2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Bažnytinio paveldo muziejuje pristatoma knyga „Ora et labora. Palendriai“

2014-02-14
 
 

Vasario 20 d. 17.30 val. Bažnytinio paveldo muziejuje (Šv. Mykolo gatvė 9, Vilnius) vyks knygos „Ora et labora. Palendriai" pristatymas. Pristatyme dalyvaus Palendrių vienuolyno prioras tėvas Kazimieras Milaševičius, knygos autorius fotografas Eugenijus Barzdžius, istorikas Liudas Jovaiša, fotomenininkas Gintaras Česonis, menotyrininkė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė.

Benediktinų ordinas svariai prisidėjo prie Europos kultūros ir visuomenės formavimo. Viduramžiais benediktinai, kaip piligrimai ir misionieriai pasklidę po įvairias Europos tautas, dėjo pagrindus krikščioniškai Europos tapatybei, kuri ir šiandien yra bendros Europos kultūros pamatas. Ne išimtis buvo ir Lietuva. Du benediktinai misionieriai, Prahos vyskupas Vaitiekus ir vokietis Brunonas Kverfurtietis, jau XI amžiaus pradžioje pasiekė pagonių baltų kraštus. Vis dėlto pirmasis benediktinų vienuolynas tik apie 1405 metus įsikūrė Senuosiuose Trakuose. Apsilankęs benediktinų abatijoje prie Krokuvos, Lietuvos didysis kunigaikštis Vytautas pakvietė vienuolius į Lietuvą ir dovanojo jiems gimtąją Senųjų Trakų pilį.

Lietuvą aneksavus carinei Rusijai, Senųjų Trakų abatija, be pertrūkio gyvavusi daugiau nei 400 metų, buvo uždaryta, o 1864 m. - ir kiti Lietuvos benediktinų vienuolynai. Benediktinų istorija Lietuvoje nutrūko 130-čiai metų.

1991 m. rudenį į Solemo (Solesmes) abatijos Prancūzijoje duris pasibeldę keli lietuviai kandidatai davė postūmį vyriškos šv. Benedikto ordino šakos atsikūrimui Lietuvoje. Taip 1998 m. benediktinai iš Solemo abatijos atsikėlė į Lietuvą ir įsikūrė mažame Palendrių kaimelyje, Kelmės rajone.

Palendrių vienuolyno lankytojai dažnai vienuolių klausinėjo: kas jūs esate? Kuo jūs skiriatės nuo pranciškonų, dominikonų ar jėzuitų? Ką jūs veikiate vienuolyne ir už jo ribų? Kokia jūsų misija? Ar dirbate mokyklose, ligoninėse ar parapijose? Suprasdami, kad turi pasiųsti Lietuvos tikintiesiems žinią apie save, benediktinai pradėjo galvoti apie kokį nors leidinį su nuotraukomis ir tekstais, bandydami atsakyti į žmonių užduotus klausimus, papasakoti apie benediktinišką tradiciją, vienuolišką gyvenimą. Tačiau dėl įvairių priežasčių to vis nepavykdavo padaryti.

2011 m. vasarą Palendrių benediktinus netikėtai aplankė jaunuolis iš Šiaulių Eugenijus Barzdžius, studijuojantis fotografijos meną Velso universitete, Niuporte, Jungtinėje Karalystėje. Nenorėdamas veltui leisti atostogų laiko, jis nusprendė atvažiuoti į Palendrius, kad galėtų daugiau sužinoti apie uždarą, Dievui pašvęstą vienuolių gyvenimą, pamatyti vienuolius ne tik liturginių maldų metu, bet ir kasdienio gyvenimo aplinkoje. Pagyvenęs vienuolyne ir pabendravęs su vienuoliais, jis užsidegė troškimu sukurti ištisą fotopasakojimą apie Lietuvoje taip mažai pažįstamą benediktinišką vienuolinį gyvenimą. Eugenijaus troškimas atitiko ir benediktinų poreikį paskleisti žinią apie nuo žmonių akių paslėptą vienuolių gyvenimą. Šio bendradarbiavimo vaisius ir yra pristatomas albumas „Ora et labora. Palendriai".

Knyga sudaryta kaip Palendrių šv. Benedikto vienuolyno gyvenimo vaizdų, kuriuos užfiksavo ir savo nuožiūra atrinko fotografas Eugenijus Barzdžius, ir brolių benediktinų parinktų tekstų dialogas. Juo siekiama sugretinti dvejopą - fotografo ir vienuolių - požiūrį į benediktinišką gyvenimą. Albume rasite dešimt žodžių-tekstų iš šv. Benedikto regulos - vienuolių manymu, jie geriausiai išreiškia benediktiniško gyvenimo dvasią.

 

Daugiau informacijos apie renginį:

tel. (8 5) 2697800,

(8 5) 2627025,

muziejus@bpmuziejus.lt,

www.bpmuziejus.lt

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-14 08:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media