2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Antano Sutkaus fotografijų paroda “People's Diary" Greifsvalde

2015-03-26
 
Antanas Sutkus

Antanas Sutkus

 

Žinomoje Vokietijos fotografijos galerijoje "Galerie STP" pristatoma Lietuvos fotografija. Pristatyti savo darbus Greifsvalde buvo pakviestas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Sutkus - vienas žymiausių mūsų regiono fotografų, pirmosios lietuvių menininkų kartos lyderis, 7-tąjį XX amžiaus dešimtmetį kartu su kolegomis padėjęs lietuvių fotografijos mokyklos pagrindus.

Menininkas, kurio užfiksuoti kasdienybės vaizdai lyginami su legendinių meistrų - prancūzo H. Cartier-Bressono ir vengro A. Kerteszo - darbais, Greifsvalde pristato savo daugiau nei 50. metų kuriamą nesibaigiantį fotografijų ciklą apie Lietuvos žmones "People's Diary".

Nuotraukas, kuriose ištirpsta ribos tarp informacinės ir meninės fotografijos, nes jų autorių domina ne grynoji dokumentika, bet žmogaus gelmė. Tad darbai tampa tarsi fotografiniu socialinės, politinės ir meninės laikmečio istorijos reportažu su savo eile jau ikonomis fotografijos istorijoje tapusiomis nuotraukomis.

Kaip rašė Margarita Matulytė, Sutkus "pagrįstai priskiriamas prie didžiųjų pasaulio fotografijos meistrų ir teisėtai vadinamas lietuvių fotografijos Homeru - vientisa autoriaus viso gyvenimo kūryba ir yra epas, sudėtas iš kasdienybės fragmentų."

Antanas Sutkus, kuris dalyvavo parodos atidaryme Greifsvalde, kalbėdamas apie savo fotografiją teigia: "Žmonės yra tokie, kokie yra, bet jei juos fotografuoju - jie yra "mano žmonės", tokie, kokius aš juos matau. Savo kamera visuomet bandžiau perprasti mane supantį pasaulį".

Antano Sutkaus darbai buvo eksponuojami Suomijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Japonijoje, Ukrainoje, Vengrijoje, Kanadoje ir kitur.

Vokietijoje fotografijos gerbėjai juos jau galėjo matyti Miunchene, Kelne, Berlyne, Rostoke ir kituose miestuose. Šioje šalyje jo kūryba itin vertinama ir gerai žinoma, tad Antano Sutkaus kūrybos pristatymas Greifsvalde taps dar viena galimybe įvertinti ir gėrėtis išskirtine fotografijos meistro kūryba.

Paroda "People's Diary" bus eksponuojama iki gegužės 2d.

Parodą organizuoja GALERIE STP, LR kultūros atašatas Vokietijoje.

 

Daugiau informacijos:

Dr. Gabrielė Žaidytė

LR kultūros atašė Vokietijoje

Adresas: .Charitestr. 9, Berlynas

Telefonas: +4930 89068128

E-paštas:g. zaidyte@lrkm.lt

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-03-26 11:23
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media