2024 m. gegužes 5 d., Sekmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Linos Jakubauskaitės paroda „12“ ir Broniaus Duobos paroda „Gentis“

2015-05-05
 
 

2015 m. gegužės 7 d. (ketvirtadienį) 17.30 val. „Vilniaus" fotografijos galerijoje kviečiame į Linos Jakubauskaitės parodos „12" ir Broniaus Duobos parodos „Gentis" atidarymą

Gegužės 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val. Vilniaus fotografijos galerija (Stiklių g. 4 (įėjimas iš Didžiosios g. 19), Vilnius) pradeda 2015 metų sezoną. Pirmajame renginyje bus pristatytos Linos Jakubauskaitės ir Broniaus Duobos personalinės parodos.

Lina Jakubauskaitė ir Bronius Duoba yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos rengiamo konkurso „Debiutas" 2014-ųjų metų laureatai, o ši paroda - dalis LFS paskirto prizo.

Dviejų jaunų autorių parodos turi ir gana aiškių panašumų ir gali būti apibūdintos kaip labai skirtingos. Tiek Linos Jakubauskaitės parodoje „12", tiek Broniaus Duobos - „Gentis" mes regime portretus. Pirmiausia, akivaizdu, kad abu autoriai gerokai nutolę nuo tradicinio lietuviško portreto žanro, neakcentuojama čia gyvenimo raukšlių išvagota psichologija, ne pagrindinį vaidmeni atlieka ir dramatiška šviesotamsa. Bet portretas abiem autoriams svarbus ir pagrindinis įrankis kalbėti apie žmogų. O autorių skirtumas pasireiškia pačiame fiziniame atspaude ir kaip jie su tuo atspaudu elgiasi. Bronius Duoba fiksuoja savo artimų bičiulių portretus šaltu tipologiniu stiliumi ir taip, galbūt, bando atspindėti ar sukurti objiektyvų analogine fotografija besidominčiojo atvaizdą. Čia galime prisiminti Thomas Ruff atvaizdo kokybės išaukštinimą ir abejonę ar to pakanka objektyviai tikrovei atspindėti. Visiškai kitaip elgiasi Lina Jakubauskaitė - ji savo autoportretus atspausdina, suplėšo, klijuoja ir vėl spausdina. Čia bemaž regime panieką fiziniam atspaudui, bet gal toks išorinio atvaizdo dekonstravimas ir pateikimas žiurovui nurodo vidinius atvaizduojamojo nusistatymus ir jausenas. Tad abu autoriai ir Lina Jakubauskaitė, ir Bronius Duoba domisi tuo pačiu fotografiniu žanru - portretu, abu nutolsta nuo tradicinės Lietuviškos fotofrafijos mkyklos, bet abu pasuka irgi  skirtingais keliais.

Paroda veiks iki 2015 m. birželio 6 d.

Vilniaus fotografijos galerija

Stiklių g. 4 (įėjimas iš Didžiosios g. 19), Vilnius

Tel: +370 5 2611702

Darbo laikas: II - V 12-18 val., VI  12-16 val.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-05-05 09:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media