2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Paroda „Lietuvių tautinis ir archeologinis kostiumas“: dvi unikalios kolekcijos M. ir J.Šlapelių muziejuje

2011-02-15
 
Naurio Kundzelevičiaus nuotraukoje: žemaičių tautinis kostiumas

Naurio Kundzelevičiaus nuotraukoje: žemaičių tautinis kostiumas

Kornelija Ežerskytė

 

Vasario 15 d. (antradienį), 15 val. Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje (Pilies g. 40, Vilnius) atidaroma paroda “Lietuvių tautinis ir archeologinis kostiumas“. Parodos lankytojai pamatys dvi unikalias kolekcijas iš Lietuvos liaudies kultūros centro fondų: atkurtus lietuvių archeologinius kostiumus ir penkių etnografinių šalies regionų tautinius drabužius. 

 

„Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejus yra lietuviškos kultūros, lietuviško žodžio puoselėjimo židinys. Žmonėms, kurie čia rinkdavosi dar iki pirmosios Nepriklausomybės paskelbimo, visada rūpėjo lietuvybės išsaugojimas. Čia buvo daugelio iškilių asmenybių sambūrio vieta,“- sako muziejininkė Danguolė Žemaitytė. 

 

Beje, muziejaus ekspozicijoje yra išlikęs ir Marijos ir Jurgio Šlapelių jaunesniosios dukros ir šio muziejaus rėmėjos Gražutės Šlapelytės-Sirutienės tautinis kostiumas, kurį ji nepaprastai brangino. Jis buvo siūdintas pagal užsakymą ir tuo metu, kai JAV, Los Andžele, gyvenusi G.Šlapelytė gavo iš Lietuvos šį tautinį kostiumą, labai džiaugėsi. Ir visada juo didžiavosi. 

 

Apie tai, kiek triūso įdėta atkuriant autentiškus lietuvių rūbus, pasakos menotyrininkė Teresė Jurkuvienė. „Etnografinių Lietuvos regionų tautiniai kostiumai buvo sukurti pagal išeiginę lietuvių valstiečių aprangą, vilkėtą XIX amžiuje. Tuo tarpu istoriniai kostiumai buvo rekonstruoti kopijuojant išlikusius autentiškus liaudies drabužius, remiantis įvairiais ikonografiniais bei rašytiniais šaltiniais ir naujausiais liaudies kostiumo tyrinėtojų darbais. Atkurtos ir kai kurios neišlikusios, bet iš aprašymų ir piešinių žinomos kostiumų dalys,”- sako T.Jurkuvienė. 

 

Visai kitu kampu į baltų mitinį vaizdyną, tautinio kostiumo spalvų ir raštų simboliką pažvelgs mitologas, žurnalo “Liaudies kultūra” bendradarbis Dainius Razauskas.

Beje, Lietuvos liaudies kultūros centras yra išleidęs albumą “Lietuvių tautinis kostiumas” bei jį papildantį elektroninį leidinį, kuriame pateikiami drabužių brėžiniai, iškarpos, puošybos pavyzdžiai ir praktiniai patarimai norintiems pasisiūdinti savąjį tautinį kostiumą. Šių leidinių bus galima įsigyti parodoje bei po poros dienų prasidėsianęioje Vilniaus knygų mugėje. 

 

Kviečiame Vasario 16-osios išvakarėse įdėmiau pažinti vieną iš lietuvybės simbolių – tautinį kostiumą ir apsilankyti parodoje. Renginio metu koncertuos Vilniaus mokytojų namų žemaičių folkloro ansamblis „Tyklė“ (vadovė Vitalija Brazaitienė). 

 

Marijos ir Jurgio Šlapelių muziejuje ši ekspozicija veiks iki kovo 14 d. 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2011-03-16 15:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media