2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2012-03-26Šv.Jono gatvės galerijoje - O.Boldyreff „Kelionės piešiniai ir skulptūros“

LŽS Kelionių ir pramogų klubas rekomenduoja aplankyti prancūzų menininkės Olgos Boldyreff parodą "Kelionės piešiniai ir skulptūros", kuri iki balandžio 21 d. bus eksponuojama šv.Jono gatvės galerijoje. Parodos atidarymas vyks rytoj, kovo 27 d., 17.30 val. galerijoje (Šv.Jono g. 11, Vilniuje), po to persikels į kitą erdvę- Vilniaus dailės akademijos Tekstilės galeriją „Artifex“. Pažintis su menininke baigsis Prancūzų institute. Trijose Vilniaus senamiestyje esančiose erdvėse bus eksponuojami O.Boldyreff piešiniai ir minkštosios skulptūros. Pagrindinė visas ekspozicijas jungianti tema - kelionė.

2012-03-25Apie lietuvybę ir meilę

Kovo 28 d., trečiadienį, 14 val. Vilniuje, M. ir J.Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), prasideda Lietuvos edukologijos universiteto studentų inicijuota konferencija „Apie lietuvybę ir meilę“. Pasak muziejaus direktorės J.Paškevičienės, Marijos ir Jurgio Šlapelių namus atranda vis daugiau akademinio jaunimo. Bendradarbiaujant muziejaus darbuotojams ir veikliems, įdomių idėjų turintiems studentams ir gimsta tokie renginiai. „Neabejoju, bus įdomu paklausyti būsimųjų lituanistų pranešimų ir pamatyti jų sumanytą meninę improvizaciją apie Marijos ir Jurgio Šlapelių gyvenimą bei veiklą. Beje, ji parengta pagal autentiškus M.Piaseckaitės-Šlapelienės ir jos vyro laiškus.“

2012-03-21Kviečiame į Zino Kazėno fotografijų parodos pristatymą

Maloniai kviečiame į LŽS nario, fotografo ir dailininko Zino Kazėno fotografijų parodos pristatymą 2012 m. balandžio 6 d. 14 val. LR Seime.

2012-03-20Ryte Vilniuje - apie vieną rytą Paryžiuje

Frankofonijos dieną - kovo 20 (antradienį), 10 val. ryto Vilniaus senamietyje, Mažosios Lietuvos ambasadoje (Vokiečių g. 22) atidaroma fotografijų paroda „Vieną rytą Paryžiuje". Parodos autorius - kaunietis fotografas Algimantas Barzdžius.

2012-03-07V.Marcinkevičiaus „Paženklinta moteris“ ir menininkių veto - prieš smurtą šeimose

Kovo 9 d. 16.30 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), vyks labdaringas renginys, kurį organizuoja Vilniaus moterų namai. Menininkų darbų aukciono tikslas – surinkti lėšų Vilniaus moterų namų Krizių centro veiklai. Renginio simboliu tapo Vilmanto Marcinkevičiaus darbas "Paženklinta moteris". Savo darbus skyrė dailininkės Eglė Babilaitė, Eglė Vertelkaitė, Jurgita Gerlikaitė, Monika Furmanavičiūtė, Eglė Kuckaitė, Dalia Kirkutienė ir kt. Beje, aukcione bus ne tik tapybos darbų. Štai Viktorija Vaišvilaitė Skirutienė pristato savo sukurtą fotografiją „Galinos Dauguvietytės portretas".

2012-03-07Lietuvos diplomatijos raida: nuo Vytauto iki Nepriklausomybės atstatymo

Lietuvos nacionaliniame muziejuje atidaryta unikali paroda „Lietuvos diplomatinės tarnybos 1918-1940 m.“. Ją tikrai vertėtų aplankyti visiems, ieškantiems, kaip prasmingai paminėti Kovo 11-ąją. Parodoje eksponuojamos Lietuvos diplomatų fotografijos, apdovanojimai, dokumentai, joje galima pamatyti buvusių Lietuvos pasiuntinybių baldus, iškabas, asmeninius Lietuvos diplomatų daiktus. Pasak istoriko Povilo Baršio, pirmą kartą Lietuvos visuomenei pristatomas dailininko Stasio Ušinsko tapytas paveikslas Vytautas Didysis Lucko pilyje, tarsi simbolizuojantis Lietuvos diplomatijos ištakas.

2012-03-01Šlapelių muziejuje – dailininkės iš Sankt Peterburgo paroda

Kovo 2 d. 17 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), atidaroma Svetlanos Ovinovos (Sankt Peterburgas) tapybos ir grafikos darbų paroda „Pavasario sąskambiai“. Dailininkės darbai čia jau buvo eksponuoti prieš metus. Šįkart menininkė pateikia naujus kūrinius, kurie užima dvi muziejaus galerijos sales. Svetlana labai talentinga ir ryški asmenybė. Jos darbai atlikti skirtingomis technikomis, ir kiekvienas yra unikalus. Beje, šioje parodoje autorė eksponuoja ir moters aktą.

2012-02-20Susitikimas su rašytoja R.Sepetys ir užsienyje pripažinta knyga

Vasario 23 d. 17 val. JAV ambasadoje esančiame Amerikos centre (Akmenų g. 7, Vilniuje) vyks susitikimas su knygos „Tarp pilkų debesų“ autore Ruta Sepetys. Ši lietuvių kilmės JAV pilietė už knygą apie lietuvių tremtinius „Tarp pilkų debesų“ jau sulaukė pripažinimo užsienyje. R.Sepetys yra laimėjusi Prancūzijos literatūros apdovanojimą, o praėjusių metų pabaigoje knyga pateko į dienraščio „New York Times“ žymių knygų vaikams sąrašą.

