2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas

 

2019-11-19Dvi užduotys: labirintas užrištomis akimis ir tekstas

Jakub Stefanovič/ Regos negalia – tai liga, kuri lemia regos praradimą. Šita liga nepagydoma, todėl ja sergančių žmonių gyvenimas – sudėtingas. Dažnai žmonėms su regos negalia padeda dresuoti šunys. Taip pat žmonės naudoja baltas lazdeles, kad aptiktų kliūtis. Kai kada žmonės su regos negalia naudoja GPS prietaisus, bet technologija kol kas negali visiškai pakeisti baltų lazdelių ir dresuotų šunų. Žmonės, kurie neprarado visiškai regos, skaito knygas ir laikraščius. Visiškai akli žmonės skaito Brailio raštu ar klausosi audioknygų.

2019-09-25Baimės baugina, bet ir suartina

Aistis Michailovskis/ Šiandien jau ketvirtą kartą Jaunųjų žurnalistų klube susirenkame patobulėti, atsiskleisti ir smagiai praleisti laiką. Kai kurie čia atėję tikisi tapti tikrais, profesionaliais žurnalistais. Mano pirmasis straipsnelis Jaunųjų žurnalistų klube bus apie žmones kankinančias baimes. Daugelį vaikų slopina bei kankina baimės, kurias kartais būna sunku įveikti. Kai kurie bijo varlių – juk jos gleivėtos! Yra bijančių vorų, tamsos, siaubo filmų ar kažką prarasti. Vieni su baimėmis kovoja nukreipdami mintis kuo toliau nuo baisių dalykų, kiti nusiramina prisimindami gerus atsiminimus ir piešdami, treti naktį išjungia šviesas. Kol kas su vorais kovoti sunkiausia bei šlykščiausia...

2019-09-24Apie gatvės piešinius ir parodas

Monika Vaitkevičiūtė/ Meniški žmonės, kurie mėgsta meną, pasiremia savo vaizduote ir sukuria gatvėje ant tuščių sienų piešinius. Jie piešia tam, kad kiti žmonės galėtų fotografuoti ar tiesiog žiūrėti. Taip atsiranda gatvės menas. Na, o paaugliams dažniausiai patinka piešti pasityčiojimus iš politikų ar kitų žinomų žmonių. Paaugliai dar mėgsta rašyti gatvėse keiksmažodžius ar negražius užrašus, įžeidžiančius, nemalonius ar dar kitokius išgalvotus žodžius. Kodėl žmonėms tai patinka? Reikėtų jų pačių paklausti, bet, mano manymu, jiems tai patinka, nes piešdami jie pasijunta kažkuo ypatingi. O gal jie ką nors jaučia?

2019-09-24Jaunųjų žurnalistų klube – ir svajojantys apie mados ar kino pasaulį

Deimantė Subačiūtė/ Šis straipsnelis yra mano pirmasis ir jame aš aprašysiu kelias Jaunųjų žurnalistų klubo nares, taip pat papasakosiu apie save. Šią užduotį man davė klubo vadovė Erika. Ilgai galvojau, ką man rašyti ir kaip pradėti. Pirmiausia susirinkau informaciją, tam ėmiau interviu iš klubo narių. Šį klubą pirmus metus lankanti Nikolė yra dešimtmetė mergaitė, einanti į penktą klasę. Užaugusi Nikolė norėtų turėti savo kavinukę. Nikolė yra bandžiusi keletą būrelių, vienas iš jų yra vaidybos. Vaidybos būrelis Nikolei nelabai patiko ir tada jos tėveliai Laura ir Artūras surado Jaunųjų žurnalistų klubą, ir dukra sutiko jį lankyti.

2019-04-02"Eurovizija" ‒ moksleivių akimis

Mėta Liepa Kvedaravičiūtė/ "Eurovizijos" dainų konkurso atrankos bei pati didžioji "Eurovizija" vyksta kiekvienais metais. Atranka į šį konkursą neseniai pasibaigė ir šlovė atiteko Jurijui su daina "Run With The Lions". Daug žmonių tam nepritarė, kai kurie galvojo, kad Jurijus laimėjo, nes pasisamdė labai gerą prodiuserį, kuris papirko teisėjus, bet tai gali ir nebūti tiesa. Labai daug fanų, kurie kiekvienais metais žiūri "Euroviziją" bei jos atrankas, palaikė dainininkę Moniką Mariją, dalyvavusią su dviem dainomis. Labai jausminga jos daina "Light On" bei greitesnė "Criminal". Paskutiniuose etapuose ji iškrito su daina "Criminal".

2019-03-12Apie naujakurius, vaikus ir draugystę

Ieva Barišauskaitė/ Kai žmonės atsikrausto į naujus namus ar butus, susiduria su čia jau gyvenančiais kaimynais. Jeigu šeimoje yra vaikų, jiems įdomu susipažinti su kaimynų atžalomis, nes su vaikais įdomu žaisti ir linksmintis. Kai ateina vasara, visi vaikai eina maudytis į baseiną bei degintis. Maži vaikai turi daug žaislų bei žaidimų, o didesni būna įlindę į telefonus ir, kaip mūsų mokytoja sako, tam telefone jūs tik spaudot tuos mygtukus. Per atostogas galima artimiau susipažinti su naujakurių vaikais, užmegzti naują ryšį. Pati neseniai atsikrauščiau į kotedžą, norėjau susipažinti su naujais draugais bei su jų tėvais.

