2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Spaudos konferencijos

*print*

Archyvas :: Spaudos konferencija apie paveldosaugos padėtį Lietuvoje

2022-09-20
 
Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis rugsėjo 21 d. 13 val. rengia spaudos konferenciją, kurios metu Valstybinė kultūros paveldo komisija pristatys pranešimą apie kultūros paveldo apsaugos raidą, būklę ir pažangą.
Pranešimą skaitys Paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. Vaidutė Ščiglienė, pristatyme dalyvaus Seimo Kultūros komiteto pirmininkas V. Juozapaitis, Ministrės Pirmininkės patarėja kultūros klausimais Gabrielė Žaidytė, Respublikos Prezidento patarėjas Mindaugas Bundza, kultūros viceministras Rimantas Mikaitis, Paveldo komisijos nariai.
Pranešimo metu bus išryškintos paveldosaugos problemos, jų galimi sprendimo būdai ir paveldosaugos gerėjimo tendencijos.
Paveldo komisija pranešimu atkreipia institucijų, visuomenės ir profesinės bendruomenės dėmesį į Lietuvos, kaip tarptautinės bendruomenės, įsipareigojimus paveldo apsaugai. Išskiriamas įstatymų nesuderinamumas, būtinybė juos tobulinti. Taip pat pateikiamos įžvalgos dėl kultūros paveldo ar su juo susijusių tyrimų archyvavimo, saugojimo, sisteminimo ir viešinimo, kultūros paveldo inventorizavimo, atkreipiamas dėmesys į kultūros paveldo finansavimo apimtis ir savivaldybių indėlį į kultūros paveldo tvarkymą ir priežiūrą bei kt.
„Pranešimą dedikavome tvaraus paveldo idėjai, pritardami „Europos paveldo dienų" tematikai, drauge siekdami atkreipti dėmesį, kad paveldas ir yra tvarumas, arba tvaru tuomet, kai paveldą suvokiame kaip iš praeities išlikusį išteklių, svarbų trimis klasikiniais tvarumo aspektais - ekonominiu, socialiniu ir aplinkos. Pranešimui sukūrėme ir vizualinį identitetą - begalybės ženklą, nes paveldas yra praeitis, dabartis ir ateitis, o paveldo vertės daro poveikį aplinkai ir turėtų veikti kaip galinga šiuolaikinės paveldosaugos varomoji jėga", - teigia Paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. V. Ščiglienė.
Praktikoje pastebima tendencija, jog vertingiausiose Lietuvos paveldo ir gamtos teritorijose statoma vis daugiau šiuolaikiškų pastatų. Kultūros paveldo apsaugos suvokimas negali neatsižvelgti į kintančius šiuolaikinės visuomenės savimonės ir darnios plėtros poreikius, tačiau kultūros paveldo objekto tvarkyba ir pritaikymas turėtų vykti stengiantis suderinti abu veiksnius - vertingųjų savybių maksimalų išsaugojimą ir investuotojo planuojamą veiklą.
Paveldo komisija -Seimo, Respublikos Prezidento ir Vyriausybės ekspertė bei patarėja valstybinės kultūros paveldo apsaugos politikos, jos įgyvendinimo, vertinimo ir tobulinimo klausimais. Paveldo komisija, kurią sudaro 12 deleguotų bei skiriamų įvairių sričių ekspertų, būdama nepriklausoma, gali nešališkai įvertinti kultūros paveldo apsaugą ir su ja susijusius procesus bei problemas.
Spaudos konferencija vyks Seimo Spaudos konferencijų salėje.
Spaudos konferencija bus transliuojama tiesiogiai Seimo interneto svetainėje ir Lietuvos Respublikos Seimo „YouTube" paskyroje „Atviras Seimas".
Daugiau informacijos:
Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis
Tel. (8 5) 239 6559, el. p. vytautas.juozapaitis@lrs.lt
Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė doc. dr. Vaidutė Ščiglienė
Mob. 8 698 42 545, el. p. vaida.scigliene@vkpk.lt 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-09-20 10:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media