz
● Laukuvoje
106.7 MHz
● Marijampolėje
91.4 MHz
● Mažeikiuose
92.7 MHz
● Nidoje
92.1 MHz
● Panevėžyje
95.0 MHz
● Plungėje
89.4 MHz
● Raseiniuose
105.2 MHz
● Rokiškyje
105.8 MHz
● Skuode
91.6 MHz
● Šiauliuose
91.8 MHz
● Šilutėje
96.9 MHz
● Tauragėje
92.3 MHz
● Telšiuose
101.1 MHz
● Utenoje
97.7 MHz
● Varėnoje
100.3 MHz
● Vilniuje
93.1 MHz
●Visagine
105.4 MHz

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-01 10:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media