2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: Iš Lietuvos radijo istorijos: Pirmasis mūsų radijo tiltas „Vilnius – Milvokis“

2021-10-29
 
Antanas Šimkūnas

Antanas Šimkūnas

Antanas Šimkūnas
Prasidėjus M. Gorbačiovo „perestroikai," imta kalbėti ir apie viešumą. Tai buvo rimta užuomina monopoliniam SSRS propagandos aparatui. Sąjunginis RTV komitetas pradeda rengti televizijos bei radijo tiltus su užsienio valstybėmis. 1986 metais sąjunginis RTV komitetas pasiūlė ir Lietuvos radijui surengti tiltą su JAV Viskonsino valstijos miestu Milvokiu. Šis nedidelis miestas, esantis šiaurinėje JAV dalyje, ant Mičigano ežero pakrantės buvo pasirinktas todėl, kad sąjunginiame komitete jau dirbo du žurnalistai iš Milvokio, rengė reportažus, todėl milvokiečiai jau iš anksto buvo rengiami pokalbiui su vilniečiais. Antra vertus, Maskvai rūpėjo patikimumas, garantija, kad sąšauka tarp dviejų skirtingų miestų būtų surengta tvarkingai. Nors šis radijo tiltas vadinosi „Vilnius - Milvokis", tačiau viską reguliavo ir organizavo Maskva. Net milvokiečiais nebuvo pasitikimą. Į Milvokį buvo komandiruotas sąjunginio radijo laidų JAV skyriaus vedėjo pavaduotojas M. Taratuta. Jis visą savaitę dirbo Milvokio radijo studijoje, viską organizavo, net padėjo sudaryti pašnekovų grupę. Norą dalyvauti pokalbyje su vilniečiais pareiškė net 70 Milvokio gyventojų. M. Taratuta pasirūpino, kad registracija būtų nutraukta. Pokalbiui buvo pakviesta tik 12 milvokiečių. Tai alaus gamyklos darbuotojas, gydytojas, dizaineris, advokatas, spaustuvininkas, studentas, namų šeimininkė ir t. t. Pokalbyje panoro dalyvauti ir vienas lietuvių kilmės milvokietis - Viskonsino universiteto profesorius lituanistas Alfredas Senas. Jam labiausiai rūpėjo sužinoti, kaip jaučiasi A. Sabonis po patirtos traumos. Sutarta, kad pokalbis vyks rusų, anglų ir lietuvių kalbomis.
Vilniaus pašnekovų grupę sudaryti taip pat padėjo maskviečiai, sąjunginio radijo darbuotojai I. Čarikovas ir V. Ščerbakovas. Taigi į diskusiją su amerikiečiais buvo pakviesti patikimi, rimti, tituluoti vilniečiai - „Tiesos" redaktorius A. Laurinčiukas, LTSR AT deputatas,. Socialistinio darbo didvyris P. Šileikis, Profesinių Sąjungų Tarybos sekretorius R. Baltrušaitis, taksi vairuotojas I. Ševiakovas, elektronikos specialistas V. Pavlovas ir kiti. Viso 10 vilniečių.
Radijo diskusija tarp dviejų miestų gyventojų prasidėjo 1986 m. lapkričio 1 d. 21 val. Maskvos laikus ir 12 val. JAV laiku. Pokalbiui Milvokyje vadovavo maskvietis M. Taratuta, o Vilniuje - maskvietis I. Čarikovas .Diskusija vyko pustrečios valandos. Po to įrašas buvo montuojamas, trumpinamas iki 45 minučių ir per sąjunginį bei respublikinį radiją transliuojamas lapkričio 13 dieną. Buvo iškirpta daug Maskvai nepriimtinų vietų, kai milvokiečiai klausė, kodėl Sovietų Sąjungoje pažeidinėjamos žmogaus teisės, kodėl vilniečiai negali laisvai lankytis bažnyčioje, kodėl draudžiama laisva spauda ir t.t. Taigi atviro, dalykiško pokalbio nebuvo. Konkrečiai neatsakyta į daugelį amerikiečių keliamų klausimų. Už tai Maskvos propagandistai turėjo kuo pasigirti, kad įgyvendina viešumo planą.
Kai dabar per mūsų radiją ir televiziją girdime ir matome mūsų korespondentų tiesioginius pokalbius iš Vašingtono ar Briuselio, net nebeįsivaizduojame, kad viskas turi būti įrašyta, suredaguota, patikrinta cenzūros, perskaityta iš popieriaus ir tik tada transliuota klausytojams ir žiūrovams, kaip buvo prieš 35 metus.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-10-29 14:05
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media