2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Renginiai

*print*

Archyvas :: Vilniaus žydų viešoji biblioteka pažymi Vilniaus geto uždarymo 70-metį žymaus dailininko iš Suomijos parodos atidarymu

2013-09-24
 
Michaelis Rogatchi

Michaelis Rogatchi

 

Žilvinas Beliauskas

Vilniaus žydų viešosios bibliotekos vedėjas

 

Rugsėjo 25 d. (trečiadienį) 16 val., Vilniaus žydų viešojoje bibliotekoje Gedimino pr. 24, Vilniuje atidaroma Michaelio Rogatchi meno darbų paroda „Žydiška melodija". Tai IV Pasaulio litvakų kongreso, vykstančio rugsėjo 20- 25 d.d  kultūrinės programos dalis. Parodos atidarymas įvyks paskutinę kongreso dieną ir taps vienu svarbių meninių baigiamųjų akordų prieš pat jo iškilmingą uždarymą 19 val. Rusų dramos teatre.

Be paties autoriaus Michaelio Rogatchi ir jo žmonos Innos Rogatchi renginyje dalyvauja Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininko pavaduotojas Petras Auštrevičius, Suomijos Respublikos ambasadorius Lietuvoje J. E. p. Harri Mäki-Reinikka, akademikas prof.  habil. dr. Algirdas Gaižutis, Lietuvos edukologijos universiteto rektorius.

Anna ir Michaelis Rogatchiai su Vilniaus žydų viešąja biblioteka bendradarbiauja nuo pat jos pradinio kūrimosi etapo. Jie dalyvavo bibliotekos atidarymo iškilmėse 2011 m. gruodžio 16 d., kurias puošė Innos Rogatchi dovanotos fotografijos žydiškomis temomis ir žydiška simbolika, o taip šviesus  M. Rogatchi tapybos darbas „Jidiš saulė".

Anna ir Michaelis Rogatchiai - daugiau kaip prieš 20 metų emigravusi į Suomiją iš Sankt-Peterburgo (tuomet dar Leningrado) šeima. Michaelio meninis įdirbis ir dar Sovietų Sąjungoje leido jam greitai įsijungti į Suomijos ir pasaulio menininkų draugiją bei aktyviai įsilieti į platų kūrybinį gyvenimą. Jis aktyviai reiškėsi  grafikos darbais, sukūrė plačiai žinomus plakatus Vladimiro Vysockio atminimui (1989), renginiams su Paul McCartney (1993), Maurice Bejart (1990) ir kitais. Nuo paskutinio XX a. dešimtmečio pradžios M. Rogatchi savo daugiausiai kūrybinės energijos skiria tapybai . Iki šios dienos buvo surengta arba dalyvauta virš 70 parodų Suomijoje ir kitose užsienio šalyse. Daugelį kartų yra apdovanotas specialiais diplomais ir prizais, jo darbai saugomi įvairiuose pasaulio muziejuose, įstaigose ir privačiose kolekcijose Suomijoje, Rusijoje, Izraelyje, JAV, Italijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje, Austrijoje, Ispanijoje, Čekijos Respublikoje, Švedijoje, Ukrainoje ir kitur. Tarp institucijų paminėtini Ben Uri galerija ir Žydų meno muziejus Londone,  Jeruzalės municipaliteto meno darbų kolekcija, Krokuvos kultūros centras, Simono Wiesenthalio centrasVienoje.

Parodoje eksponuojami mišria technika atlikti darbai, prof.  habil. dr. Algirdo Gaižučio žodžiais tariant, suskamba kaip savita „žydiška melodija, kuri čia pakylėta ir sulydyta su žmogiškos egzistencijos esme".

 

Daugiau informacijos: Tel.: +370 687 76625

 <http://vilnius-jewish-public-library.com/>

http://vilnius-jewish-public-library.com/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-24 08:16
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media