2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Evgenia Levin: kas svarbu spaudos fotografų bendruomenei

2020-09-15
 
Evgenia Levin
Iš spaudos išėjo jau devynioliktasis metraštis „Lietuvos spaudos fotografija", kuriame surinkti nacionalinio spaudos fotografijų konkurso finalistų darbai. Leidinyje taip pat rasite konkurso vertinimo komisijos įspūdžius bei skyrių „Istorija fotografijose", kuriame šiemet fotografijos istorikas Stanislovas Žvirgždas pasakoja apie Lietuvos partizanų karo fotografiją. 
Vieni pagrindinių konkurso „Lietuvos spaudos fotografija" tikslų - skatinti šalies fotografus ieškoti savito žvilgsnio į reikšmingus įvykius ir gyvenimą mūsų šalyje, bei atsakingai rengti sąžiningą vaizdinę informaciją. Konkursas "Lietuvos spaudos fotografija" pasauliniame kontekste nėra unikalus reiškinys - nacionaliniai spaudos fotografijos konkursai rengiami daugelyje pasaulio šalių, taip pat vyksta ir keli tarptautiniai konkursai. Vieno pagrindinių - Pasaulio Spaudos Fotografijos konkurso (World Press Photo) finalistu šiemet, po 42 metų pertraukos vėl tapo Lietuvos atstovas. Džiaugiamės, kad ir "Lietuvos spaudos fotografijos" konkurso žiuri įvertino kolegos seriją - jis tapo temos "Fotopasakojimas/ Reportažas" nugalėtoju. Turime vilties, jog mūsų rengiamas nacionalinis konkursas yra svarbus Lietuvos spaudos fotografijos vystymuisi ir suteiks dar ne vienam kolegai postūmio kurti išskirtinius darbus bei dalintis jais ne tik su Lietuvos, bet ir su viso pasaulio žiūrovais.
Šiemet 123 fotografai iš visos Lietuvos konkursui pateikė virš 3700 nuotraukų. Kaip ir kasmet, konkursui pateiktas fotografijas vertino kompetentinga tarptautinė komisija, kurios nariais šiemet tapo profesionalūs fotografai Stefano Schirato (Italija), Sergey Maksimyšin (Rusija), Artūras Morozovas (Lietuva); žurnalo „Moteris" vyr. redaktorė Ieva Rekštytė - Matuliauskė bei jaunojo kūrėjo premijos laureatė, režisierė Aistė Žegulytė. Komisija ypatingai džiaugėsi įdomių ir netikėtų kadrų gausa „Portreto", „Kultūros ir pramogų" bei „Kariuomenės" kategorijose. Be to, įspūdį paliko fotopasakojimų ir reportažų įvairovė ir pamažu auganti serijų meninė bei naratyvo dėliojimo kokybė. Fotografai taip pat teikė nuotraukas konkursui pagal šias temas: „Naujienos", „Gyvenimas", „Sportas", „Gamta ir jos apsauga". Be to, tradiciškai, iš visų į metraštį bei parodą patekusių nuotraukų kolegos patys išrinko jiems labiausiai patikusį kadrą, kurio autoriui atiteks „Kolegų prizas". Ši tradicija itin svarbi spaudos fotografų bendruomenei - tai galimybė kasmet pažymėti vieno iš kolegų talentą, gerą akį, greitą reakciją ir sąmojį.
Komisijos nariai pastebėjo, kad Lietuvos fotografai vis mažiau dėmesio skiria atsitiktinėms gyvenimo akimirkoms - „Gyvenimo" kategorijoje šįmet dominavo įvairiausių šalies naujienų ir įvykių nuotraukos, o kasdienybės vaizdų buvo mažai. Savaime kyla klausimas - ar šalies fotožurnalistams kasdienis žmonių gyvenimas nustoja būti aktualus? Ar taip yra dėl augančio darbo tempo? O gal tai kintanti paklausos specifika? Juk fotožurnalistai fiksuoja daugiausią tai, ką jų redaktoriai galės realizuoti. O redaktoriai fotografams formuoja užduotis pagal tai, kas įdomu visuomenei, ką žmonės nori matyti žiniasklaidoje. Tad, ar galim daryti prielaidą, kad Lietuvos gyventojams darosi nebeįdomi jų pačių kasdienybė? Tikimės, kad tai tik laikina tendencija, ir kolegos ateityje pateiks įdomių, vertingų kadrų ir fotopasakojimų iš mūsų visų kasdienybės, ne tik redaktorių užsakymu, bet ir patys keldami klausimus, ieškodami temų ir naujų pasakojimo formų.
Suprantame, jog bet kokį vaizdą galimą interpretuoti, vertinti iš laiko perspektyvos. Tačiau kasmet fiksuodami ne tik svarbiausius įvykius, o ir žmonių veidus, miestus, gamtą - per beveik du dešimtmečius įamžinome mūsų visų mąstymo ir matymo kaitą, politinę, kultūrinę ir ekonominę šalies raidą. Išleisdami devynioliktąjį metraštį tikime, kad savo fotografijomis prisidedame prie autentiško Lietuvos istorijos įamžinimo.
Konkursas „Lietuvos spaudos fotografija" ne tik skatina fotografus vis naujai pažvelgti į savo kūrybą, bet ir pats nuolat keičiasi. Šiemet VšĮ Lietuvos spaudos fotografų klubas, rengęs nacionalinį konkursą nuo 2002 metų, konkurso organizavimo įgaliojimus perduoda Lietuvos žurnalistų sąjungai ir jos „Spaudos fotografų" skyriui bei Nacionalinei žurnalistų kūrėjų asociacijai. Šių metų konkursas įvyko dar bendradarbiaujant visom trims organizacijom. Tikimės, kad ir toliau visi kartu galėsime tęsti mums patikėtą prasmingą fotografų ugdymo ir spaudos fotografijos populiarinimo veiklą.
 
Rubrika Fotografija yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-16 14:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media