2024 m. gegužes 4 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Teismas įpareigojo Birutę Vėsaitę paskelbti paneigimą dėl „Lietuvos ryto" televizijos laidoje pasakyto teiginio

2014-01-24
 
Birutė Vėsaitė

Birutė Vėsaitė

 

Airinė Šerelytė

Vilniaus miesto apylinkės teismo

pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene

2014 m. sausio 23 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas išnagrinėjo civilinę bylą pagal ieškovo Pauliaus Lukausko ieškinį atsakovei Birutei Vėsaitei dėl tikrovės neatitinkančios garbę ir orumą žeminančios informacijos paneigimo bei neturtinės žalos atlyginimo.

Teismas ieškinį patenkino iš dalies ir pripažino, kad 2013 m. gegužės 13 d. „Lietuvos  ryto" televizijoje  skelbtoje  laidoje  „Lietuva  tiesiogiai", kalbinant atsakovę B. Vėsaitę apie VšĮ „Versli Lietuva" vadovo P. Lukausko pasitraukimo iš vadovo pareigų aplinkybes bei priežastis, B. Vėsaitės paskleistas teiginys, kad „mes matėme ir tam tikrą, sakyčiau, lėšų plovimo...lėšų plovimo tendencijas", neatitinka tikrovės ir žemina ieškovo P. Lukausko garbę ir orumą.

Išanalizavęs paskelbto teksto visumą, jo kontekstą, sakinių konstrukciją, jų formuluotę, pavartotą išraiškos būdą ir minčių dėstymą, teismas konstatavo, jog B. Vėsaitė televizijos laidoje paskelbė naują faktą - žinią, t.y. duomenis apie ieškovą, kaip netinkamą VšĮ „Versli Lietuva" vadovą. Atsakovė, nurodydama priežastį, o būtent - pinigų plovimą, dėl kurios ieškovas pasitraukė iš vadovo pareigų, įvardijo tai kaip konkretų įstatymo pažeidimą (pinigų plovimą). Teismas pažymėjo, kad asmeniui priskyrimas tokios konkrečios savybės kaip lėšų plovimas, kuri baudžiamojo įstatymo kvalifikuojama kaip nusikaltimas ir yra uždrausta, akivaizdžiai žemina asmens garbę ir orumą.

Išnagrinėjęs bylą, teismas nusprendė įpareigoti atsakovę B. Vėsaitę per 2 savaites nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos savo lėšomis be komentarų paskelbti paneigimą „Lietuvos ryto" televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai" arba artimiausiame dienraščio „Lietuvos rytas" numeryje.

Ieškinį dalyje dėl 10000 Lt neturtinės žalos priteisimo teismas atmetė. Įvertinęs paskleistų žinių turinį, jų formuluotę, jos išraiškos formą, kuri nesukūrė itin stipraus neigiamo atspalvio, teismas padarė išvadą, kad paskleistų žinių paneigimas yra pakankama satisfakcija ieškovui, todėl neturtinės žalos P. Lukauskui nepriteisė.

Sprendimas per 30 dienų nuo priėmimo dienos gali būti skundžiamas.

 

Kontaktams:

Laisvės pr. 79A, Vilnius

tel. (8 5)  274 0379

mob. 8 646 12 149

el. p. airine.serelyte@teismas.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-24 09:11
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Kas Birutei pasnibzdejo?PŠpšpšpšpš

2014-01-25 10:16

apie "Plovima"? STT aiskinosi kaip tas Lukauskas "Pinigus plove"? Jei taip tai ar plove? Jei ne tai ne(neplove). Po pumecio panasus veiksmas buvo ir prezidenturoj, bet tada, oijojoj, kokia audra pakilo! Nieks Birutes "Is balno" neismes. Tegu joja iki kitu rinkimu. Joja joja LIETUVAITĖ (Vėsaitė), kelia, kelia kepuraitę(Vesaitę).

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

TEISMAS visada TEISUS, zmogau is m raides,

2014-01-25 10:03

Seimo nariai neturi pinigu. O be to labai skauziai ta Birute ta Lukauska uzgavo. Pamanykit 1000 litu nepriteise. Ir man uz 8 darbo menesius atlyginimo nepriteise. Iki siol verkiu ir aimanuoju, vaikstau "lyg zeme pardavus-praradus". Lyg ir nenumiriau. Tik isskirtiniai zmones gali,teismo pagalba, pasiimti tiek kiek nori .

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media