2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Fotografijų paroda „Miniatiūros?“ - „Prospekto fotografijos galerijoje“

2014-10-16
 
 

2014 m. spalio 17 d. (penktadienį) 17.00 val. įvyks fotografijų parodos „Miniatiūros?" atidarymas „Prospekto fotografijos galerijoje" (Gedimino pr. 43, Vilnius).

Parodos autoriai: Vytautas Balčytis, Joana Deltuvaitė, Arūnas Kulikauskas, Algimantas Kunčius, Algirdas Šeškus, Ričardas Šileika, Remigijus Treigys, Gintautas Trimakas

Parodos kuratorius Gytis Skudžinskas

Parodoje „Miniatiūros?" siekiama atsakyti į klausimą apie fotografijos formato svarbą bei naudojimą siekiant specifinės išraiškos. Dar aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje į fotografijos lauką atėję fotografai ėmė nebepaisyti susiformavusio „parodinio" formato kanono. Sąmoningai spausdindami itin nedidelius darbus jie iš dalies protestavo prieš taisykles, menininkams nurodančias, kokio dydžio darbai gali būti eksponuojami parodose.

Šioje parodoje dalyvaujantys menininkai įvairiai parodo nedidelio formato naudojimo ir pranešimo konstravimo galimybes. Vytautas Balčytis priklauso tai anksčiau minėtai kartai, jo monumentalūs, laikui nepavaldūs objektai ne tik paskęsta tirštame rūke, bet ir susitraukia iki sau „netinkamo" dydžio. Algimantas Kunčius, nors ir varijuoja savo atspaudų dydžiais, bet kai kurios jo serijos, spausdinamos išskirtinai kameriško formato, išryškina intymaus fotografijos stebėjimo malonumą, kai žiūrovas kviečiamas priartėti prie fotografijos ir atsargiai žvilgsniu ją lytėti. Dar kitaip elgiasi jauniausia parodos dalyvė Joana Deltuvaitė, pažįstama iš didelio formato, griežtai fragmentuotų fotografijų. Ji savo serijoje „Skvotai" tuos fragmentus sumažina iki minimumo ir iš jų sukuria spekuliatyvų pasaulėvaizdį.

Gintauto Trimako kūrybinėje praktikoje atspaudų formatas visada turėjo itin svarbią reikšmę. Paprastai fotografinė medžiaga ir technologija užkoduota ir šio autoriaus darbų formatuose. Naujausiose serijose autorius atsisako fotografinio tiražavimo ir žiūrovui pateikia tą vienintelį šviesos įspaudą „tokį, koks jis yra". Panašiai pasielgia ir Remigijus Treigys, kontaktiniu būdu atspausdindamas 8 mm kino juostelę - čia filmo kadrai neišdidėja iki ekrano parametrų, o palieka tik šviesos atspaudą fotografiniame popieriuje.

Dar vienai grupei autorių formatą padiktuoja medžiaga ar objektas, kuriame eksponuojama fotografija. Arūnas Kulikauskas, nuolat eksploatuojantis polaroid medžiagas, ne tik pasirenka momentinio fotografavimo džiaugsmą, bet ir kaip duotybę savo asambliažų dydžiui. Ričardo Šileikos darbų dydį taip pat apsprendžia objektai (degtukų dėžutės), kuriuose jie eksponuojami. Tačiau jo projektas įdomus ne tik dėl mažo formato, bet ir tuo, kad leidžia autoriui savo kūrinius visuomet turėti kišenėje ir platinti bet kuriuo metu.

Algirdas Šeškus su savo ruošiamos knygos „Bendrabutis" atvartais paradoksaliai labiausiai iš autorių priartėja prie „miniatiūros" reikšmės. Juk pirmapradė miniatiūra - tai Egipto papiruso rankraščiuose ištapyti nedideli paveikslėliai.

Žinoma, būtų galima surasti dar daugiau autorių, išnaudojančiu nedidelių atspaudų privalumus, tačiau šioje parodoje chrestomatinė tezė „mažiau yra daugiau" tampa itin aktuali.

Parodos rėmėjai: Kultūros taryba, LR kultūros ministerija.

Paroda „Miniatiūros?" veiks iki 2014 m. lapkričio 8 d.

Parodos lankymas nemokamas.

 „Prospekto" fotografijos galerijos darbo laikas: II-V 12-18 val., VI 12-16 val., Tel: +370 5 2618338

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-10-16 14:49
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media