2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Žurnalistas Vytas Urbonas ir jo susitikimai gyvenimo kelio vingiuose

2022-12-15
 
Vytautas Petras Vaikus,
LŽS narys
Lietuvos žurnalistika praturtėjo: pasaulį išvydo žinomo žurnalisto, žurnalistikos tyrėjo, profesoriaus Vyto Urbono monografija „Susitikimai gyvenimo kelio vingiuose".
Vytas Urbonas savo žurnalistinę karjerą pradėjo dirbdamas žurnale ,,Mokslas ir technika", buvo žurnalo vyriausiojo redaktoriaus pavaduotojas. 1976 m. buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą. 1985 m. apgynė disertaciją „Periodinė spauda kaip mokslinės-techninės pažangos spartinimo veiksnys (Lietuvos žurnalinių leidinių pagrindu)". Dabar jis - humanitarinių mokslų daktaras.
Nuo 1986 m. praktikoje patirtą žurnalistiką jau galėjo perduoti ir būsimiems žurnalistams - pradėjo dirbti Vilniaus universitete. Iš pradžių dėstytoju Žurnalistikos katedroje, vėliau Radijo ir televizijos žurnalistikos katedros Periodinės spaudos mokslinio tyrimo laboratorijoje vyresniuoju moksliniu bendradarbiu. Nuo 1991 iki 2000 m. dirbo Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Žurnalistikos institute, dieninio ir neakivaizdinio skyrių studentams skaitė „Žurnalistikos įvado", „Žurnalistikos teorijos ir praktikos" bei „Visuomenės informavimo priemonių sistemų" kursų paskaitas. 1994 m. jam buvo suteiktas socialinių mokslų docento vardas.
2000 m. išvyko dirbti į Klaipėdos universitetą. Socialinių mokslų fakultete dėstė „Žurnalistikos įvadą", „Žiniasklaidos technologijas", „Pasaulio žiniasklaidos sistemas", „Lietuvos žurnalistikos istoriją", „Žurnalistikos teoriją" bei „Žurnalistikos problemas". 2002 m. laimėjęs konkursą, tapo Komunikacijos katedros profesoriumi. 2005 m. suteiktas socialinių mokslų profesoriaus pedagoginis vardas.
Taigi, dabar recenzuojamos knygos autorius tikrai turėjo daug prasmingų susitikimų savo gyvenimo kelio vingiuose, kurie mums, žurnalistams tikrai yra įdomūs - juk jų autorius ne vieną dešimtmetį gyveno ir kūrė žiniasklaidos erdvėje, bendravo su daugeliu žinomu kolegų žurnalistu.
Prieš išleisdamas šią knygą, Vytas Urbonas jau buvo gerokai pasireiškęs leidyboje. 1997 m. kartu su Genovaite Burneikiene ir Dalia Dirvonaite parengė pirmąją lietuvišką „Žurnalistikos enciklopediją". Jai jis ne tik parašė daug straipsnių, bet ir buvo encikoledijos vyriausiasis redaktorius. 1997-1999 m. kartu su kitais Žurnalistikos instituto darbuotojais atliko mokslinio tyrimo darbą „Naujosios žiniasklaidos sistemos formavimasis Lietuvoje 1988-1998 m.", kurio pagrindu 2000 m. buvo išleista monografija „Naujosios žiniasklaidos formavimasis Lietuvoje".
Be to Vytas Urbonas, dirbdamas Vilniaus universitete, išleido vadovėlį „Žurnalistikos pagrindai" (1992 m.), monografijas „Lietuvių žurnalas" (1993 m.), „Lietuvių periodinė spauda" (1995 m.), „Pasaulio šalių periodika" (1995 m.), „Lietuvių laikraštis" (1997 m.), „Lietuvių žurnalai ir jų sistemos kūrimas tipologinių modelių pagrindu" (1999 m.). Dirbdamas Klaipėdos universitete, išleido vadovėlius bei mokomąsias knygas „Žurnalistikos pagrindai" (tris papildytus leidimus, 2000, 2002 ir 2007 m.), „Lietuvos žurnalistikos istorija" (2001, 2002 ir 2004 m.), „Žurnalistikos teorija" (2002 ir 2005 m.), „Pasaulio žiniasklaidos sistemos" (2003 m.). 2010 m. parašė ir išleido monografiją „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei", už kurią apdovanotas 2011 metų Vinco Kudirkos žurnalistine premija. Iš viso paskelbė daugiau kaip 90 mokslo darbų, per 260 mokslinių-techninių ir publicistinių straipsnių šalies ir užsienio žurnaluose bei laikraščiuose. Parašė daug straipsnių „Visuotinei lietuvių enciklopedijai" apie lietuviškus laikraščius ir žurnalus, nuo pirmojo iki paskutinio, 25-ojo jos tomo rengė kiekvienos pasaulio valstybės žiniasklaidos apžvalgas. Aktyviai reiškiasi ir LŽS internetiniame laikraštyje www.lz.lt
