2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Lietuvos fotomenininkų sąjunga meno mugėje ArtVilnius’14 pristato Violetos Bubelytės parodą 2013 m. eksponuotą prestižinio festivalio PHotoEspaña pagrindinėje programoje

2014-06-13
 
Violeta Bubelytė

Violeta Bubelytė

 

Ir šią vasarą Lietuvos fotomenininkų sąjungos „Prospekto" fotografijos galerija tradiciškai dalyvauja šiuolaikinio meno mugėje ArtVilnius'14, kuri lankytojus į renginius pakvies birželio 17-21 dienomis. Šiemetinė mugės programa dedikuota fotografijos menui. "Prospekto" fotografijos galerija pristato pastaruoju metu vėl ryškiai matomą Violetą Bubelytę. 2013 m. Prestižinio festivalio PHotoEspaña pagrindinės programos dalyvė, šiemet pagerbta ir LR vyriausybės kultūros ir meno premija. ArtVilnius'14 lankytojai galės ne tik gėrėtis savito ir specifinio braižo autoaktais, bet ir pabendrauti su autore. V. Bubelytė "Prospekto" fotografijos galerijos stende 3.13 autografus dalins birželio 17 d. - 12.00 - 14.00 val. ir 20 d. 16.00 - 18.00 val. Meno mugė ArtVilnius'14 kaip ir kasmet rengiama Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo (Laisvės pr. 5, Vilnius).

Violeta Bubelytė (g. 1956 m.)  yra viena unikaliausių Lietuvos fotografijos atstovių. Pradėjusi savo kūrybinę veiklą 1980 m., iki šiol ją aktyviai tęsia ne tik dalyvaudama parodose, bet ir publikuodamasi Lietuvos bei tarptautiniuose leidiniuose.

Violeta Bubelytė yra gerai žinoma menininkų ir menotyrininkų, dailininkų ir fotografų aplinkoje. Jos fotografijos lyginamos su daile, publikuojamos, eksponuojamos. Iki dabar jos darbai dalyvauja praktiškai visuose menotyros ir kritikos diskursuose: 9-ajame dešimtmetyje Maskvos kritikai ją priskyrė „maištininkams", griovusiems „gryno kadro" estetika grįstos Lietuvos fotografijos mokyklos pagrindus; amžių sandūroje ji atsidūrė konceptualioje terpėje, iliustruojant medijų kultūrą kaip fotografijos ir dailės sąjungos vaisių, bei analizuojant esminį lūžį fotografinėje refleksijoje; dabar ji tapo tarpdisciplininių tyrimų objektu feministiniuose psichoanalizės diskursuose apie moters  saviraišką.

Autorė naudoja kūrybą kaip protestą ir tas protestas tampa jos kūrybos inspiracija. „Jau daugelį metų Violeta Bubelytė fotografuoja tik savo pačios aktus ir klausimas „Kas esi pats?" autorei tapatus klausimui „Kas yra žmogus?" V. Bubelytės aktuose nėra nei emancipatoriškų provokacijų, nei seksualumo temos refleksijų. Tai pokalbis apie vienatvę. Žmogus visuomet, ne tik gimdamas ar mirties akistatoje, yra vienas. Autorė fotografuoja klaustrofobiškai ankštoje asketiško kambario erdvėje, kūną neretai įspraudusi į patalpos kampą. Autopozavimas - tai priemonė meditacijai, psichosomatinėms būsenų studijoms. Iš šios dilemos gimsta specifinė fotografijų įtampa, tarpstanti spengiančioje tyloje. Kūno kalba byloja apie susikaupimą, atsipalaidavimą, taip pat ir skausmingus raumenų susitraukimus. Negausūs atributai - dėžės, lentos, plokščių skydai, draperijos, nepridengdami nesaugo ir negaubia kūno. Daugumoje fotografijų kamera fiksuoja modelį taip tiksliai, kad net hipertrofuoja jo realumą. Kai kuriose naujose nesibaigiančios sekvencijos dalyse nerami šviesa dematerializuoja, ištirpina kūną. Lieka tik jo šešėlis, kuris dar ir sudvejinamas. Modelis tampa pats sau pora. Tai lyg užuomina į Šiaurės Renesanso tapybai būdingą portretinių aktų aranžavimą. Fotografijų tema - realybės iliuzoriškumas, antrinis žmogiškos patirties charakteris. Kūnas nebėra savęs atspindys. Žaidybinė kontempliacija pakenčia negailestingą savistabą". (R. Jurėnaitė. Violeta Bubelytė. In Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien, Vilnius, 1997)

„Kadangi Violetos Bubelytės autoportretiniai aktai fotomeno kontekste yra įdomūs ne tik skaidria kompozicija, bet ir erdviniu uždarumu, vienatvišku nuogumo išstatymu ir mąslaus žvilgsnio skvarba, pasitelkime begalinės gamtos nakties ir gyvūniškumo sąvokas.<...> Violeta tik viena, tačiau savo mediuminės psichografijos ritualais ji praturtina visų moterų suvokimo ir pamatymo galimybes". (V. Kinčinaitis. Mediuminės psichografijos ritualai. In Violeta Bubelytė. Autoportretai, Vilnius, 2011)

Lietuvos fotomenininkų sąjungos inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-13 07:51
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media