2019-02-12Į knygų mugę – tik dėl Hario Poterio

Mėta Liepa Kvedaravičiūtė/ Artėja Vilniaus knygų mugė. Aš labai mėgstu skaityti knygas, todėl būtinai į ją nuvažiuosiu. Galima nueiti ten su savo šeima, draugais, seneliais ir giminaičiais, kad būtų linksmiau. Aš esu buvusi knygų mugėje su sese ir drauge, kai buvau trečiokė. Prisimenu, kad man ten labai patiko. Kai laukėme eilėje įeiti į pastatą, kur vyko knygų mugė, mes truputį sušalome, nes stovėjome lauke, o tada buvo žiema. Kai įėjome, ten buvo labai daug žmonių. Jie stovėjo prie stendų ir kalbėjosi su knygų pardavėjais. Mačiau labai daug žmonių, kurie pirko ir nešėsi knygas glėbiais.

2018-12-18Į Venesuelą!

Rapolas Vanagas/ Kalėdos artėja ir visi linksmai ruošiasi joms. Parduotuvės papuoštos, mokyklos šventiškos ir žmonės linksmi. Artėjant Kalėdoms, atsiranda daug renginių. Mūsų mokykloje kasmet vyksta vaidinimai prieš atostogas, mums išrenka temą ir pagal ją turime sukurti spektaklį. Tema yra „miuziklas“, turime išsirinkti lietuviškų grupių ir pagal jų dainas mes vaidinsime. Mes pradėjome repeticijas prieš dvi savaites. Mūsų pasirinkta daina yra „Į Venesuelą“. Mokytojai patiko ir klasiokai galės pagal dainos klipą viską suvaidinti. Tai nebuvo sunku, bet tam vis tiek reikia daug pasiruošimo. Aš gavau muzikanto vaidmenį ir turiu pagaminti automobilį.

2018-12-18A. Sutkaus paroda „KOSMOS“ puikiai atspindi autorių

Vakaris Vingilis/ Spalio pradžioje Nacionalinėje dailės galerijoje, Vilniuje, atidaryta Antano Sutkaus fotografijų paroda „Kosmos“. Joje eksponuojami kadrai iš dvidešimtojo amžiaus Lietuvos gyvenimo. Nuotraukose užfiksuota ne tik skurdo, liūdesio, bet ir džiugių akimirkų, tai ir žavi A. Sutkaus kūryboje. Eksponuojama beveik 300 skirtingų nuotraukų, kurias autorius kūrė dešimtmetį. Paroda ypatinga savo dydžiu ir tuo, kad ji eksponuojama erdvioje salėje. Ji suskirstyta į erdves, kurios vienos nuo kitų perskirtos vos lubų nesiekiančiomis sienomis.

2018-12-11Anos Frank dienoraštis

Gerda Kasčiūnaitė/ Anos Frank "Dienoraštis" – knyga apie antrojo pasaulinio karo žydų holokaustą, jo įkarštyje su šeima atsidūrusią mergaitę Aną ir jos virtimą stipria asmenybe. Ši knyga lyg švelnus vėjo gūsis mūsų kasdieninėje literatūroje. Kūrinys jausmingas, gražus, ne per saldus. Jame gausu daug ryškių veikėjų, kurie nuo pirmo iki paskutinio puslapio skleidžia daug emocijų. Viena iš veikėjų – pati Ana. Nors jos dienoraštis rašytas labai slogiu laikotarpiu, tokiu, kada žmonės negalėjo laisvai reikšti nuomonės ar to, ką galvoja, ji nebijojo. Ji troško palikti pėdsaką. Dabar į jos vidinį pasaulį galime žengti ir mes.

2018-12-11Mano įspūdžiai iš galerijos

Girmantė Zolubaitė/ Nacionalinėje dailės galerijoje dabar veikia Antano Sutkaus fotografijų paroda "KOSMOS". Įėjus į galeriją, prie durų pastebime budinčią darbuotoją. Alinkui dominuoja baltos spalvos sienos. Mes nueiname prie rūbinės ir nusirengiam lauko drabužius. Tuomet kai mokytoja sutvarko reikalus, einame link salės, kurioje vyksta paroda. Prieiname tamsiai mėlynus laiptus. Jais nusileidus patekom į salę. Galerijoje darbuojasi įvairaus amžiaus žmonės, nuo jaunų iki garbingo amžiaus senjorų. Darbuotojai mandagūs. Kai kurie linksmo būdo, kiti niūresni. Salėse jauku ir šilta.

