2024 m. balandžio 23 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas

 

2012-12-14Charizmatiškas kūrėjas R.Vainas ir jo mieli ištįsėliai- Šlapelių muziejuje

Gruodžio 15 d., šeštadienį, 14 val., Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejaus galerijoje (Pilies g.40), atidaroma retrospektyvinė menininko Ričardo Vaino paroda. Dauguma eksponuojamų darbų bus didelės ir mažesnės spalvotos skulptūros iš medžio – medžiagos, kurią Ričardas Vainas puikiai jaučia ir valdo. Kitą dalį ekspozicijos sudarys tapybos darbai. „Kadaise Marijampolės dramos teatro rūkomajame pakvipus prabangiu tabaku, žinodavau, kad teatro gerbėjų laukia geras spektaklis – Ričardas Vainas vėl repetuoja..."

2012-12-14Bažnytinio paveldo muziejuje – Lentvario bažnyčiai skirta paroda

Gruodžio 18 d. 18 val. Bažnytinio paveldo muziejuje atidaroma paroda „Atraskime savąjį paveldą: Lentvario bažnyčia ir jos dekoras 1905–1943“. Paroda supažindina visuomenę su Vilniaus pašonėje esančiu savitu ir įdomiu kultūros paminklu. Lentvario bažnyčia yra vertingas XX a. istorizmo architektūros ir dailės paminklas, bet už parapijos ribų ji beveik nežinoma. 11 val. rengiama spaudos konferencija, kurioje dalyvaus parodos kuratorė prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė, Bažnytinio paveldo muziejaus direktorė dr. Sigita Maslauskaitė ir kultūros istorikas, žurnalistas Pranas Morkus.

2012-12-13Knygos sutiktuvės: "Pasižvalgymas po senojo Vilniaus mūrus"

Gruodžio 14 d. (penktadienį) 16 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus vėl atvers duris senojo Vilniaus ir knygų mylėtojams. Čia vyks Mortos Baužienės knygos „Pasižvalgymas po senojo Vilniaus mūrus“ sutiktuvės. Kartu su knygos autore dar spaustuvės dažais kvepiančius puslapius sklaidys istorikė V.Girininkienė, leidyklos „Savastis“ vadovas J.Bardauskas, knygą aptars A.Mikulionienė. Knygoje populiariai rašoma apie svarbiausius miesto pastatus, į pasakojimo audinį įpinama vienos kitos asmenybės biografija, tikybų santykiai, šventės ir konfliktai.

2012-12-10„Mėnulio slėnis“: vienos parodos štrichai

Gruodžio 14 d. (penktadienį) 17 val. galerijoje ARKA (Aušros Vartų g. 7, Vilnius) atidaroma tapybos paroda “Mėnulio slėnis”. 2012 metų rugsėjo mėnesį septyni lietuvių tapytojai (Rimas Bičiūnas, Mindaugas Skudutis, Jonas Daniliauskas, Bronius Gražys, Danutė Gražienė, Monika Furmanavičiūtė ir Paulius Juška) nusileido lėktuvu subtropiniais krūmais apaugusioje Sardinijos žemėje... Plenere mūsų dailininkai nutapė nemažai natiurmortų, kuriuose atsiskleidė skirtingas individualus kiekvieno jų meninis matymas.

2012-11-23Senovinės audioaparatūros paroda- tik 9 valandas

Lapkričio 27 d., antradienį, nuo 12 val. iki 21 val. Vilniaus senamiestyje, PIANO.LT koncertų salėje, rengiama ekskliuzyvinė senovinės audioaparatūros paroda. Įdomus renginio akcentas: kiekvienas lankytojas gali atsinešti savo aparatūrą ar įrašus. Pasak vieno iš parodos organizatorių Pauliaus Merecko, tai galimybė susitikti visiems bendraminčiams, besidomintiems senovine aparatūra. Kitiems tai bus nostalgiškas žvilgsnis į savo jaunystę, kai diskotekose sukosi juostiniai magnetofonai, o namuose- brangios vinilinės plokštelės ant paprasto patefono.

2012-11-23Lietuvių kilmės kosmonauto Aleksejaus Jelisejevo knygos „Gyvenimas – lašas jūroje“ sutiktuvės

Maloniai kviečiame Jus į lietuvių kilmės kosmonauto Aleksejaus Jelisejevo knygos „Gyvenimas – lašas jūroje“ sutiktuves lapkričio 29 d. 17.30 val. Vilniaus rotušės didžiojoje salėje (Didžioji g. 31). Į knygos pristatymą atvyks autorius – Rusijoje gyvenantis 78 m. kosmonautas Aleksejus Jelisejevas. Renginio metu bus galima įsigyti knygą ir gauti autoriaus autografą.

2012-11-15Gedimino Spūdžio grafikos paroda

Vieną pavakarę kartu su Jonu Rudzinsku užsukome į Gedimino Spūdžio dirbtuvėlę. Jonas anksčiau buvo šį tą sakęs apie savo kolegą, minėjęs, kad jo grafika liečiasi su literatūra. Tiek težinojau. Visiems mums pasitaiko trumpalaikių apsilankymų, pasižvalgymų, akimirksnio pažinčių. Vienos teka ir nuteka kasdienybės upe, kitos lieka atminties kertelėje. G.Spūdžio grafikos paroda atidaroma lapkričio 15 d., ketvirtadienį, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius).

