2024 m. balandžio 27 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Pirmą kartą įgyvendinama idėja – pasaulio kompozitoriai kuria Vilniui!

2023-05-06
 
Jonas Jokubaitis

 

Vilniaus 700 metų jubiliejui pavasarį į Vilnių buvo pakviesti garsūs klasikinės muzikos kūrėjai. Jie dairėsi po Vilnių, pabuvojo įvairiose miesto erdvėse - salėse, bažnyčiose, senamiesčio kiemuose. Ten, kur galėtų skambėti jų kūriniai, perteikiantys miesto dvasią. Patrauklūs tapo Vilniaus rotušė, Varnelio muziejaus paslaptingumas, Šv. Jonų bažnyčios skliautuose klajojantis aidas ir kt. Vilniaus jubiliejui dedikaciją skirs vokiečių kompozitorius Heiner Goebbels, italas Ivan Fedele, ukrainiečių kompozitorė Anna Korsun, lenkų kompozitorė ir vokalistė Agata Zubel, vienas įtakingiausių Europoje austrų kompozitorius Beat Furrer bei amerikiečių minimalistas Michael Gordon.
Gegužės 6 d. kūrinio Vilniaus universitetui pasaulinę premjerą Šv. Jonų bažnyčioje pristatys japonų kompozitorius Toshio Hosokawa. Tai vienas pastaruoju metu pasaulyje dažniausiai atliekamų šių dienų Japonijos kompozitorių. Tokijuje pradėjęs fortepijono ir kompozicijos studijas, jas tęsė Berlyno menų universitete. Įdomios yra jo vystomos orientalizmo idėjos muzikoje, ieško Rytų ir Vakarų kultūrų sankirtų.
Apžiūrėjęs universiteto rūmų ansamblį, Toshio Hosokawa nusprendė savo naują kūrinį sostinės jubiliejaus proga skirti būtent šiai vietai. Gimė kompozicija smuikui ir akordeonui „Invisible Angels" (liet. „Nematomi angelai"). Autorius sakė, kad Šv. Jonų bažnyčioje pajuto angelų artumą. „Pabandžiau jiems sukurti tokią muziką, kurioje girdėtumėte šnabždesius, tylias ir nebylias Vilniaus angelų dainas". Koncertuose 18 ir 20 val. klausytojai išgirs ir daugiau japonų kompozitoriaus Toshio Hosokawa muzikos.
Gros styginių kvartetas „Chordos" bei akordeonistas Raimondas Sviackevičius. Į koncertus atvyksta ir pats autorius. Gegužės 7 d. universitete vyks susitikimas su kompozitoriumi.
Visą projektą rengia kompozitoriaus ir dirigento Vykinto Baltako vadovaujamas Lietuvos ansamblių tinklas.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2023-05-06 12:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media