2018-12-04Kalėdų senelių manija

Rapolas Vanagas/ Gruodžiui prasidėjus, įžiebiama eglutė ir prasideda šventinis mėnuo. Kaip tik šiuo metu pasaulyje išpopuliarėjo Kalėdų senelio bėgimas. Tai yra savanoriai, apsirengę Senio šalčio kostiumu ir bėgantys per šaltą žiemą. Bet iš kur tai atsirado ? 1983 metais sukurtas filmas „Kalėdų pasaka“ buvo vienas iš geriausių ir vis dar populiariausių kalėdinių filmų. Name, kur vyko visas filmavimas, dabar yra muziejus. Ir kasmet rengiami festivaliai. Vienas iš jų - Kalėdų senelių bėgimas. Jie turi nubėgti penkių arba dešimties kilometrų trasą, kurios pabaigoje yra tas namelis. Kelias buvo nutiestas pro įžymias filmo scenų vietas.

2018-11-27Fotodizaino studija – viena sparčiausiai populiarėjančių LVJC veiklų

Vakaris Vingilis/ Fotodizaino studija – tai vieta, kurioje moksleiviai stengiasi pasaulį atrasti per objektyvą. Čia jie išmoksta kurti įvairias kompozicijas, derinti atstumą ir formą, fotografuoti skirtingomis temomis, skirtingose vietose. Pradeda pažinti maketavimo subtilybes bei susikuria savo kalendorius. Kiekvieną antradienio ir ketvirtadienio vidudienį fotodizaino studijos dalyviai susirenka savo kabinete su vis naujomis ambicijomis ir tikslais. Padiskutavę apie juos dominančius klausimus su vadove, jie gauna užduotis ir išsiskirsto visoje Lietuvos vaikų ir jaunimo centro teritorijoje.

2018-11-20Harmonijos paslaptis

Mari Dominyka Sadovskytė/ Keramika – tai harmonija, susikaupimas, neįtikėtina formų ir spalvų įvairovė. Mokytis keramikos paslapčių gali ne tik vaikučiai, jaunimas, bet ir suaugusieji, visa šeima kartu. Keramikos užsiėmimai padeda pamatą kitoms veikloms, kai kurie, lankiusieji keramiką, pasirenka menininko kelią: studijuoja architektūrą, juvelyriką ar šokį. Pagrindinė kūrybinė medžiaga yra molis. Tai ypatinga medžiaga, kuri mus besąlygiškai priima ir atsimena mūsų visus judesius, jausmus ir nuotaikas. Kaip sako keramikė Rita Razmienė, kokie mes bebūtume (pavargę, pikti ar irzlūs), išėję iš pamokos jaučiamės pailsėję, kartais net pakylėti.

2018-10-09Rašau, ką matau, ir mokausi žurnalistikos

Girmantė Zolubaitė/ Sveiki, norėčiau jums papasakoti, kas bus po dešimties metų ir kaip keliausime. Na, o dabar pradedam. Man atrodo, kad mes keliausime skraidančiomis lentomis, o tie, kam tai nepatinka, galės važinėti mašinomis, tik skraidančiomis. Dar norėčiau jums papasakoti, ką mes veikiam per Jaunųjų žurnalistų klubo užsiėmimus. Papasakosiu apie keturis vaikus - Mari, Adelę, Gerdą ir Vakarį. Mari kurią tekstą apie tai, kas bus po dešimties metų, ir mano, kad mes visi pasikeisime bei keliausime skraidančiomis priemonėmis arba laiku.

2018-09-19Nebebus nei žaidimo aikštelių, nei knygų

Mari Dominyka Sadovskytė/ Kai tik žmogus gimsta ir pradeda suvokti pasaulį, tada jam atsiranda pirmi norai ir svajonės. Augant tos svajonės vis keičiasi ir didėja. Dažnai žmonės, svajodami apie savo ateitį, įsivaizduoja ją gražiausiomis spalvomis, bet dažnai tikrovė yra visai kitokia ir kol žemėje egzistuoja žmonija, tol ir egzistuos žmonių nepasitenkinimas aplinkiniu pasauliu. Gyventi šiuolaikiniuose triukšminguose, nesaugiuose ir užterštuose miestuose nėra lengva, tačiau žmonės renkasi būtent tokį gyvenimo būdą, kuris turi daugiau privalumų, nei trūkumų.

2018-09-18Peršalus vaistų išrašys gydytojas robotas

Vakaris Vingilis/ Gyvename technologijų amžiuje, šiomis dienomis mūsų nebestebina robotai, siurbiantys namus, įvairūs elektriniai paspirtukai, riedžiai. Bet pamąstykime, kaip pasaulis atrodys po dešimties metų? Galbūt miestų gatvėmis kursuos autobusai be vairuotojų, mokyklose mokytojus pakeis robotai, o medicina pažengs į priekį ir robotai galės gydyti paprasčiausias ligas. Visa tai įmanoma, nes žmonija jau juda link to. Įsivaizduokime, kad nuėjus į mokyklą mus anglų kalbos mokys mokytojas robotas. Peršalus – mums vaistų išrašys gydytojas robotas.
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media