2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: LŽS laiškas Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei

2014-12-02
 
 

Lietuvos Respublikos Seimo

pirmininkei Loretai Graužinienei                       

Vilnius ,  2014-12-02

Kopija: Lietuvos Respublikos Seimo valdybos nariams

 

Dėl žurnalistų darbo sąlygų Seime

Lietuvos žurnalistų sąjunga gavo kolegų žurnalistų raštą su informacija dėl rengiamų Viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų atstovų akreditavimo Seimo kanceliarijoje tvarkos pakeitimų. Kolegų rašte reiškiamas nerimas, kad dalis siūlomų pakeitimų apsunkintų jų darbą Seime, suvaržytų teisę rinkti informaciją apie parlamentarų darbą ir ją pateikti visuomenei.

Reaguodami į šią situaciją, atkreipiame dėmesį, jog LR Visuomenės informavimo įstatymo (toliau - VIĮ) 12 str. 2 d. numatyta, jog žurnalistas gali dalyvauti jį akreditavusios institucijos ar organizacijos posėdžiuose, kituose renginiuose, jis yra aprūpinamas stenogramomis, protokolais ir kitais dokumentais ar jų nuorašais tarpusavio susitarimu numatytomis sąlygomis. Atsižvelgiant į šią įstatymo nuostatą, matyti, jog įstatymo leidėjas įpareigoja tiek žurnalistą, tiek žurnalistą akreditavusią instituciją tarpusavio susitarimu numatyti sąlygas, kurioms žurnalistas gali rinkti informaciją, t.y. įgyvendinti teisę, kuri numatyta LR Konstitucijos 25 str. Šiuo atveju rengiami pasiūlymai galimai vienašališkai numatytų kai kuriuos draudimus apribojimus, kurie tiesiogiai pažeidžia Visuomenės informavimo įstatymo ir LR Konstitucijos pareiškėjui garantuojamas teises ir neteisėtai apriboja jo laisvę rinkti ir gauti informaciją.

VIĮ 4 str. 1 d. numatyta, kad kiekvienas asmuo turi teisę laisvai reikšti savo mintis ir įsitikinimus, nevaržomai rinkti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė rinkti, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei yra būtina apsaugoti konstitucinę santvarką, žmogaus sveikatą, garbę ir orumą, privatų gyvenimą, dorovę. Ši įstatymo nuostata garantuoja kiekvienam asmeniui, įskaitant žurnalistui, teisę laisvai, t.y. be jokių kitų nei įstatyme numatytų apribojimų, rinkti, gauti ir skleisti informaciją. Be to, šioje normoje imperatyviai įtvirtinama, kad asmenims suteikiama laisvė rinkti, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama jokiu, žemesnės nei įstatymas, juridinės galios teisės aktu, ir tik tuo atveju, jeigu toks ribojimas yra objektyviai būtinas demokratinėje valstybėje.

Pažymėtina, kad pagal VIĮ 5 str. prasmę, teisė rinkti ir skelbti informaciją apima ir kiekvieno asmens teisę užsirašinėti, fotografuoti, filmuoti, naudotis garso ir vaizdo technikos priemonėmis, taip pat kitais būdais fiksuoti informaciją.

Lietuvos žurnalistų sąjunga mano, kad bet kokie Seimo valdybos sprendimai, susiję su tiesioginiu žurnalistų darbu Seime, turėtų būti priimti tik po abipusio dialogo būdu. Lietuvos žurnalistų sąjunga, kaip didžiausia profesionalius žurnalistus vienijanti organizacija sutinka deleguoti atstovą ar atstovus į darbo grupę, jei tokia būtų sukurta, esamai žurnalistų akreditavimo tvarkai tobulinti.

           

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-12-09 11:04
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Dainius Radzevičius

2014-12-06 11:09

O kas toks siūlosi į darbo grupę.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

pabudome ir kelkimes

2014-12-03 21:16

Tuejau galimybe laisvai ieiti i seima kai dirbau vienoje dar nebakrutavusioje redkcijoje. Veliau gavau LZS pazymejima ir su juo taip pat be jokiu pokyciu ir trugdziu galejau rinkti informacija visiems kitiems leidiniams kam reikejo mano darbu. Po Valinsko zurnalistiniu fantaziju, isvaryti "is savo darzo" laisvuosius zurnalistus, uzsidare galimybe su LZS nario bilietu ieiti i Valinsko darza-seima.Daugelis senjoru taip pat prarado teise ieiti ir uzrasineti politiku kalbas ir nusikalbejimus. Laisvi fotografai nebevaiksciojo ir nefotografavo buvusiu pasnekovu, kalbetoju seime kai sie rankiojo savo populiaruma is visu leidiniu. Seimo pirmininke, nuo pat pirmos kadencijos kai jos partija pateko i seima, pazista mane. Paprasiau atstatyti teise ieiti i seima su LZS nario bilietu. Ji pazadejo perziureti ir padeti. Dabar laukiu kada bus atstatyta galimybe laisvai ieiti i seima. Dainius galetu mane deleguoti kaip atstova is LZS i darbo grupe akreditavimo tvarkai tobulinti ar atstatyti. Lauksiu.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media