2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

KOMENTARAI

*print*

Dėl LŽS tikrojo nario statuso įgijimo kriterijų

2010-11-18
 

Lietuvos žurnalistų sąjunga kaip kūrybinė profesinė sąjunga yra nustačiusi sąlygas, kurioms esant tampama LŽS nariu, ir kriterijus, pagal kuriuos asmuo įgyja tikrojo nario ar nario korespondento statusą.

LŽS tikrojo nario ar nario korespondento statuso suteikimą žurnalistui nulemia labai skirtingi kriterijai, kaip antai

  • dalyvavimas žiniasklaidos priemonės valdyme;
  • santykis su žiniasklaidos priemonės nuosavybe;
  • turimi įgaliojimai žiniasklaidos priemonėje;
  • dalyvavimas politikoje;
  • darbas valstybės tarnyboje;
  • darbo santykiai su viešosios informacijos rengėju (darbas pagal darbo ar autorinę sutartį);
  • profesinis pasirengimas (išsilavinimas).

 

Šių kriterijų atsiradimą nulėmė siekis eliminuoti žiniasklaidos priemonių savininkų, politikų, valstybinės valdžios įstaigų ir kt. įtaką žurnalistų profesinei organizacijai ir jos sprendimams.

 

LŽS Etikos komisija atkreipia dėmesį, kad LŽS įstatų keitimas nustatant naujus LŽS nario statuso įgijimo kriterijus pats savaime nesprendžia problemos, jeigu neužtikrinamas jų laikymasis. Šiandieninėje kandidato į LŽS narius anketoje prašoma nurodyti darbovietę, kūrybą, apdovanojimus, mokslinį ir pedagoginį laipsnį, tačiau nesiteiraujama, ar asmuo dalyvauja partinėje politinėje veikloje, ar dalyvauja žiniasklaidos priemonės valdyme, ar yra visuomenės informavimo priemonės steigėjas, savininkas, kokią dalį akcijų valdo ir t. t.

 

Siekdama nuoseklumo, Komisija atkreipia dėmesį, kad ne visada pagrįstai LŽS nario statuso suteikimą nulemia žurnalisto profesinis pasirengimas ir santykių su viešosios informacijos rengėju pobūdis. Atstovas ryšiams su visuomene, viešųjų ryšių kompanijos darbuotojas gali tapti tikruoju LŽS nariu, jei yra įgijęs žurnalisto diplomą. Tuo tarpu žurnalisto darbą keliolika metų dirbančiam ir iš to gyvenančiam profesijos kolegai reikia poros metų pereinamojo laikotarpio, kad įgytų LŽS tikrojo nario statusą, nes dirba tik pagal autorinę sutartį, o jo įgytas aukštasis išsilavinimas yra ne žurnalistikos srities.

 

Žurnalistai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu darbdaviai atsisako sudaryti ne tik darbo, bet ir autorines sutartys, verčia dirbti pagal verslo liudijimą. Tai gilina problemą.

 

LŽS Etikos komisija mano, kad pagrindinis kriterijus, pagal kurį LŽS nariai įgytų vieną ar kitą statusą, turi būti pajamų, gaunamų iš žurnalistinės veiklos, lygis. Teisė tapti tikraisiais LŽS nariais visų pirma turi priklausyti asmenims, kuriems žurnalistinė veikla yra pagrindinis jų pragyvenimo šaltinis, nepriklausomai nuo to, kokia forma (sutartimi) įteisinta jo kūrybinė profesinė veikla.

 

Viktoras Trofimišinas

Komisijos pirmininkas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-02-02 13:21
 
Share |
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media