2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Fotografija

*print*

Archyvas :: Aleksandro Macijausko fototikrovė: fotomenininko kadrai nugulė dar viename specialiame LRT.lt polapyje

2021-08-27
 
Aleksandro Macijausko nuotrauka

Aleksandro Macijausko nuotrauka

Praėjusių metų pabaigoje portale LRT.lt buvo pristatyta nauja erdvė menininkų archyvams - pirmasis archyvus atvėrė fotografas Antanas Sutkus. Dabar kviečiame perversti Nacionalinės premijos laureato fotomenininko Aleksandro Macijausko kadrus.
Kai pagalvojame apie Nacionalinės premijos laureatą fotomenininką Aleksandrą Macijauską, tikriausiai ne vienas prisimename kaimo turgaviečių scenas, iš rupios, grubios kasdienybės išaugančias milžiniškas žmonių ir gyvulių figūras, šaltu metalu pervertus veterinarijos klinikų vaizdus, sovietines eitynes. Arba - fotoanekdotus, šelmiškus aktus (ir autoaktus), kartais grėsmingai balansuojančius ties padorumo riba.
Tai nėmaž nestebina, mat A. Macijauskas (g. 1938) savaip supranta, kas skirta Menininkui: jis privalo ne glostyti, glaistyti ir retušuoti tikrovę, kurti „grožę", o kelti skaudžius klausimus, šokiruoti, sprogdinti konvencijas. Ir ne dėl efekto, o atverdamas kitokio požiūrio galimybę, įmanomybę. A. Macijausko nuotraukas galima pamatyti specialiai jo kadrams sukurtame portalo LRT.lt polapyje.
„Jei man aiškina, kad žmogaus portretą reikia daryti tik taip, aš tyčia nesutiksiu ir būtinai įrodysiu, kad gali būti priešingai", - LRT.lt teigia A. Macijauskas.
„Atverti nuotraukų archyvus - visada iššūkis, atsiveria dialogas su nuotraukos autoriumi per kadrus, kurie užfiksuoti ne vakar, ne prieš metus, bet ir prieš 30-40 metų. Tai yra didūs profesionalai, kurie kūrė mūsų šalies fotografijos mokyklą, todėl malonu prisidėti prie šio darbo kuriant istorinį turinį ateities kartoms", - sako fotografas, LRT archyvo specialistas Paulius Lileikis, sukėlęs beveik 800 A. Macijausko nuotraukų į LRT.lt portalo polapį.
Savo personažus jis stebi tarsi iš padilbų, plačiu žvilgsniu. Šiam tikslui, žinoma, pasitelkia plačiaformatį objektyvą. Tačiau technikos vėjų ir naujovių nesivaiko. Pirmąjį „Nikon" įsigijęs bene trisdešimtais kūrybos metais, iki tol visiškai pakakę „Zenit". „Gerą fotografiją daro ne objektyvas, o fotografo galva", - įsitikinęs menininkas.
A. Macijauskas yra vienas reikšmingiausių Lietuvos humanistinės fotografijos mokyklos autorių, Lietuvos fotomeno draugijos (nuo 1989 m. - Lietuvos fotomenininkų sąjunga) įkūrėjų. Kaip ir Antano Sutkaus, Algimanto Kunčiaus ar Romualdo Rakausko, jo kelias buvo nepanašus į kitų.
Aleksandras vėlavo. Galbūt dėl šios priežasties dabar yra kiek mažiau garsus nei minėti kolegos. Savamokslis, jokios aukštosios nebaigęs talentas fotografuoti pradėjo kone dešimtmečiu vėliau.
Nors ėjo aukštas pareigas Fotomeno draugijoje (1973-1974 m.), paskui vadovavo jos skyriui Kaune (nuo 1978 m.), pirmą kūrybos knygą išleido tik nepriklausomybės metais, nes dėl būdo savybių ir šeimos aplinkybių sovietinei santvarkai buvo neparankus. A. Macijausko tėvas tarnavo vermachte, karui einant į pabaigą tie patys vokiečiai jį sušaudė Kurše. Aleksandro mamą sovietai ištrėmė į Sibirą, kurį laiką jį ir brolį augino seneliai.
1962 m. A. Macijauskas baigė vidurinę mokyklą, savarankiškai studijavo Vakarų filosofiją, 12 m. nuo 1967-ųjų dirbo laikraštyje „Vakarinės naujienos". 1969 m. tarptautinėje parodoje „Photo Forum" Čekoslovakijoje pelnė didįjį prizą - „Aukso rožę". 1984 m. Niujorke autorius buvo įtrauktas į prestižinį leidinį „Pasaulio fotografijos istorija".
Parodose A. Macijauskas dalyvauja nuo 1965 metų. Jo darbai eksponuoti šalia tokių menininkų kaip Werneris Bischofas, Billas Brandtas, Henri Cartier-Bressonas, Andre Kerteszas, Paulis Strandas ir Edwardas Westonas.
Tarp svarbiausių fotomenininko darbų - minėtini ciklai: „Demonstracijos", „Lietuvos kaimo turguose", „Veterinarijos klinikose", „Atmintis", „Išeinantys medžiai", „Kaunas pro autobuso langus". A. Macijauskas puikiai valdo plunksną. Autorinėse knygose, kurių Lietuvoje ir kitose šalyse yra išleidęs devynias, nuotraukas visada palydi grakščiais, žaismingais tekstais.
Miglė Savickaitė
Atstovė ryšiams su visuomene
S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Mob. +370 687 43201
lrt@lrt.lt www.lrt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-09-12 12:50
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media