2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Valdovų rūmuose - Stanislovo Žvirgždo paskaitų ciklas „Vilniaus netektys: fotografija atskleidžia istoriją

2014-01-31
 
Stanislovas Žvirgždas

Stanislovas Žvirgždas

 

Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai kviečia į Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, žinomo fotografo peizažisto Stanislovo Žvirgždo paskaitų ciklą „Vilniaus netektys: fotografija atskleidžia istoriją". Pirmoji ciklo paskaita įvyks vasario 1 d., 14.00 val. Valdovų rūmų muziejaus Lankytojų vestibiulio auditorijoje.

„Džiaugiamės galėdami savo lankytojus pakviesti į paskaitas apie dingusį Vilnių ir neabejojame, kad jos daugeliui taps dideliu atradimu - juk kiekvienam įdomu, kaip istorijos tėkmėje keitėsi svarbiausias šalies miestas, kas jame dingo, o kas - atsirado arba iš naujo atgimė", - sako Valdovų rūmų muziejaus Renginių skyriaus vedėja Gintarė Šatevičiūtė.

Ciklą „Vilniaus netektys: fotografija atskleidžia istoriją" sudaro penkios paskaitos, kuriose bus siekiama aptarti 50 temų, pristatančių istorinius, religinius ir kitus paminklinius Vilniaus objektus. Kiekvienos paskaitos metu bus pristatoma apie 150 fotografijų, o, nesant konkrečių objektų tam tikro laikotarpio fotografijų, bus pasitelkiamos senosios graviūros, piešiniai, akvarelės ir kita istorinė ikonografija, mažai žinoma arba visai nauja informacija: istoriniai faktai, dokumentai, legendos, pasakojimai. Visos ciklo paskaitos nemokamos.

Pirmoje ciklo paskaitoje bus kalbama apie Gedimino pilies kalną, Radvilų rūmus, 1931 m. potvynį ir Vilniaus katedros Karališkąją kriptą, Katedros aikštę, carinės Rusijos laikų paminklus, nugriautas bažnyčias, koplytėles bei Tymo kvartalą.

G. Šatevičiūtės teigimu, Valdovų rūmuose rengiamas penkių dalių paskaitų ciklas įgyja ir simbolinę reikšmę. „Juk kalbėti apie dingusį, istorijos tėkmėje pasikeitusį Vilnių, jo architektūrą ten, kur jo širdis - Valdovų rūmai, sunaikinti ir atkurti, yra be galo prasminga, o ir teikia didžiulės vilties kitiems istorijoje išnykusiems objektams atgyti", - teigia ji.

Fotografas S. Žvirgždas yra surengęs daugiau kaip 50 asmeninių parodų, sukūręs apie dvidešimt žinomų fotografijos darbų ciklų, sudaręs tris knygas ir išleidęs penkis fotografijos leidinius bei albumus. Menininkas studijavo istoriją Vilniaus universitete, taip pat mokėsi fotografijos Liaudies meno institute Maskvoje (Rusija). Yra pelnęs daugybę apdovanojimų. Šiuo metu jis taip pat turi daug visuomeninių pareigų - eina Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo tarybos, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos fotografijos ekspertų komisijos pirmininko pareigas, yra Tarptautinės meninės fotografijos atstovas Lietuvoje ir kt.

 

Daugiau informacijos:

Ramunė Hazir

Komunikacijos koordinatorė

Tel. (8 5)  262 2645

Mob. 8 606  13 130

El. p. r.hazir@valdovurumai.lt

www.valdovurumai.lt

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-02-02 18:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media