2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Seime pristatoma lenkų fotomenininko Mariušo Foreckio, fiksavusio Sausio 13-osios įvykius, paroda

2014-01-07
 
Lenkų fotomenininkas Mariušas Foreckis

Lenkų fotomenininkas Mariušas Foreckis

 

Justė Radzevičiūtė-Laugalienė

Seimo Ryšių su visuomene skyrius

 

Sausio 10 d., penktadienį, 9 val. Seimo II rūmų parodų galerijoje bus pristatyta lenkų fotomenininko Mariušo Foreckio (Mariusz Forecki) darbų paroda. Parodą pristatys Seimo narė Rasa Juknevičienė.

Mariušas Foreckis - vienas iš retų Europos fotografų, fiksavusių ne tik gyvenimo pasikeitimus po geležinės uždangos kritimo savo gimtojoje šalyje, bet ir kitose Rytų bloko šalyse, tarp kurių - Lietuva.

Per Lietuvos parlamento apgultį 1991 metais M. Foreckis buvo vienas iš kelių fotografų, kurie įvykius fiksavo parlamento viduje. Kita vertus, jo kūrybinis metodas - apie aktualijas pasakoti ne per įvykių epicentrą, bet per gretutines temines linijas, todėl jo fotografiniai siužetai iš 1991 m. sausio įvykių - ne tik "centrinės" asmenybės, bet ir tie, kurių nuotaikos ir veiksmai galėjo tapti monumentaliomis akimirkomis fotografijoje.

Parodoje Seime planuojama pirmąkart parodyti M. Foreckio fotografijas iš 1991 m. sausio įvykių. Dalis jų pražuvo kartu su jau nebeegzistuojančiu laikraščiu, kurio redakcijai buvo perduotos. Išlikusios fotografijos, pirmąkart nuskenuotos iš tyloje ir tamsoje gulėjusių fotografijos juostelių, bus parodytos ten, kur buvo sukurtos prieš 23 metus.

Menininko M. Foreckio mama buvo kilusi nuo Kybartų. Kai 1944 m. jos šeima traukėsi į Vakarus, sustojo Poznanėje, Lenkijoje. Ten ir liko gyventi.

 

Kontaktams:

Tel. (8 5) 239 6210,

el. p. juste.radzeviciute@lrs.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-07 17:42
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media