2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Ilgiausių metų, ilgiausių, Birute Mačiene!

2009-10-08
 
Alberto Švenčionio nuotraukoje: jubiliejinio rudens sulaukusi LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė, ELTOS žurnalistė Birutė Mačienė. Akimirka, kai Birutei buvo įteiktas medalis „Už nuopelnus žurnalistikai“

Alberto Švenčionio nuotraukoje: jubiliejinio rudens sulaukusi LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos narė, ELTOS žurnalistė Birutė Mačienė. Akimirka, kai Birutei buvo įteiktas medalis „Už nuopelnus žurnalistikai“

Vidas Mačiulis

 

Kas suskaičiuos, kiek per savo gyvenimą žurnalistė Birutė Mačienė artimiesiems, bičiuliams, kolegoms užtraukė nepakartojamą sukaktuvininkų himną  „Ilgiausių metų, ilgiausių!” Ar kas gali spaudos baliuje gražiau, jeigu ne ji padainuoti? Juk Birutė Liutkutė savo kūrybinę biografiją pradėjo Kauno profsąjungų kultūros rūmų vaikų vokaliniame ansamblyje, kai jai tebuvo vos penkeri... Po gero dešimtmečio Birutę jau pakvietė populiarusis big-bito ansamblis „Aitvarai“, kuriame tuomet ji buvo pirmąja soliste moterimi.

 

1970 metais Birutė Liutkutė (dar ne  B.Mačienė) tapo populiariausio Lietuvoje konkurso „Gintarinė triūba“ diplomante (laureate tada buvo pripažinta Janina Miščiukaitė). Kolegės Birutės Mačienės, spalio pradžioje sulaukusios jubiliejinio rudens,  garbei mes nedainuojame (nenorime apsijuokti), bet už ją  keliame taures ir sakome, kaip toj dainoj “Kas gera prisiminkime, kas bloga – lai išblės...“

 

O prisiminti jubiliatė  turi daug ką, kaip ir  jos buvę ar esantys bičiuliai. Dėkoja jai net pats maestro Giedrius Kuprevičius, kurio sukurtą dainą „Čigonė“ Birutė atliko „Gintarinės triūbos“ konkurse. Kompozitorius, rašydamas muziką operai „Veronika“, kurią šiemet  pastatė Klaipėdos muzikinis teatras, neapsiėjo be dabar gerai žinomos žurnalistės B.Mačienės. Ne, neprašė, kad ji pateiktų spaudai puikią recenziją. G.Kuprevičius prisiminė „Čigonę“, bet nei dainos žodžių, nei muzikos kompozitoriaus atmintis neišsaugojo. Birutė užmarštyje nepaliko 39 prabėgusių metų, todėl visą dainą ji  atliko telefonu Giedriui, kuris vieną motyvą panaudojo operoje, ir už tai po premjeros viešai padėkojo buvusiai dainininkei.

 

Birutės Mačienės dainininkės karjera nesuviliojo, ir ji tapo  žurnaliste, aukštąjį profesinį išsilavinimą įsigijo Vilniaus universitete. Pateisino ji dėstytojų lūkesčius, o kūrybingais ieškojimais ir atradimais seniai pelnė skaitytojų pagarbą. Net 28 metus, iki 2000-ųjų gegužės trečiosios, ji Kaune dirbo „Vakarinių naujienų“ korespondente, skyriaus vedėja. Jeigu ne bankrotas, pastovumu, ištikimybe ir darbštumu pasižyminti kolegė, tikriausiai ir šiandien būtų šio laikraščio redakcijos siela.

 

Įvairiais laikotarpiais .„Kauno diena“, „Moteris“, „Sargyba“, „Laikinoji sostinė“, „Respublika“, „Veidas“ , „Verslo žinios“, „Mūsų žodis“, „Kinas“, „Šluota“ (labai skirtingi savo tematika laikraščiai ir žurnalai) visada laukdavo neetatinės bendradarbės, talentingos žurnalistės  publikacijų. O rašo Birutė ne tik greitai, lengvai, bet ir kritiškai. Dėl to jos  prisibijo ir vengia Kauno valdžia.

 

Būtent Kauno savivaldybės Miesto plėtros skyriuje, taip pat Mero patarėja bei atstove spaudai B. Mačienė dirbo iki 2007-ųjų. Žurnalistė ne tik teikė kolegoms informacijas, bet ir pati spaudai rengė interviu, reportažus bei probleminius straipsnius aktualiais miesto gyvenimo klausimais. Tada savo medžiagas ji pasirašydavo slapyvardžiu. Kauno „tėveliai“ neįtarė, kad kovingus tiriamosios žurnalistikos straipsnius laisvalaikiu renka ir rašo jų pavaldinė!

 

Ir dabar ne po kiekviena Lietuvos naujienų agentūros medžiaga galima pamatyti žurnalistės pavardę. ELTOJE Birutė Mačienė politikos skyriaus korespondente dirba nuo 2007-ųjų. Kūrybos sritis  labai plati - operatyvi informacija, tiriamoji žurnalistika, straipsniai politikos, ekonomikos, kultūros, teisės klausimais. Malonu išgirsti, kai regioninės spaudos žurnalistai prašo perduoti mūsų kolegei nuoširdžius linkėjimus ir padėkoti už jos ELTAI pateikiamų gausių publikacijų operatyvuną, originalumą ir objektyvumą.

 

Birutė Mačienė visur suspėja. Jau 22 metai ji yra Lietuvos žurnalistų sajungos narė. Lygiai prieš dešimtmetį buvo išrinkta LŽS Kauno apskrities skyriaus valdybos nare, tiek pat laiko ji kauniečius atstovauja Lietuvos žurnalistų sajungos valdyboje, taryboje, niekada nebijanti kritikuoti, reikalauti ir siūlyti... Tačiau ne už norą įsiteikti kolegei, LŽS

 

Kauno skyriaus valdyba už profesionalią kūrybą žurnalistei B.Mačienei 1996 metais pirmajai įteikė naujojo konkurso apdovanojimą - „Gintarinį parkerį“. 2009-ųjų pavasarį, LŽS 80-mečio proga, Istorinėje prezidentūroje Kaune ji buvo apdovanota medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai“. Laukia dar ne tik žurnalistiniai apdovanojimai, o savo jubiliejinę gimimo dieną Birutė Mačienė sutiko kūrybinių ieškojimų kelyje. Nėra kada švęsti, kai Didžioji meilė Žurnalistika, kuri, deja, suteikia ne materialinį, o tik dvsinį pasitenkinimą, jai neleidžia ramiai gyventi.

 

Ilgų ir kūrybingų metų Tau, darbščioji kolege!

 

           

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-11-04 15:51
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media