2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Lietuvos kultūros taryba skelbia Regioninių kultūros tarybų narių rinkimus

2022-09-08
 
Lietuvos kultūros taryba (toliau - LKT) skelbia Regioninių kultūros tarybų narių rinkimus. Meno profesionalai ir aktyvūs kultūros praktikai, norintys prisidėti prie tolygios kultūrinės raidos regionuose, yra kviečiami dalyvauti rinkimuose. Anketų laukiama iki rugsėjo 11 d. (imtinai). Naujai išrinktų Regioninių kultūros tarybų kadencija - 3 metai. Rinkimų rezultatus planuojama skelbti spalį.
Regioninių kultūros tarybų (toliau - RKT) rinkimai yra rengiami įgyvendinant 2018 m. Kultūros ministerijos patvirtintą Tolygios kultūrinės raidos įgyvendinimo regionuose modelį. Jo tikslas - skatinti kūrybinių raiškų įvairovę, naujas kūrybines formas ir profesionalių kultūros ir meno kūrėjų iniciatyvas konkrečioje apskrityje, stiprinti apskrities kultūrinį tapatumą, skatinti kūrybinių miestų ir miestelių formavimąsi bei skatinti kultūros įstaigų ir organizacijų bendradarbiavimą šalies viduje.
„Būsimųjų regioninių tarybų kadencijos naujiena - balso teisę turinys Lietuvos kultūros tarybos nariai ir savivaldos bei nacionalinio lygmens meno ekspertų lydinys. Lietuvos savivaldybėms į regionines tarybas deleguojant vietos atstovus, Lietuvos kultūros tarybos užduotis - atrinkti stipriausius šalies kultūros profesionalus, kad kompetencijų įvairovė, skirtingų patirčių ir kontekstų sąsajos skatintų dar geresnius sprendimus. Dėl šios priežasties renkamiems ekspertams buvo panaikintas ribojimas būti deklaravus gyvenamąją vietą toje apskrityje, kurios tarybos nariu pretenduojama tapti", - teigė LKT pirmininkė Asta Pakarklytė.
REGIONINĖS KULTŪROS TARYBOS
Regioninės kultūros tarybos - tai dešimt teritoriniu Lietuvos apskričių pagrindu prie Kultūros ministerijos veikiančių kolegialių patariamųjų organų, atliekančių apskričių meno ir kultūros ekspertų bei konsultantų funkcijas kiekvienoje iš apskričių. Dešimties RKT personalinę sudėtį tvirtina LR Kultūros ministras.
Siekiant tobulinti Regioninių kultūros tarybų darbą Lietuvos kultūros taryba (toliau - LKT) inicijavo RKT rinkimų tvarkos pokyčius, kuriems pritarė Regionų kultūros bendruomenės ir patvirtino Kultūros ministerijos politinė komanda. Kiekvienos RKT personalinė sudėtis sudaroma LKT siūlant po vieną LKT narių susirinkimo narį (išskyrus LKT pirmininką), kiekvienai apskritį sudarančios savivaldybės tarybai siūlant po vieną atstovą bei LKT siūlant 4 ekspertus į Šiaulių apskrities tarybą, po 3 ekspertus į Kauno, Panevėžio, Utenos ir Vilniaus apskrities tarybas bei po 2 ekspertus į Alytaus, Klaipėdos, Marijampolės, Tauragės, Telšių apskrities tarybas.
LKT siūlomi ekspertai į RKT yra atrenkami viešo konkurso būdu. Atrenkant ekspertus yra vertinamas jų išsilavinimas, patirtis kultūros ar meno srityje, žinios ir gebėjimai, padėsiantys įgyvendinti tarybos funkcijas, bei motyvacija tapti tarybos nariu. Ekspertas, įtrauktas į Regioninių kultūros tarybų sudėtį, negali LKT teikti kitų ekspertinio vertinimo paslaugų.
Atkreipiame dėmesį, kad prieš pildant pretendentų anketas, būtina įsivertinti savo planus teikti paraiškas į tų apskričių RKT, kurių nariais ketinama tapti. Atsižvelgiant į Tolygios kultūrinės raidos aprašo pokyčius, pareiškėjai negalės teikti paraiškų, jeigu tokią teiksiančios įstaigos ir (ar) projekto vadovas yra tarybos narys, kuris vertina tos apskrities paraiškas. Lietuvos kultūros taryba rekomenduoja atidžiai prognozuoti ir kitas galimas sąsajas bei jų intensyvumą.
REIKALAVIMAI KANDIDATAMS
Siūlomi ekspertai į RKT turi būti nepriekaištingos reputacijos, kaip ji apibrėžta Lietuvos Respublikos valstybės tarnybos įstatyme, turintys ne mažesnę nei 3 metų patirtį kultūros ar meno srityje ir aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą menų, humanitarinių ar socialinių mokslų srityse, arba turintys kitos srities aukštąjį universitetinį ar jam prilygintą išsilavinimą ir ne mažesnę nei 7 metų patirtį kultūros ar meno srityje, ir (arba) meno kūrėjo statusą, suteiktą vadovaujantis LR meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų statuso įstatymu, bei žinių ir gebėjimų, padedančių įgyvendinti tarybos funkcijas.
KAIP PRETENDUOTI?
Susipažinkite su Tolygios kultūrinės raidos įgyvendinimo regionuose tvarkos aprašu.
Užpildykite pretendento į RKT narius anketą.
Regioninės kultūros tarybos nario atrankos anketa:
https://www.ltkt.lt/rkt-pretendento-anketa?fbclid=IwAR3j9nJM60C4L-AZZlNVFPrmdmv3oLJDAaOzpBBfxNtr8gOQdpeTfa6U1fc
Parenkite laisvos formos motyvacinį laišką, jį prisekite prie anketos.
Anketą galima pildyti iki 2022 m. rugsėjo 11 d. (imtinai).
Rekomenduojama anketą užpildyti ir pateikti vienu kartu, nes informacija iki pateikimo nėra išsaugoma.
Kilus klausimams dėl Regioninių kultūros tarybų rinkimų kreipkitės:
Rita Obukaitė
L. e. p. Kultūros ir meno skyriaus patarėja
Tel. + 370 687 08 307
El. paštas: rita.obukaite@ltkt.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-08 09:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media