2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Naujame Sauliaus Šaltenio romane - poetės likimas ir šėtoniškų ideologijų amžiaus kronikos

2014-04-22
 
Viršelio dailininkė Asta Puikienė

Viršelio dailininkė Asta Puikienė

 

Saulius Šaltenis. Demonų amžius: proza ir dramaturgija. - Vilnius: Tyto alba, 2014. - 296 p. Viršelio dailininkė Asta Puikienė

 

Sauliaus Šaltenio romanas "Demonų amžius" - tai didelės meilės, šviesių vilčių ir tragiškų praradimų kupina poetės gyvenimo istorija. Kartu tai šėtoniškų ideologijų amžiaus - demonų amžiaus - kronikos.

Saulius Šaltenis (g. 1945)  - prozininkas, dramaturgas, publicistas. Populiariausi  jo kūriniai - apysaka "Riešutų duona" (ekranizuota 1978 m.) ir jos draminis variantas "Škac, mirtie, visados škac!", apysaka "Duokiškis".

Romaną "Demonų  amžius" autorius pateikia skaitytojų vertinimui po ilgos kūrybinės pauzės - paskutinis nemenko atgarsio sulaukęs  jo romanas "Kalės vaikai", kurio pagrindinio veikėjo paveiksle supintos K. Donelaičio,  A. Strazdo biografijos, dienos šviesą išvydo 1990-aisiais.

"Demonų  amžiaus" veiksmas vyksta sudėtingais prieškario ir pirmaisiais okupacijos metais. Lemtingi Lietuvai istoriniai įvykiai įtraukia į savo sūkurį talentingą jautrios sielos poetę Juditą. Įžvalgesnis skaitytojas čia galbūt pastebės paralelių su Salomėjos Nėries gyvenimu. Iš naivaus iliuzijų pasaulio staiga, per vieną dieną, ji patenka į skaudžią akistatą su laiku. O tie, kuriuos pasirenka laikas, patys dažnai neturi pasirinkimo.

 Knygoje taip pat spausdinami du S. Šaltenio dramos kūriniai - naujas populiarios pjesės "Jasonas" variantas ir intriguojanti dviejų veiksmų drama gyvoms lėlėms "Ija ir Europa" (2009).

 

***

 

Kaip ir visuose Sauliaus kūriniuose, žodžiai, sakiniai, pastraipos liejasi virpindami jausmus ir keldami nuostabą: kaip jis, būdamas vyras, gali taip tiksliai ir jautriai, tiksliau ir jautriau už mus pačias, nupasakoti moters jausmus ir minčių plazdenimą? Pravirkdo užplūdusių jausmų pilnatvė - kartu pasijunti ir mylimuoju, ir tuo, kuris myli, ir raudančiu, ir tuo, dėl kurio raudama, ir pagaliau jautiesi suprasta ir atpažinta, nes tai ne apie Juditą - tai apie visas mus, tai apie moteris. Nuoširdiesiems bus atleista, nes jie nenorėjo nieko blogo, nes jie kartais nežino, ką daro.

Aktorė, signatarė Nijolė Oželytė

 

Saulius Šaltenis davė paskaityti "Demonų amžiaus" rankraštį ir užrašė, jog tai esąs Kalėdų pyragas. Tik anoks čia pyragas - tikra duona: kvapni, atpažįstama, šalteniška, nebe riešutų, sprangesnė, sunkiau atlaužiama, bet vis iš meilės į meilę. Kada ir kam jos buvo per daug?O visa kita - pasirinktos epochos akcentai, personažai ir lengvai atsekami jų prototipai, niekšybės anatomija - pataiko ten, kur reikia. O Demonai pašonėje, niekur neišnykę, ieško ir randa naujų aukų.

Kunigas Julius Sasnauskas OFM

 

 Skaitydamas susimąstai apie kaltę, senelių ar tėvų šiurpių nuodėmių ir išdavysčių paveldą. Bet šiandien toks jausmas, kad kažkur išgaravo kaltė, išgaravo atmintis, kad kai kurie tokio nemalonaus praeities turto paveldėtojai lengva ranka viską ciniškai nubraukia.                                                                     

Režisierius Jonas Vaitkus

 

 Perskaičiau ir po šiai dienai prieš akis sukasi lyg nepamirštamo kino kadrai beprotiškai lekiantis medinis autobusas, išnešioti laukuose Poetės eilėraščiai... Taip juk ir visus personažus kaip sudrėkusias eiles išblaškys geležinis Demonų amžiaus vėjas. Vaizdai labai stiprūs ir simboliški.

Aktorius Povilas Budrys

 

Viskas čia taip ryšku, vaizdinga, tiršta - perskaitai dešimt puslapių, o kažkodėl atrodo ne dešimt, o visas šimtas.

Advokatė Jūratė Zabielaitė

 

Skaitau ir lyg kas mano sielą kabintų sidabriniu šaukštu - taip čia susipynęs skausmas ir šventumas... Vėl norisi tikėti meilės stebuklu.

Dainininkė Justė Arlauskaitė-Jazzu

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-04-22 12:44
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media