2024 m. balandžio 26 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Jano Skłodowskio fotografijų paroda „ŽEMAITIJOJE“

2015-03-01
 
Katedra Varniuose. Jano Skłodowskio fotografija

Katedra Varniuose. Jano Skłodowskio fotografija

 

Kovo 4 d. - balandžio 4 d., Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje (H. Manto g. 25) veiks lenkų fotografo Jano Skłodowskio fotografijų paroda „ŽEMAITIJOJE".

Žemaitija, Samogitia, Żmudź... Nepaprastai įdomus, tarytum atokiau nuo judrių kelių besidriekiantis kraštas. Kadaise - karaliaus Mindaugo valstybės lopšys, vėliau - kaip Žemaitijos kunigaikštystė, šimtmečius susijusi su Abiejų Tautų Respublika, pagaliau - lietuvių tautinio atgimimo žemė. Nostalgiški, tarytum snaudžiantys, pilni ežerų, morenų ir kalvų peizažai slepia senovės žygdarbius menančius praeities pėdsakus - paslaptingus pilkapius, bažnyčias, rūmus, dvarus, kapines, pakelės koplytėles...

Tad ši paroda - kvietimas į žemaičių vieškelį; jos tikslas - ne tik užfiksuoti reikšmingas Žemaitijos vietas, bet ir sužadinti mintis apie plačiai suvokiamo kultūrinio peizažo grožį, kurio fone dabartis pinasi su praeitimi. Fotografijų ir scenarijaus autorius - Jan Skłodowski.

Jan Tadeusz Skłodowski - Varšuvos universiteto humanitarinių mokslų daktaras, fotografas, rašytojas, keliautojas. Dailės istorikų draugijos, Karpatų draugijos ir Lenkijos fotomenininkų draugijos narys. Bendradarbiauja su Lenkijos mokslų akademijos Meno institutu ir Istorijos institutu bei Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija. Surengė daugiau nei 50 tiriamųjų ir inventorizacinių kelionių Lietuvoje, Latvijoje, Slovakijoje ir Ukrainoje. Yra keliasdešimties istorinės tematikos straipsnių, taip pat knygų ir albumų autorius. Apdovanotas medaliu „Už nuopelnus Lenkijos kultūrai".

Organizatoriai: Lenkijos institutas Vilniuje, Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka.

Projekto koordinatorius Andrzej Kierulis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-02 14:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media