2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Naujos knygos, leidiniai

*print*

Archyvas :: Remigijaus Vilkaičio knygos „Vladas Sipaitis. Dienoraščiai, prisiminimai, laiškai“ pristatymas

2022-04-14
 
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus balandžio 20 d. 18 val. kviečia į Remigijaus Vilkaičio knygos „Vladas Sipaitis. Dienoraščiai, prisiminimai, laiškai" pristatymą Lietuvos nacionalinėje Mažvydo bibliotekoje.
Knygos pristatyme dalyvaus teatrologė humanitarinių mokslų daktarė Daiva Šabasevičienė, diplomatas Seimo narys Žygimantas Pavilionis, diplomatas aktorius Gerardas Žalėnas, LTMKM direktorė Nideta Jarockienė, aktorius Saulius Sipaitis, knygos autorius Remigijus Vilkaitis, LLMA bendradarbė Egidija Kaulakytė; aktoriai, skaitovai, atlikėjai.
2020 m. šventėme Lietuvos Valstybės teatro 100-to metų jubiliejų. Ta proga Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus inicijavo leidinių seriją „Kūrėjai" iškilių Lietuvos teatro, muzikos ir kino kūrėjų gyvenimo ir kūrybos įamžinimui. 2021 - 2022 metų sandūroje išleista knyga „Vladas Sipaitis. Dienoraščiai, prisiminimai, laiškai" - pirmasis serijos „Kūrėjai" leidinys.
Knygoje „Vladas Sipaitis. Dienoraščiai, prisiminimai, laiškai" pristatoma nepelnytai Lietuvos teatro istorijoje iškupiūruota, aktyvaus Valstybės teatro kūrėjo, aktoriaus, dailininko, šokėjo, režisieriaus, pedagogo, publicisto ir literato Vlado Fedoto Sipavičiaus-Sipaičio asmenybė.
Vladas Sipaitis priklauso kartai, kuri grįžusi iš įvairiausių buvusios Rusijos imperijos kampelių, per dvidešimt pirmosios nepriklausomos Lietuvos Respublikos egzistavimo metų sukūrė ir iki europinio lygmens užaugino lietuvišką profesionalųjį teatrą visose jo veiklos srityse: operos, dramos ir baleto. Sipaitis Valstybės teatre dirbo dvylika metų ir tai buvo kaip tik tie metai, kai savo spektaklius kūrė Andrius Oleka-Žilinskas, Michailas Čechovas. Vl. Sipaitis kūrė kartu su Stasiu Ušinsku garsųjį Marionečių teatrą, sukūrė savo eksperimentinį teatrą, teatro studiją, vaidino paties režisuotame pirmajame lietuviškame vaidybiniame filme „Onytė ir Jonelis" (1931 m.), o dirbdamas Maskvoje repetavo su Vsevolodu Mejerholdu.
Labai svarbu, kad knygoje pristatomi niekur neskelbti Sipaičio dienoraščiai, prisiminimai atskleidžia daug istorinių faktų apie kolegas artistus, režisierius, to meto spektaklius, teatro vidinius santykius. Publikuojami du Pasaulinius karus ir Didžiąją rusų revoliuciją išgyvenę Sipaičių šeimos dokumentai, epizodiškai pasakojama apie Sipaičio motinos, Maskvos Didžiojo teatro solistės, iškilios tautinio lietuvių atgimimo veikėjos Liudvikos Sipavičiūtės asmenį. Pristatomi nežinomi Lietuvos kino, baleto, marionečių teatro, Lietuvos estrados raidos momentai, valstybingumo praradimo ir okupacijos liudijimai.
Knygos sudarytojas - aktorius, teatro pedagogas, politikas, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus darbuotojas Remigijus Vilkaitis, mecenatė - profesorė Marija Aušrinė Pavilionienė. Knygos leidimą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

 

Daugiau informacijos:
Vykintė Stundytė-Pier
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus
Komunikacijos ir lankytojų aptarnavimo skyrius
Vilniaus g. 41
8 5 2622406; +370 68764541
www.ltmkm.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-04-14 13:32
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media