2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Buitinė būtinė Pauliaus Norvilos poezija

2014-07-18
 
Paulius Norvila

Paulius Norvila

 

Paulius Norvila (g. 1985) - jaunas poetas, 2006 m. debiutavęs knyga "Septyni metų laikai", 2012 m. išleidęs antrą eilėraščių rinkinį "Kortų traukimas tėra tik dalis ritualo", iš karto sulaukė nemažo skaitytojų bei kritikų dėmesio. Poetas Tomas Venclova, susipažinęs su debiutanto kūryba, pasakė: "Talentas neginčijamas. Dėl kai kurių eilučių tiesiog aiktelėdavau". Šiemet poetas pristato jau trečiąją savo knygą "Buitinė", kurią išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

 

Naujame poezijos rinkinyje naujomis prasmėmis nušvinta visuotinai pažįstami, bet asmeniškai suvokti garsai ir vaizdai, emocijos ir būsenos, kadaise išgyventa situacija ir dabarties akimirka. Ir visa ši patirtis - ir būtinė, ir buitinė - užrašyta atvira ir nesušukuota, kartais - atvirai jautria, kartais - atvirai ironiška, kartais - metaforiška, ir visada - savita kalba.

 

Knygą redagavęs poetas, literatūros kritikas Arnas Ališauskas sako, kad Pauliaus Norvilos poezija kalba autentišku, tvirtu balsu, atsiremia į "patikrintą" patirtį, pasaulėjautą, ramų buvimą ir atvirą žvilgsnį:

 

"Turint galvoje poeto amžių (gimęs 1985-aisiais), gali kilti įtarimas: daugoka. Juolab kad žmogus į literatūrą atėjo ne iš gatvės ir ne iš filologijos fakulteto, nesigirdamas džiova ir neverčiamas eiti į kunigus, o baigęs ekonomikos studijas ir dirbantis pagal specialybę. Kažkaip neįprasta. Ar tik nebus dar vienas jaunuolis iš tų šiandieninių - skubančiųjų gyventi, skubančiųjų rašyti, spausdinti, skelbti ir leisti? Skubančių ateiti į literatūrą ir nuskubėti toliau?

 

Nebus. Nėra.

 

Nepaisant tokio sąlygiškai nemažo knygų skaičiaus tokiam sąlygiškai jaunam amžiui, ši poezija niekur neskuba ir neskubina nei savęs, nei skaitytojo. Sukonstruota iš patikimų pasaulėjautos atramų, iš patirties ir nuojautų, ramaus buvimo ir ramaus žiūrėjimo aplink, ji kalba autentišku balsu, ji nujaučia ir įvardija, ji įsiklauso ir ištransliuoja, ji įsižiūri ir parodo. Ir ne tik buities smulkmenose slypintį Dievą ar velnią, kad ir kaip mus mėgintų suklaidinti ir apgauti knygos pavadinimas. Ir nors prognozės bei spėjimai - pats nedėkingiausias dalykas, kai vertinama poezija, apie šį autorių ir jo kūrybą mūsų literatūros ateityje ir dabartyje bandau spėti.

 

Bus. Yra."

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-07-18 12:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media