2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Kino klube - Lietuvos istorinė dokumentika

2012-11-07
 
Nežinomo autoriaus nuotrauka

Nežinomo autoriaus nuotrauka

        

Kornelija Ežerskytė

 

Šį ketvirtadienį, lapkričio 8 d., 18 val. Lietuvos kinematografininkų sąjungos kino klubas kviečia dokumentikos mylėtojus. LKS patalpose (Vasario 16-osios g. 8) vyks kino peržiūra iš
archyvinių dokumentinių filmų ciklo „Lietuvos istorijos atspindžiai kine“.

 

Vilniaus vaizdas nuo Gedimino kalno. Miesto panorama. Vilniaus gatve pravažiuoja automobilis. Gedimino pilies bokšte plevėsuoja vėliava. Katedros fasadas, frontonas. Šventųjų skulptūros ant stogo, pastato nišose. Aušros Vartai. Gatvėje priešais koplyčią meldžiasi žmonės. Praeina ir žegnojasi moterys. Mūriniai ir mediniai namai. Gedimino prospektu pravažiuoja automobilis. Vyras su raiščiu "Milicija" ant rankos gatvėje reguliuoja eismą. Kino teatras “Milda”. Ant sienos reklaminiai plakatai – afišos. Anonsuojamas filmas “Mininas ir Požarskis”. Siaura gatvele eina žmonės. Palanga. Vytauto gatvė. Vyras stovi prie bendrovės “Maistas” parduotuvės. Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčia. Vaizdas į parką nuo grafo Tiškevičiaus rūmų. Turėklai. Kristaus statula.

 

Šie vaizdai ir siužetas iš 1940 metais sukurtos kino kronikos apie Vilnių ir Palangą. Juostos originalas saugomas Lietuvos centriniame valstybės archyve. Įspūdis, kuris lieka po tokio filmo peržiūros, tarsi pjūvis- per istoriją, sąmonę, atmintį.

 

Mano atmintyje dar likę kino kronikos kadrai iš septintojo dešimtmečio, į ankstesnes kronikas tenka žvelgti kažin kaip keistai. Jaunajai kartai - tai beveik mistika. Teko vienoje iš tokių kino kronikos peržiūrų būti kartu su Jaunųjų žurnalistų klubu: jų, jau nepriklausomoje Lietuvoje gimusių ir augusių jaunuolių, įspūdis buvo iš viso nenusakomas, daugelis negalėjo patikėti tuo, ką matė ekrane, teiravosi, ar išties Lietuva tokia buvo.

 

Raginu ir jus patirti sąmoningo atradimo džiaugsmą. Juo labiau ši dokumentika aktuali dabar, žvelgiant į politikos sroves ir užutėkius, pasveriant tikras vertybes.

 

Šį ketvirtadienį kino klube matysite užmirštas Lietuvos 6-ojo dešimtmečio epochos akimirkas (1953-1963
m.) Senuosius kronikų kadrus komentuos kino kritikas, dramaturgas Pranas Morkus.

 

Įėjimas laisvas. Į peržiūrą kviečiami ir klubo nariai, ir visi norintieji.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-11-07 16:47
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Zinas S.

2012-11-07 22:18

Kai peržiūrėsime, atsiliepsime. P.Morkaus k o m e n t a r a i. Žiūrovų - atsiliepimai./// Z ///

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media