2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

LŽS XVI- ojo suvažiavimo nutarimai

*print*

Archyvas :: Nutarimas dėl regioninės spaudos ir pliuralizmo žlugdymo stabdymo

2010-11-22
 
XV Suvažiavimas
2010 11 27
Vilnius
 
NUTARIMAS
Dėl regioninės spaudos ir pliuralizmo žlugdymo pavojaus

Mes, LŽS XV suvažiavimo delegatai,

atkreipiame dėmesį, kad Lietuvos žurnalistų sąjungai ir jos nariams kelia didelį susirūpinimą AB „Lietuvos paštas" drastiškai didinami nedidelės apimties (iki 5 spaudos lankų) periodinių leidinių prenumeratos įkainiai. Tvirtinama, kad siūlomi tarifai dešimtimis procentų didesni negu buvo iki šiol. Toks įkainių didinimas nesant tinkamo kompensavimo iš esmės ne tik žlugdo regioninės spaudos leidėjus ir jų galimybę skleisti visuomenei informaciją kaimo vietovėse, bet kelia rimtą grėsmę žurnalistikos išnykimui Lietuvos regionuose.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymą, valstybė įsipareigoja remti leidėjus, kurių laikraščiai ir žurnalai pristatomi prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse, išskyrus laikraščių ir žurnalų, priskirtų erotinio ir (ar) smurtinio pobūdžio leidiniams ir tų, kurių daugiau kaip 50 procentų teksto sudaro reklama.

Valstybės finansinė parama leidėjams užtikrinama kompensuojant iki 30 procentų leidėjų patiriamų laikraščių ir žurnalų pristatymo prenumeratoriams kaimo gyvenamosiose vietovėse išlaidų. Vyriausybė ar jos įgaliota institucija taip pat nustato didžiausią valstybės dalinės finansinės paramos, skiriamos vienam leidėjui, dydį.

Pagal įstatymą valstybė sudaro vienodas teisines ir ekonomines sąlygas viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų, išskyrus smurtinio bei erotinio pobūdžio produkcijos rengėjus ir (ar) skleidėjus, sąžiningai konkurencijai.
Valstybės ir savivaldybių institucijos kontroliuoja, kad būtų išsaugotas visuomenės informavimo pliuralizmas ir sąžininga konkurencija, nė vienas asmuo nepiktnaudžiautų dominuojama padėtimi tarp viešosios informacijos rengėjų ir (ar) skleidėjų arba kurios nors atskiros visuomenės informavimo priemonių rūšies rinkoje.

Paskaičiuota, kad priklausomai nuo laikraščio spaudos lankų ir leidžiamo tiražo, jau dabar regioninių laikraščių prenumeratos pristatymo įkainis laikraščiams vidutiniškai padidėja 50 procentų mieste ir net 70 procentų kaimo teritorijoje.

2011 metais prognozuojamos išlaidos redakcijose dėl pristatymo kaime išauga nuo 10 tūkst. iki 158 tūkst. litų per metus. Dėl šios priežasties leidėjai planuoja mažinti savo redakcijų darbo užmokesčio fondą 20-40 procentų ir atleisti 10 procentų redakcijų darbuotojų.

Lietuvos žurnalistų sąjunga ragina valdžios institucijas atsakingai elgtis valdant akcinę bendrovę „Lietuvos paštas" ir užtikrinti, kad įstatymuose įtvirtinta visuomenės teisė į informaciją netaptų vien deklaracija.

Suvokdami, kad valstybės valdoma bendrovė „Lietuvos paštas" faktiškai yra vienintelis spaudos platinimo paslaugos teikėjas kaimuose, o laikraščių leidėjai patirs dar didesnį spaudimą ir dėl didėjančių mokesčių autoriams, ir dėl planuojamų didinti spaudos platinimo įkainių, Lietuvos žurnalistų sąjungos XV suvažiavimo delegatai ragina Seimą ir Vyriausybę skubiai imtis priemonių, kurios padėtų išlikti žurnalistikai rajonų ir miestų spaudoje.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-01-06 11:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media