2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Pagerbkime žuvusiųjų Prancūzijos žurnalistų atminimą

2015-01-08
 
 

Vakar skaudi tragedija Prancūzijoje ištiko ne tik vieno leidinio redakciją, žuvusių jos darbuotojų šeimas. Tai skaudi ir baisi tragedija visiems mums. Todėl šuo metu kaip niekada svarbi užuojauta, solidarumas ir moralinė parama vieni kitiems. Redakcija, yra daugelio žurnalistų darbo vieta. Čia vyksta gyvenimas. Deja, ir dramos, ir tragedijos.

 Todėl šiandien, sausio 8 d. lygiai 12 val. kviečiame prisijungti prie žurnalistų bendruomenės ir pagerbti žuvusius Prancūzijos kolegas simboline tylos minute prie Prancūzijos ambasados. Iš Žurnalistų namų planuojame išeiti 11.40 val.

Negalintis ateiti prie ambasados lygiai 12 val. taip pat gali prisijungti tylos ir gali uždegti bent vieną žvakutę kolegoms atminti savo redakcijose.

Šią akimirką, be jokių žodžių, galima įamžinti ir pasidalinti ja su mumis ir nusiųsti Prancūzijos ambasadai Lietuvoje.

 

Dainius Radzevičius

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas

 

 

Redakcijos prierašas. Paryžiuje įvyko žiaurus išpuolis prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo" ir ten dirbusius žurnalistus.

Du kaukėti juodai apsirengę trečiadienio rytą įsiveržė į savaitraščio „Charlie Hebdo" redakciją. Žurnalistai tuo metu buvo susirinkę į rytinį redaktorių pasitarimą.

Pasak Paryžiaus prokuroro Francois Molins'o užpuolikai pirmiausiai nušovė prie įėjimo buvusį vyrą ir įsiveržė į pastatą. Tuomet jie užlipo į antrąjį aukštą ir pradėjo šaudyti į žmones, dalyvavusius redaktorių pasitarime. Ten buvo aštuoni žurnalistai, policininkas, priklausęs savaitraščio vyriausiojo redaktoriaus apsaugos komandai, ir vienas svečias.

„Tai, ką pamatėme, buvo žudynės. Daugeliui aukų buvo įvykdytos egzekucijos - dauguma buvo pašauti į galvą ir krūtinę", - sako greitosios pagalbos medikas Patrickas Hertgenas, atvykęs suteikti pagalbos sužeistiesiems.

Pasak prokurorų, dar 11 žmonių buvo sužeisti per šią ataką, o keturių būklė kritinė.

Viename tos atakos vaizdo įraše vienas iš užpuolikų prie redakcijos pastato šaukė „Allahu Akbar!" (Dievas (visų) didesnis), aidint šūviams. Kitas priėjo prie gatvėje gulinčio sužeisto policininko ir pribaigė jį šūviu iš automato, o vėliau abu įlipo į juodą automobilį ir išvažiavo.

Savaitraščio vyriausiasis redaktorius Stephane'as Charbonnier, turėjęs pravardę „Charbas" (Šarbas) ir saugomas policijos dėl anksčiau jo gautų grasinimų nužudyti, tapo viena šio kruvino išpuolio auka.

Taip pat žuvo karikatūrininkai Jeanas Cabut, Georges'as Wolinski ir Bernard'as Verlhacas, žinomas slapyvardžiu Tignous.

Jau išduoti orderiai suimti 32 metų Cherifą Kouachi - žinomą džihadistą, kuris 2008 metais buvo teistas dėl ryšių su islamistų grupe, verbavusią Prancūzijos piliečius, lankydavusius vieną mečetę Paryžiaus rytiniame rajone, vykti kautis su amerikiečiais Irake, - ir jo 34 metų brolį Saidą.Abu jie yra gimę Paryžiuje.

Prancūzijos saugumo pajėgos ketvirtadienį pradėjo didelio masto gaudynes, ieškodami dviejų brolių, kurie įtariami nužudę 12 žmonių per teroro ataką Paryžiuje leidžiamo satyrinio savaitraščio redakcijoje, kuri pagal aukų skaičių yra didžiausias išpuolis šalyje per pastaruosius 50 metų.

Ieškodama užpuolikų, policija paskelbė įtariamųjų nuotraukas, prašydama skubiai suteikti informacijos apie juos. Gaudynės tęsėsi visą naktį, o elitinės kovos su terorizmu policijos pajėgos surengė reidą šiauriniame Reimso mieste.

Vienas Paryžiaus prokuratūros pareigūnas sakė, kad jauniausias iš trijų įtariamųjų pasidavė policijai Šarlevilio-Mezjero mieste, esančiame netoli Reimso už maždaug 230 km į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, netoli sienos su Belgija.

Šiai bylai artimas šaltinis sakė, kad tas jaunuolis, vardu Hamydas Mouradas, pasidavė, kai „pamatė savo vardą minimą socialiniuose tinkluose".

Jau sulaikyti septyni asmenys ieškant dviejų brolių, įtariamų nužudžius 12 žmonių per Prancūziją sukrėtusį kruviną islamistų išpuolį, nutaikytą prieš satyrinį savaitraštį.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-01-09 10:00
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

vachabistai ir dzichadas-pasaulinis teroras

2015-01-09 22:58

Islamistai neturi jumoro jausmo. Grizkite i xxa.ir prziurekite visa mrdziaga susijusia su zudynemis Dagestane, Cecenijoje, sprogdinimais Rusijoje. Budionovske, Pervomaiske,Beslane. Pagoolinkite Nord-ost spektakli 2002 metais. Terorizmas ir reketas. kad gautu teroristai pinigu- zudydavo ir savo tautiecius verslininkus ir ju seimas.1994m. salia Dudajevo Nord-Ost zudikas.1997m. Lietuvi V.Gruodi laike ikaitu. Uz ji kazkoks Magomedas-machmedas reikalavo milijono JAV doleriu ispirkos.1990-2004- dydysis siautejimas ir kraujo liejimas.Vienus nudejo rusai, kita - Bin ladena sumedziojo amerikieciai.Kusaite svetimtaute-gyvoji teroristu bomba. Terorizmas dar nesibaige.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media