2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Filosofinė kolegos išpažintis

2014-07-25
 
 

Vilniaus universiteto 1956 metų laidos žurnalistas Aloyzas VILKYS praėjo ypač prieštaringą gyvenimo kelią. Dirbo penkių rajonų laikraščių redakcijose, parašė kelis šimtus  straipsnių, korespondencijų, apybraižų, domėjosi  filosofija, ornitologija, atostogas leido kraštotyros ekspedicijose, tapo Kaimo rašytojų, dabar Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos nariu, Akmenės  literatų klubo „Žiemgalija" aktyvistu. Būdamas laisvas dvasia ir bohemiškos prigimties, nesistengė kopti karjeros laiptais,  nepakentė pataikavimo, redaktorių ir partinių bonzų diktato, kalbėjo, ką galvoja. Dėl to jam teko pakliūti į KGB akiratį,  pajusti, ką reiškia bedarbio,  klajoklio, piligrimo gyvenimas. Keletą kartų duonai kasdieninei užsidirbo vadovaudamas kolūkio kultūros namams, mokydamas kaimo vaikus, kirsdamas mišką, dalyvaudamas geologinėje naftos paieškos ekspedicijoje.

Painios  buvo ir idėjinio dvasinio kelio paieškos, nusidriekusios  nuo marksizmo kalimo universtete iki filosofinių metafizinių apmąstymų brandos amžiuje, nuo Salantų gimnazijos komjaunimo organizacijos sekretoriaus iki Lietuvių tautininkų sąjungos nario, šios partijos Akmenės rajono skyriaus vadovo.

Sudėtingus kūrybinio ir gyvenimo kelio ieškojimus Aloyzas Vilkys aprašė neseniai išleistoje prisiminimų knygoje „AUDRINGO PASAULIO LAIPTAIS KOPTA Į VIRŠŪNES". Knyga didelė - apie 500 puslapių, be autobiografinių, yra skyriai „Apie draugystę ir draugus, tikrus ir tariamus", „Apie tikėjimą, kunigus, bažnyčią, pasaulio filosofiją ir ateizmą", „Apie profesiją, darbą, politiką ir  vertybes, atrastas epochos vėjams siaučiant", „Apie pareigą, atliekamą užsimerkus prieš likimo tau ruošiamus smūgius", „Apie išpažintį sau ir savo artimui dykumoje".

 Knygą derėtų skaityti su pieštuku rankose, pasibraukant, nes nesilaikyta chronologinės sekos, dabartis vis persipina su praeitimi, literatūrinius vaizdus keičia filosofiniai apmąstymai,  o tarp jų vis išnyra portretai žmonių, su kuriais kartu dirbta, bendrauta, ginčytasi, mylėta ar neapkęsta. Nemaža vietos skirta ir mūsų plunksnos broliams, gal trims dešimtims asmenų,  daugeliui mūsų pažįstamų.

Atidus skaitytojas pastebės, kad knygai trūko priekabaus redaktoriaus, kai kur pasakojimas pernelyg ištęstas, yra pasikartojimų. Bet ir  ruošdamas knygą, autorius nesižemino, niekieno neprašė paramos. Knygą išleido savo iniciatyva ir lėšomis. Ją ir platina pats.

Autorius gyvena Naujojoje Akmenėje, tel. 8 425 52057.

 

                                           Anotaciją parašė  buvęs kurso draugas Antanas Anskaitis

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-25 16:21
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media