2012-02-15Muziejuje - M.Purvino monografija apie Rytų Lietuvos kaimus (1)

Vasario 17 d. 16 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) bus pristatoma nauja dr. Martyno Purvino mokslo monografija „Rytų Lietuvos kaimų istorinė raida. 1 knyga“. Knygoje apibūdinama Vilniaus krašto ir jo kaimų istorinė raida nuo seniausių laikų iki XX a. pabaigos. Monografija paremta autoriaus ilgamečių (dar 1972 m. pradėtų ir kelis dešimtmečius nuosekliai tęstų) Rytų Lietuvos ir kitų regionų senųjų kaimų tyrimų rezultatais.

2012-02-15Akims ir širdžiai: keramikos paroda „Mūsų pati gražiausia vėliava“

Vienas iš akcentų įprasminant ir suvokiant Vasario 16-ąją - Justino Vienožinskio dailės mokyklos Naujosios Vilnios filialo mokinių keramikos darbų paroda „Mūsų pati gražiausia vėliava“. Paroda jau eksponuojama sostinėje, Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g.40). Dailės mokytoja paprašė savo mokinių įsivaizduoti Lietuvos trispalvę ir pagalvoti, ką jiems reiškia kiekviena iš trijų spalvų. „Pagalvoti labai asmeniškai ir nulipdyti kažkokį daiktą, kuris asocijuojasi su tomis spalvomis. Asociacijos buvo labai įvairios. Vienam geltona - tai saulė, kitam - ubagas, atkišęs kepurę..."

2012-02-14„Lagerių moterys“ – skvarbus žvilgsnis į Lietuvos istoriją

Vasario 16 d. 16 val. Vilniaus karininkų ramovėje (Pamėnkalnio g. 13) vyks renginys, skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo dienai. Vienas iš pagrindinių vakaro akcentų – Vytauto Damaševičiaus ir Juozo Matonio dokumentinės juostos „Lagerių moterys: A.Dirsytė, N.Sadūnaitė, S.Ladigienė“ peržiūra. Dokumentinių filmų ciklas „Lagerių moterys“ pasakoja apie tris lietuves, patekusias į sovietinių lagerių pragarą. Renginio metu kalbės gyvieji liudininkai, apie dokumentinių filmų kūrimą pasakos jų autoriai. Bus galima pavartyti ar įsigyti ir garsiąją N.Dirsytės maldaknygę.

2011-12-12Leidinio „Vilnius 1900–2012. Naujosios architektūros gidas“ pristatymas

Gruodžio 14 d. (trečiadienį) 18 val. Vilniuje, Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) skaitykloje, visuomenei bus pristatytas leidinys „Vilnius 1900–2012. Naujosios architektūros gidas“. Vilnius per 112 metų nuolat kito. O kaip būtent keitėsi miesto architektūra? Kas lėmė, kad architektūrinis miesto veidas, kurį matome šiandien, yra būtent toks? Tokiomis temomis bus diskutuojama renginyje, kuriame dalyvaus architektas, urbanistas doc. dr. T.Grunskis, architektūros istorikė dr. M.Drėmaitė, architektūros kritikė R.Leitanaitė bei žurnalistas, rašytojas A.Užkalnis.

2011-12-09M.ir J.Šlapelių muziejuje – A.Pliadžio kūrybiniai ekspromtai (1)

Gruodžio 15 d. Vilniuje, M. ir J.Šlapelių muziejuje (Pilies g.40), pradedama eksponuoti žinomo fotografo Alfredo Pliadžio fotografijų paroda „Greičio abstrakcijos“. Parodos atidarymas vyks gruodžio 16 d. 17.30 val. „Paroda „Greičio abstrakcijos“ – naujas mano požiūris į fotografiją. Vaizdai fiksuoti keliaujant ir fotografuojant pro mašinos langą. Fotografijos sukurtos nenaudojant jokių kompiuterinių programų ar kitokių fotografinių efektų, montažų,“- sako parodos autorius. Simboliška ir prasminga: tai paskutinė šiais metais ir bėgančio laiko sąvoką kūrybiškai įprasminanti paroda šiame muziejuje.

2011-12-08“Arkos” galerijoje – vaizdo ir garso remiksai

Gruodžio 13 d. (antradienį) 18 val. sostinės galerijoje „Arka“ atidaroma paroda „Remix“. Parodos kuratoriaus L.Liandzbergio sumanymas - pateikti skirtingų kartų, įvairios menininės išraiškos kūrėjų interpretacijas apie vaizdą, garsą bei kintančius jų vaidmenis. Tik parodos atidarymo metu bus pristatytas specialiai šiam projektui sukurtas A.Kučinsko, A.Jasenkos, D.Katino vaizdo ir garso projektas. Muzikoje dažnai girdime apie remiksą. Ar taip yra ir su tapyba? Tikėtina, kad parodos ekspozicijoje pristatyti vaizdo ir garso remiksai pritrauks žiūrovo dėmesį kiek ilgesniam laiko tarpui.

2011-12-06Kultūros vakaras „Kokios vertybės glūdi Vilniaus širdyje?“

Gruodžio 7 d., trečiadienį, 17 val. Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius) vyks atnaujintos parodos „Valdovų rūmų lobynas: Lietuvos ir Europos paveldo klodai“ pristatymo vakaras. Renginys skirtas Vilniaus pilių išvadavimo 350 metų istorinei sukakčiai paminėti. Renginyje taip pat bus pristatomas naujausias leidinys „Tarp kasdienybės ir prabangos. Restauruoti Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rūmų archeologiniai radiniai“. Muzikuos „SUONATORI DEL GRANDUCA“, istorinių šokių programą atliks ansamblis „BANCHETTO MUSICALE“.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media