2024 m. kovo 19 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Likimai ir jūra

2009-09-29
 
Ne tik didžiulis būrys kolegų, bičiulių, bet ir patyrusių jūrų kapitonų, žvejų, jūros verslo atstovų pasveikino klaipėdietę žurnalistę Adelę Žičkuvienę išleidus knygą „Likimai ir jūra“. Tai jau trečioji žurnalistės knyga marinistine tematika.
 

Jūrų kapitonų klubo nariai mano, kad A.Žičkuvienės knygos prisideda prie jūrininkų profesijos populiarinimo ir ne vieną jaunuolį paskatins susieti savo likimą su jūra.

 

Spaudos žurnalistikoje Adelė darbuojasi jau per 40 metų, o žurnalistinę veiklą Klaipėdoje pradėjo 1966- aisiais. Dirbo tuometiniame savaitraštyje „Lietuvos žvejys“, o kai šis leidinys buvo uždarytas, Adelė perėjo į„Klaipėdos“ dienraštį, rašė jūrinėmis ir žvejų temomis, daugiausiai šio dienraščio teminį priedą „Jūra“. Kolega žurnalistas Jonas Garadauskas Adelę praminė „žvejuke“. Šis žaismingas vardas priklauso Adelei iki šiol. Tiesa, prieš keletą mėnesių Adelė, kaip pati sako, išėjo į užtarnautą poilsį, tačiau be jūros ir be plunksnos ji negali. Ir jūrų kapitonai Ričardas Lučka, Sigitas Šileris, sveikindami Adelę naujosios knygos proga, ragino žurnalistę nepadėti plunksnos ir rašyti. „Žvejų ir jūrininkų kraitis didelis. Dar daug temų, kurių neparašiau. Tad ir nesiskiriu su plunksna“, – sakė Adelė, ir dabar publikuojanti savo rašinius „Klaipėdos“ teminiame priede „Jūra“. O svarbiausia, anot moters, kad dabar, būdama pensininke, ji turi daugiau laiko dažniau bendrauti ne tik su jai mielais žmonėmis, bet ir su pačia jūra. „Dabar galiu neskubėdama aplankyti jūrą, pasišnekėti ir su ja“, – sakė Adelė.

 

 Pirmoji Adelės knyga „Ar Lietuva – jūrų valstybė?“ buvo išleista 1998 m., bendradarbiaujant su aktyviu jūrinės bendruomenės, Lietuvos jūrininkų sąjungos nariu Romu Tijunėliu. Tai aktualių straipsnių ir dokumentų rinkinys, skirtas žlugusiai valstybinei įmonei „Jūra“.

 

 Antrojoje knygoje „Jūra ir likimai“, išleistoje prieš aštuonerius metus, daug dėmesio skiriama istorinei tarpukario medžiagai, susijusiai su to laikotarpio jūrininkų likimais, tarpukario korporacijos „Jūra“ veikla, tuometinėmis peripetijomis. Knygoje – likusių gyvų liudininkų pasakojimai.

 

 Naujausias žurnalistės leidinys – trečioji knyga „Likimai ir jūra“ – panašiu pavadinimu kaip ir antroji, nes tai lyg jos tęsinys. Tačiau šioje knygoje daugiau dėmesio skiriama šiandienos aktualijoms. Tarp jų – ir ekologinė jūrinės aplinkos, jūros ateitis.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-09-29 13:45
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media