2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Dialogai apie žiniasklaidą

*print*

Archyvas :: Česlovas Skaržinskas: šviesūs ir blankūs atspindžiai žurnalistikoje

2017-01-16
 
Česlovas Skaržinskas

Česlovas Skaržinskas

 

Česlovas Skaržinskas

Aną dieną itin sudomino Lietuvos žurnalistų sąjungos svetainėje esantis kvietimas į diskusiją Kiek žurnalistikos yra likę Lietuvos žiniasklaidoje? Intriguojanti tema. Jau mažiausiai prieš dešimtį metų mūsų visuomenei buvo aktualus šis reikalas. Ypač pastaraisiais metais. Kai spauda ėmė nykti nuo nepakeliamų mokesčių ir kitų priežasčių. Kai daugelis spausdinių, interneto laikraščių tapo ne visuomenės informuotoja, o tam tikros nuomonės formuotoja. Įvykę drastiški, sunkiai paaiškinami pokyčiai nubloškia buvusios prestižinės profesijos žmones į nejaukų užribį. Kone visus, net ir tuos, kurie beveik nieko bendro neturi su dabartine žiniasklaida.

Sakau, žiniasklaida (koks taiklus šiandienės vadinamosios žurnalistikos pakrikštijimas!), nes tikrai su žurnalistika nieko bendro neturi nei visokie televizijų gelbėtojai, nei kulinarinių ar kitokių šou laidų vedėjai. Tai nėra žurnalistika, iš tikrųjų tai - žiniasklaida.

Nūnai neretai paprastam žmogui sunku susigaudyti, nepaskęsti žiniasklaidos jūroje. Kodėl? Todėl, kad, pavyzdžiui, internetiniuose laikraščiuose, išskyrus Bernardinus ir dar vieną kitą portalą, beveik neaptiksi išsamių analitinių straipsnių, apybraižų apie žmogų, jį supančią aplinką. Aš jau nekalbu apie esė žanrą. Net gyvų, išsamių, nešališkų reportažų pasigendame. Daug kur viskas niveliuota, supanašėję. Andai perskaitai pagrindines populiariausių internetinių laikraščių dienos publikacijas - susidarai įspūdį, tarsi vieno ir to paties žmogaus būtų parašyta... Beje, sausai, neįdomiai. Vienodu, dažnai skurdžiu žodynu. O juk būtent anksčiau žurnalistą pažindavo tik iš jam būdingo stiliaus. Jis galėjo ir savo vardo bei pavardės nerašyti. Skaitytojas nesunkiai būtų atpažinęs autorių.

Ar dabar nėra tokių autorių? Yra. Daug. Bet jie beveik neturi tribūnos, kur galėtų pasireikšti. Ne vienas jų parašo ir išleidžia įdomią knygą. Jų pastaruoju metu daugėja. Tai džiugina. Žiniasklaidos išstumti žurnalistai bando užpildyti atsiradusį vakuumą. Taip save realizuoja. Bet knygos nepasiekia daugelio žmonių. Jos - brangios, maži jų tiražai, nors juose ir skamba balsas tyruose... 

Tikriausiai ne vienam žiniasklaidos asui nepatiks tokie samprotavimai. Sakys, į internetinius laikraščius dedame tai, ką labiausiai mėgsta skaityti visuomenė. Žodžiu, be 80-90 proc. juose publikuojamo bulvaro jie būtų nepopuliarūs... Manding, jie - savotiškai teisūs. Bet, sakau, pas jus gali būti ir skyreliai, skirti žurnalistikai. Galėtumėte publikuoti publicistinius tekstus. Ar dėl to nukentės bulvaras? Atsakymo nėra.

Nenoriu nieko mokyti ar ko nors kaltinti. Gink Dieve, to nedarykime. Bet pasakyti, ką galvojame, nėra nusikaltimas. Oi, atsiprašau. Aš, kaip ir daugelis, tikriausiai jau negaliu turėti savo nuomonės? Sąjūdis, dainuojanti revoliucija ėjo ir nuėjo... Ir nūnai išsaugojome ir toliau puoselėjame tai, ką iki 1990-ųjų penkiasdešimt metų turėjome... Yra nemažai to apraiškų: neretai sugrįžtame prie vienos nuomonės, garsiai siūloma - galbūt jau metas turėti vieną (blogiausiu atveju - dvi) sisteminę partiją. Kas tos sisteminės? Kur krypstama? Dažniausiai to siekia mažos interesų grupės. Atsiprašau, vadinamasis elitas. Ir neva tik jis viską gali spręsti siaurame ratelyje. Toks procesas vyksta ir žiniasklaidoje, bet - kartoju - ne žurnalistikoje.

Tai kas gi yra tas žurnalistas, žurnalistika? Oficialiai trumpai - žmogus, įgijęs žurnalisto išsilavinimą, sugebantis skleisti nešališką informaciją, atspindintis įvairias žmonių nuomones. O paprastai - besidomintis grožine, istorine ir kita literatūra, gebantis meistriškai valdyti žodį, kuris kito nesužeistų, nepažemintų, dažniau žmogų pakylėtų virš kasdienybės. Jis turi būti padorus, pasirengęs pulti į įvykių sūkurį ir naktį, nes, neatsitiktinai sakoma, kad žurnalistas visada dirba. Ir, manau, žurnalistas turi turėti bent kruopelytę Kūrėjo talento.

 

Rubrika Dialogai apie žiniasklaidą yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-03-30 08:57
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

KK

2017-02-12 10:33

Greitai mes galvosime, kad žurnalistas atsirado nuo žodžio žarna.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Algimantas

2017-01-18 13:33

Taip, nelinksma padėtis mūsų žurnalistikoje!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Vidmantas

2017-01-18 10:11

Mūsų žurnalistiką jau reikia GELBĖTI!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media