2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Žurnalistės Eglės Digrytės "Laiškai iš Kabulo" - gyvas ir smagus pasakojimas apie tai, kaip išgyventi nesiliaujančio karo sąlygomis

2014-02-18
 
 

„Kabule gyvensi? KABULE??? Tame, kuris Afganistane?.. Kabulas... Hmmm." Toks buvo vienas iš pirmųjų laiškų, kurių sulaukiau draugams pranešusi, kad kraustausi į karą. Tuomet į bičiulio nuostabą atsakiau šypsenėle. Bet jei būčiau žinojusi, kur pirmiausia pakliūsiu, gal būčiau priraičiusi dar daugiau klaustukų",- sako Eglė Digrytė.

Eglė Digrytė (g. 1980 m.) - žurnalistė, dirbo įvairiuose šalies dienraščiuose, naujienų portaluose. Afganistane pirmą kartą lankėsi 2009 m. aprašyti ten tarnavusių Lietuvos karių gyvenimo. 2010-2011 m. ėjo Europos Sąjungos misijos Afganistane vadovo ir specialiojo įgaliotinio Vygaudo Ušacko patarėjos komunikacijos klausimais pareigas.

„Laiškai iš Kabulo" skaitytojui prieš akis kloja spalvingą rytietišką judraus ir triukšmingo miesto kilimą. Autorė vedžioja po gatves ir prekyvietes, supažindina su vietos žmonėmis ir kasdiene jų buitimi. Knygoje apžvelgiama Afganistano istorija, kultūros paveldas, papročiai ir savitas šalies gyventojų požiūris į moteris ir užsieniečius, nuotaikingai aptariami vakariečių - ambasadų, tarptautinių organizacijų ir kompanijų darbuotojų - rūpesčiai.

Afganistane nuolat tenka suktis iš padėties ir skubiai rasti išeitį: kaip gatvėje susikalbėti su policininku, kuris temoka gimtąją kalbą, kaip pareiti namo sutemus, jei neturi žibintuvėlio, o aplink - nė švieselės, ką daryti, jei aptinki ant kilimo įsitaisiusį skorpioną, ką valgyti, kai šaldytuvas tuščias, nes vakar neturėjai laiko nuvažiuoti į parduotuvę, o šiandien jau nebegalima, nes miestą drebina sprogimai.

Visi mano, kad ten blogai, - ir iš tikrųjų blogai, nes niekada nežinai, kur kovotojai surengs išpuolį.

Vis dėlto autorė palengva sklaido šalį gaubiančius mitus ir atskleidžia, kaip joje išgyventi nesiliaujančio karo sąlygomis.

Knygą „Laiškai iš Kabulo" išleido „Tyto alba", joje 248 puslapiai, gausu iliustracijų. Dailininkė Ilona Kukenytė.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-18 09:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media