2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Martyno Mažvydo biblioteka: Virtuali paroda „Lietuvių išeivijos žiniasklaidos lūžiai po 1990 m.“

2021-01-15
 

 

Šios parodos nebūtų be Pasaulio lietuvių bendruomenės Kultūros komiteto pirmininkės Jūratės Caspersen, kuri dar 2019 m. kreipėsi į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyrių su pasiūlymu 2020 m. vasarą bibliotekoje parengti parodą, skirtą lietuvių žiniasklaidai užsienyje po 1990-ųjų pristatyti.
Kaip dabar dažnai kartojama, krizė - tai ir galimybė. Prie parodos pradėjusios dirbti karantino metu, į ją pažvelgėme kiek kitu kampu. Dirbant iš namų teko kliautis savo sukauptomis žiniomis, patirtimi, intuicija ir internete prieinamais šaltiniais (laimei, nemenka dalis leidinių suskaitmeninta ir pateikiama internete, pavyzdžiui, portale epaveldas.lt). Svarbiausia - ieškoti kontaktų ir klausinėti. Taip užmezgėme ir atnaujinome ryšius su leidinių redaktoriais, bibliotekos fondus papildėme trūkstamais leidinių numeriais. Skyrėme laiko pamąstyti, ką reiškia vienas iš ryškiausių paskutinių dešimtmečių lūžių - užsienio lietuvių komunikacijos persikėlimas į virtualią erdvę. 
Į parodą pateko tik menka užsienyje egzistuojančios lietuviškos žiniasklaidos dalis. Vien periodinių leidinių anglų kalba po 1990 m. ėjo daugiau nei pusšimtis (remiantis Nacionalinės bibliotekos turimais duomenimis). Už Lietuvos ribų prieš 30 metų virė ir iki šiol tebeverda aktyvus lietuviškas gyvenimas, kurio natūrali dalis yra žiniasklaida - pradedant tradiciniais laikraščiais, baigiant šiandienėmis interneto svetainėmis, socialiniais tinklais, forumais ir tinklaraščiais.
Į septynis skyrius suskirstyta paroda kviečia susipažinti su Europoje, JAV, Pietų Amerikoje, Kanadoje ir Australijoje leidžiamais spausdintiniais ir elektroniniais leidiniais. Atskirame skyriuje apžvelgiama į Lietuvą „perkelta" lietuvių išeivijos spauda. Atskiro dėmesio parodoje sulaukė ir lietuviškos radijo bei televizijos laidos, kurios yra neatskiriama mūsų diasporos žiniasklaidos lauko dalis. Galiausiai skyriuje „Komunikacija persikelia į internetinę erdvę" apžvelgiama naujausia lietuvių žiniasklaidos užsienyje tendencija - bendraujama ir informacija keičiamasi virtualioje erdvėje.
Parodos tikslas - pasirinkus keletą pavyzdžių pristatyti itin margą ir gausų lietuviškos žiniasklaidos išeivijoje po 1990-ųjų lauką. Skaitytojas čia ras ne kruopščiai surinktą bibliografiją, o štrichus, pavienius pavyzdžius, kurie, tikimės, leidžia susidaryti gyvybingos ir - svarbiausia - pokyčiams atviros žiniasklaidos svetur paveikslą. Viliamės, kad galbūt mūsų pradėtas tyrimas, jo metu atskleista nauja informacija, detalės ir niuansai atsispindės ateities parodose, straipsniuose ir knygose.
Parodą parengė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus ir Adolfo Damušio demokratijos studijų centro darbuotojos.

 

 

Martyno Mažvydo bibiotekos inf. 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-01-28 11:37
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media