2024 m. balandžio 29 d., Pirmadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktuali informacija

*print*

Archyvas :: Speciali LRT programa Birželio 14-ajai

2015-06-11
 
Filmo „Kartą mano motina“ (Once My Mother) režisierė Sophia Turkiewicz su savo motina

Filmo „Kartą mano motina“ (Once My Mother) režisierė Sophia Turkiewicz su savo motina

 

Gedulo ir vilties dienai Lietuvos nacionalinis transliuotojas parengė specialią programą. Birželio 14-ąją kviečiame žiūrėti ir klausytis:

12.30 val.  Šv Mišių iš Vilniaus arkikatedros bazilikos tiesioginė transliacija per LRT televiziją ir radijo stotį LRT Klasika.

13.30 val.  Dokumentinis režisierės Eglės Marijos Želvytės filmas „Misija Sibiras 2014 (Krasnojarskas)" (per LRT televiziją). Ryžtas išsaugoti  į Sibirą ištremtų ir ten palaidotų lietuvių atminimą subūrė penkiolika jaunų žmonių, kurie praėjusią vasarą leidosi į dviejų savaičių ekspediciją Krasnojarsko krašte Rusijos Federacijoje. Jie ieškojo tautiečių pėdsakų ten, kur dabar neina net vietiniai, kur vaikšto tik meškos ir tyko debesys uodų. Ekspedicijos metu nukeliauta daugiau nei 11 tūkstančių kilometrų, aplankytos ir sutvarkytos 9 lietuvių amžino poilsio vietos. Kartu su vietiniais lietuviais pagaminti ir pastatyti 4 kryžiai Sibire mirusiems lietuviams atminti. Projektas „Misija Sibiras" praėjusiais metais šventė dešimtmetį.

14.30 val.   Daugybę tarptautinių, Australijos, Prancūzijos ir Lenkijos apdovanojimų pelniusio dokumentinio filmo „Kartą mano motina" (Once My Mother) premjera (Australija, Lenkija, Ukraina. 2013 m.). Rež. Sophia Turkiewicz.

 Septynmetę Sofiją Turkevič jos motina Helena paliko pabėgėlių našlaičių prieglaudoje. Taip ir nepamiršusi išdavystės australų režisierė grįžta prie dar studijų metais pradėto kurti filmo apie savo motiną. Ji nuvyksta į Helenos tėvynę Rytų Lenkiją, kur dabar jau yra Ukrainos teritorija, ir susiduria su skaudžiu Helenos likimu: bandymu išgyventi žiauriomis karo sąlygomis, bėgti iš Sibiro tremties, galiausiai ištrūkti iš daugybę tautų gniaužusios priespaudos. Pasakojimas tampa intymiu motinos ir dukters santykių reabilitavimu bei nepakeičiamų istorinių faktų permąstymu.

16.45 val.  Speciali „Istorijos detektyvų" laida, kurioje Virginijus Savukynas aiškinsis, kaip sovietų režimas bandė pagrobti po Maskvos ultimatumo 1940-ųjų pabėgusį prezidentą Antaną Smetoną.

17.30 val.  Istorinės dramos „Ekskursantė" TV premjera. „Ekskursantė" - tai filmas, sukurtas pagal tikrą 11-metės mergaitės iš Lietuvos istoriją. Pabėgusi iš tremtiniais perpildyto krovininio traukinio, vežusio ją ir jos šeimą į Sibirą, ji įveikė 6 tūkst. km ilgą ir pilną pavojų bei nuotykių kelią namo  -  į Lietuvą. Keliaudama ji sutiko įvairių žmonių: vargšę rusų moterį, gyvenančią apleistame kaime taigoje, prasigėrusį vairuotoją, traukinio konduktorių, iš lagerių pabėgusių plėšikų gaują, žiaurų daktarą, dirbantį vaikų lageryje, įsimylėjusį lėktuvo pilotą, NKVD narį ir NKVD kareivius, medžiojančius lietuvių partizanus... Ir visi jie sutrumpino mergaitės kelionę į Tėvynę, rizikuodami ne tik asmenine laisve, bet ir gyvybe. Kai kurie jos sutikti žmonės ją žlugdė, kai kurie abejingai nusisuko ir netrukdė jos kelionei. Tik keli jų sutiko pagelbėti įgyvendinti jos viltį grįžti namo, į Lietuvą. Tai filmas apie viltį ir lemtį, meilę ir draugystę, pasiaukojimą ir geraširdiškumą bei neišmatuojamą meilę savo kraštui, savo Tėvynei ....

 

Rež. Audrius Juzėnas. Vaidino Anastasija Marčenkaitė, Igor Savočkin, Raisa Riazanova, Sergej Garmaš, Ksenija Rappoport, Darius Meškauskas, Margarita Žiemelytė, Valda Bičkutė, Nelė Savičenko ir kt.  2013 m.  

Filme pagrindinį vaidmenį atlikusi kino naujokė Anastasija Marčenkaitė praėjusiais metais pelnė „Sidabrinę gervę" kaip geriausia metų aktorė.

Birželio 15-ąją - Lietuvos gyventojų genocido dieną - tiesioginės transliacijos per LRT televiziją ir LRT radiją:

10.00 val.  Iškilmingas minėjimas, skirtas Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti, Lietuvos Respublikos Seimo Kovo 11-osios Akto salėje.

 12.00 val. Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija Nepriklausomybės aikštėje, Vilniuje (per LRT televiziją).

12.30 val. Okupacijos, genocido ir sovietmečio represijų aukų pagerbimo ceremonija prie paminklų politiniams kaliniams ir tremtiniams Aukų gatvėje, Vilniuje (per LRT televiziją ir LRT radiją).

Virginija Bunevičiūtė

Atstovė ryšiams su visuomene

S. Konarskio g. 49,
LT-03123 Vilnius
Tel. +3705 236 3240
Mob. +370 686 91963
Faks. +370 5 2363208
lrt@lrt.lt www.lrt.lt


Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-11 08:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media