2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Seimas priėmė bibliotekų veiklą išplečiančias įstatymo pataisas

2013-12-24
 
 

Rimas Rudaitis

Seimo Ryšių su visuomene skyrius

 

Seimas plenariniame posėdyje priėmė Bibliotekų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-882(2), kuriomis nutarta išplėsti bibliotekų veiklą, keisti bibliotekų vadovų skyrimo tvarką. Už naujas teisės akto nuostatas balsavo 79 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 6 parlamentarai.

Priimtais įstatymo pakeitimais įtvirtinama, kad bibliotekos turės teikti tokias modernias paslaugas kaip kultūros paveldo skaitmeninimas, viešos interneto prieigos teikimas, skaitymo skatinimo, gyventojų informacinio raštingumo ugdymas bei kitų neformaliojo švietimo paslaugų teikimas.

„Tokiu būdu bibliotekoms, kaip neformaliojo švietimo paslaugų teikėjoms, atsirastų galimybė pretenduoti į finansuojamas programas", - yra anksčiau sakęs kultūros ministras Šarūnas Birutis.

Priimtame dokumente apibrėžiama, kad viešoji biblioteka - visiems vartotojams prieinama biblioteka, kaupianti ir sauganti universalų teritorijos (apskrities, savivaldybės), kurioje ji yra, bendruomenės poreikius tenkinantį dokumentų fondą, teikianti gyventojams informacijos ir viešosios interneto prieigos paslaugas, vykdanti kraštotyros, sociakultūrinės edukacijos, skaitymo skatinimo, informacinio raštingumo ir kitas su bibliotekų veikla susijusias neformaliojo švietimo programas ir projektus.

Įstatymu taip pat patikslinta valstybės ir savivaldybės įsteigtų bibliotekų vadovų skyrimo tvarka. Pagal priimtas pataisas Lietuvos nacionalinės, apskričių viešųjų ir valstybinės reikšmės bibliotekų (išskyrus Vilniaus universiteto biblioteką) vadovai į pareigas bus skiriami penkerių metų kadencijai konkurso būdu. Kadencijų skaičius nebus ribojamas. Bibliotekų, kurių savininko teises ir pareigas įgyvendina valstybė ar savivaldybė, vadovai į darbą bus priimami konkurso būdu.

 

Kontaktams:

Tel. (8 5)  239 6132,

el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-24 11:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media