2012-11-08Popietė su S.Dzenuškaitės poezija Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (1)

Lapkričio 10 d., šeštadienį, 12 val. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje (Pilies g. 40), vyks poezijos popietė. Joje bus pristatytos dvi vilnietės Stasės Dzenuškaitės poezijos knygos- „Kokios spalvos ilgesys?“ ir „Gulbės parskrido“. Savo eiles skaitys autorė. Daugelį metų pedagoginį darbą (ir praktinį, ir mokslinį) dirbusi S.Dzenuškaitė puikiai įvaldžiusi poetinę kalbą. Savo eilėraščiuose ji dalijasi tuo, ko nepajėgė iš širdies išplėšti nei įvairios negandos, nei jos daliai tekę ypač skaudūs išbandymai. Tekę jai ragauti ir sprangios politinės kalinės duonos.

2012-11-07Kino klube - Lietuvos istorinė dokumentika (1)

Šį ketvirtadienį, lapkričio 8 d., 18 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klubas kviečia dokumentikos mylėtojus. LKS patalpose (Vasario 16-osios g. 8) vyks kino peržiūra iš archyvinių dokumentinių filmų ciklo „Lietuvos istorijos atspindžiai kine“. Matysite užmirštas Lietuvos 6-ojo dešimtmečio epochos akimirkas (1953-1963 m.) Senuosius kronikų kadrus komentuos kino kritikas, dramaturgas Pranas Morkus.

2012-11-07"Jūratė ir Kastytis": originaliai iliustruotos baladės sutiktuvės

Lapkričio 12 d., pirmadienį, 17 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje (Trakų g. 10, Vilnius) vyks Dailininkų sąjungos leidyklos "artseria" naujai išleistos Maironio baladės "Jūratė ir Kastytis" su originaliomis dailininko Šarūno Leonavičiaus iliustracijomis pristatymas. Dalyvaus knygos dailininkas Š.Leonavičius, aktorius Petras Venclovas, knygos leidėjai.

2012-10-24„POST SCRIPTUM““: spektaklio premjera netikėtoje erdvėje

Spalio 29-30 d. 19 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje vyks neįprastas renginys. Senojo namo erdvės- nuo autentiškais baldais apstatytų kambarių iki paslaptingo rūsio ir jaukaus kiemelio- prisipildys spektaklio premjerai būdingo šurmulio ir jaudulio. Čia pirmąkart žiūrovams bus parodytas spektaklis „POST SCRIPTUM“ pagal Miguel‘io Delibes‘o romaną „Penkios valandos su Mariju“. Idėjos autorė, režisierė ir Karmenos vaidmens atlikėja – aktorė Eglė Tulevičiūtė, spektaklio muzikinio sprendimo autorė ir flamenko solistė – Brigita Bublytė.

2012-09-20Susitikimas su viešnia iš Izraelio T.R.Olšvang ir... jos svajone (3)

Rugsėjo 21 d. 17 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus svetingai atvers duris viešniai iš Izraelio Tatjanai Rut Olšvang. Senieji vilniečiai turėtų prisiminti jos tėvus- filosofą Irmiją Zaksą ir vaikų gydytoją Asę Zaksienę. „Svajojau išleisti savo pasakų knygą būtent Lietuvoje, nes čia praėjo mano saulėta, turininga, pilna neišdildomų įspūdžių vaikystė,“- atvirauja Tatjana Rut Olšvang.

2012-09-12„Akcentas“- Vilniaus dailės mokytojų kūrinių paroda

Rugsėjo 19 d. 16 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių namas-muziejus vilniečius ir miesto svečius kviečia į Vilniaus miesto dailės mokytojų darbų parodos „Akcentas“ atidarymą. Šios parodos idėja yra parodyti kitą dailės mokytojo asmenybės pusę. „Mes esame ne tik mokytojai, bet ir kūrėjai. Turime savo minčių, estetinių nuostatų pasaulį. Jaučiamės puikiai galėdami išreiksti save,“- tokią žinią būsimiems parodos lankytojams siunčia jos kuratorės Irina Kostina ir Gražina Murelytė Ajauskienė.

2012-09-04„Meilės kontrastai“: sukrečianti ir intriguojanti realybė- fotografijoje ir šokyje

Rugsėjo 6 d. 17 val. Vilniaus senamiestyje (Pilies g. 40), Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje, lankytojų lauks parodų kvartetas „Meilės kontrastai“. Renginys, skirtas pasaulinei seksualinės sveikatos dienai paminėti. Muziejaus erdvėse tądien atidaromos net keturios parodos. Galerijoje, kuri įsikūrusi ne tik pirmajame muziejaus aukšte, bet ir požemiuose išlikusiuose senojo Vilniaus rūsiuose, bus eksponuojama fotomenininkės Rūtos Buzienės socialinės fotografijos paroda „Seksualumo grožis“, o taip pat šokiruojanti savo atvirumu fotografijų paroda „Moterys prieš smurtą“.

2012-05-30Susitikimas su retų fotokadrų medžiotojais

Ar susimąstėte kada nors, kiek prasmingų įvykių ir kiek lemtingų susitikimų būta jūsų gyvenime?.. Ir kokius pokyčius jie atnešė... Dviems vilniečiams viena kelionė ir jos metu sutikta nepažįstama mergaitė atvėrė vartus į visai kitokią būtį- gyvenimą, kupiną ieškojimų, rizikos ir atradimų džiaugsmo. Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus gegužės 31 d. 18 val. vėl atveria duris nekasdienę patirtį kaupiantiems žmonėms. Šįkart muziejaus bičiulius ir visus smalsuolius kviečiame į susitikimą su retų fotokadrų medžiotojais- Jurga ir Ričardu Anusauskais.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media