2006 m. buvo priimtas į Nacionalinę žurnalistų kūrėjų asociaciją, tapo valstybės pripažintu meno kūrėju.
Naujojo Vyto Urbono knyga sudaryta iš dviejų dalių. Pirmojoje apžvelgiamas autoriaus nueitas gyvenimo kelias, bendravimas su žinomais, įdomiais žmonėmis. Knygoje prisimenamas Antrasis pasaulinis karas, prasidėjęs autoriaus gimimo metais, patirti karo baisumai ir partizaninė kova Lietuvoje, pasakojama apie autoriaus pirmąsias mokyklas, universitetines studijas, darbą Lietuvos informacijos institute, žurnalo „Mokslas ir technika" redakcijoje, Vilniaus ir Klaipėdos universitetuose. Daugiausia vietos skiriama susitikimams studijų, žurnalistinės, mokslinės bei pedagoginės veiklos metais su įdomiomis asmenybėmis - poetais Marcelijumi Martinaičiu ir Sigitu Geda, žurnalistais bei redaktoriais Antanu Kubiliumi, Povilu Sigitu Krivicku, Algimantu Valentinu Indriūnu, Romualdu Kalonaičiu, Vytautu Žeimantu, žurnalistu ir literatūrologu Viktoru Alekna, žurnalistais ir pedagogais Genovaite Burneikiene, Virgilijumi Juodakiu, Skirmantu Valiuliu ir Žygintu Pečiuliu, žurnalistu ir politiniu veikėju Stasiu Šilingu. Man šie knygos puslapiai įdomūs ne tik tuo, kad leidžia nemažai sužinoti nežinomų faktų apie žinomus žmones, bet ir tuo, kad daugelis jų yra ar buvo LŽS nariai, su jais daug bendrauta.
Antrojoje knygos dalyje pateikiami autoriaus atliktų Lietuvos žurnalistikos istorijos tyrinėjimų rezultatai - analitinės publikacijos, įvairiu laiku paskelbtos žurnaluose „Gimtasai kraštas" bei „Tiltai" ir almanache „Žurnalistika".
Čia autorius, remdamasis istoriniu lyginamuoju, leidinių sisteminės analizės, publikacijų turinio analizės, interpretavimo ir kitais tyrimo metodais, nagrinėja Lietuvos pagrindinių tipų periodinius leidinius - laikraščius, savaitraščius, dienraščius, žurnalus, aptaria spaudos laisvės problemą įvairiais šalies gyvavimo laikotarpiais. Atskiros publikacijos skirtos visų tipų Lietuvos periodikos raidos istorijai, pirmųjų ir dabartinių kultūros žurnalų turinio ypatumams, lietuvių dienraščio atsiradimo ir plitimo aplinkybėms, Lietuvos partizanų leistų periodinių leidinių analizei, laisvos, nepriklausomos Lietuvos žiniasklaidos plėtrai per pastarąjį 30-metį, Lietuvos žurnalistų sąjungos veiklai tarpukario Lietuvoje. Todėl ši knyga tikrai verta žurnalistų bei žmonių, besidominčių Lietuvos žiniasklaidos istorija, dėmesio.
Knygą išleido leidykla „Trys žvaigždutės". Ir čia gražus LŽS pėdsakas: leidyklos direktorius Jeronimas Laucius yra LŽS narys. Knygą maketavusi dizainerė Jelena Malinovskaja - irgi LŽS narė.
Naujoji knyga visuomenei bus pristatyta Žurnalistų namuose (Jogailos, g 11, Vilnius, 3 aukštas) gruodžio 22 dieną 12 val. Kviečiame! 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-12-15 14:31
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Jonas

2022-12-23 12:34

Buvau knygos pristatyme Žurnalistų namuose. Ačiū.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2022-12-15 18:22

Sveikinu Vytą su nauja knyga.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media