2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: „Ūkininko patarėjas“ buvo teisus!

2009-11-04
 
Alvydo Urbano nuotraukoje: laikraščio „Ūkininko patarėjas“ vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas ir LŽS narė Rasa Jagaitė

Alvydo Urbano nuotraukoje: laikraščio „Ūkininko patarėjas“ vyr. redaktorius Vytenis Neverdauskas ir LŽS narė Rasa Jagaitė

Marius Vidonis

 

Mūsų tinklalapyje spalio 1-ąją buvo išspausdinta publikacija “Ūkininko patarėjas” supykdė LŽŪM”. Laikraščio korespondentė, LŽS narė Rasa Jagaitė net trijuose “Ūkininko patarėjo” numeriuose pateikė žurnalistinį tyrimą apie Lietuvos žemės ūkio ministerijos surežisuotą perversmą AB “Jonavos grūdai”. Skandalinga publikacija labai nepatiko šalies ŽŪM, kuri pasiryžo užčiaupti burną žemdirbių spaudai. Nepavyko, nes žurnalistai buvo teisūs!

 

“Ūkininko patarėjo” redakcija drąsiai iškėlė galimus ministerijos veiksmus – atlikti “Jonavos grūduose” perversmą: išrinkti naują, sau palankią AB valdybą, po to pakeisti dabartinį direktorių Feodorą Konošenko. Pirmiausia buvo inicijuotas visuotinis akcininkų susirinkimas, pakeista bendrovės stebėtojų tarybos sudėtis ir vietoj smulkių akcininkų (žemdirbių atstovų) į ją išrinktas dar vienas ŽŪM, kuri turi net 70 proc. akcijų, atstovas. Prasidėjo suplanuota grūdų įmonės valdymo “revoliucija”. Stebėtojų taryba, kurios daugumą sudarė ŽŪM valdininkai, atšaukė buvusią valdybą ir išrinko naują (“savą”). Generalinis direktorius buvo priverstas pasitraukti iš šio posto, o tuo pačiu atsistatydinti iš valdybos pirmininko pareigų. Smulkieji “Jonavos grūdų” grūdų akcininkai nesutiko su tokiu valdininkų atliktu perversmu ir kreipėsi į teismą.                                     

 Naujame straipsnyje (lapkričio 3 d. numeryje) “Ūkininko patarėjo” žurnalistė Rasa Jagaitė rašo, kad Jonavos rajono apylinkės teismas patenkino ieškovų reikalavimus ir uždraudė stebėtojų tarybos sprendimu išrinktiems naujiems bendrovės valdybos nariams – Žemės ūkio ministerijos valdininkams - vykdyti pareigas ir naujiems valdymo organams “atlikti bet kokius kitus veiksmus, įgyvendinant bendrovės stebėtojų tarybos sprendimus dėl valdybos atšaukimo ir naujos valdybos išrinkimo”. Jonavos apylinkės teismas įpareigojo iki tol veikusią “Jonavos grūdų” valdybą ( taip pat ir jos vadovą  F. Kološenko) toliau eiti savo buvusias pareigas.

 

Laikraštis “Ūkininko patarėjas” ne tik atskleidė Žemės ūkio ministerijos “voratinklį”, kuriame turėjo “žūti” senoji “Jonavos grūdų” valdyba, bet ir savo publikacijom paskatino įmonės darbuotojus kreiptis į teisėsaugos organus. Teismas įrodė, kad ieškovai yra teisūs. Demaskuoti ŽŪM darbuotojai jau po pirmųjų publikcijų žaibiškai sureagavo ir ėmė šantažuotti redakciją. Ministerijos rūmuose  nuėmė lentelę su užrašu “Ūkininko patarėjas” ( patalpose buvo įsikūręs šio laikraščio skyrius Vilniuje) ir pranešė, kad nutraukia dar 1998 metais sudarytą nuomos sutartį. Naujiems ministerijos valdininkams kerštas laikraščiui nepavyko. Žemdirbių žiniasklaida, nors buvo spaudžiama įvairiais būdais, neužčiaupta. “Ūkininko patarėjo” redakcijos Vilniaus skyrius ir toliau dirba ŽŪM patalpose. Kas nuėmė lentelę su redakcijos pavadinimu, tas ją ir grąžino į senąją vietą. Objektyvios ir kovingos spaudos niekam nepavyks “sugrūsti į savo kišenę”!

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-04 15:54
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media