2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Kultūros renginiai

*print*

Archyvas :: Menų vasara besitęsiančio karo Ukrainoje akivaizdoje

2022-08-03
 
Lietuvoje atstatytuose dvaruose - restauruotuose kultūros paminkluose vasara dar besidarbuojantiems ar besiilsintiems žmonėms dovanoja menų šventes. Lietuvos kultūros tarybos, savivaldybių, partnerių remiami vyksta festivaliai visuose regionuose. Koncertuoja daug profesionalių atlikėjų, be darbo nesėdi ir populiarios muzikos jaunuomenė.
Ypač aktyviai veikia menininkai Klaipėdoje.
Klaipėdos festivalis kviečia ne tik į grandiozinius muzikinio teatro pastatymus. Rugpjūčio 1-7 dienomis Klaipėdos piliavietėje ir senajame elinge vyksiantis II-asis Klaipėdos festivalis kelioms dienoms kviečia persikelti ir į kitą Danės krantą - buvusiose laivų remonto dirbtuvėse įsikūrusią ir ypatingą trauką spinduliuojančią laisvalaikio bei pramogų erdvę. Vadinamame „Hofe" surengtos festivalio forumo diskusijos miestui ir pasauliui aktualiomis temomis.
Pastaraisiais metais ypač aštriai žmones visame pasaulyje palietė socialinės problemos, susijusios su pandemijos ir vis dar besitęsiančio karo Ukrainoje padariniais. Pernai čia diskutuota apie ekologiją, o šiemet publika kviesta į pokalbių ciklą „Kitas krantas". Diskusijose - nuomonės apie kitaip mąstančius, kitos kultūros, religijos ar etninės priklausomybės žmones, kuriems dėl politinių, socialinių ar ekonominių priežasčių tenka ieškoti išgyvenimo būdų kitoje šalyje - kitame krante. Su kokiais supratimo, priėmimo, prisitaikymo nesklandumais jie susiduria? Kaip jiems sekasi integruotis į kitą visuomenę ir kultūrą? Kuo kiekvienas iš mūsų galime prisidėti, kad mūsų šalyje mažėtų socialinė atskirtis, daugėtų tolerancijos ir būtų praktiškai sprendžiamos įvairių formų diskriminaciją patiriančių žmonių integracijos problemos?
„Kitame krante" - taip pavadinta ir diskusija. Karas Ukrainoje, nekaltų žmonių žudymai, ukrainiečių vaikų trėmimai Rusijos nežinion verčia galvoti: kaip išsvajotąjį „kitą krantą" įsivaizduoja įvairių patirčių, siekių turintys žmonės? Toliau aktyviai kurti ir kovoti ar atsitverti tylos siena, atsiriboti nuo kaimynų nelaimių?
Diskusijos dalyviai - žurnalistai, klaipėdiečiai mokslininkai, aktyvistai: socialinė aktyvistė Agnė Bukartaitė; LMTA Klaipėdos fakulteto dekanė Loreta Jonavičienė; TV laidų rengėja ir vedėja Asta Stašaitytė. Diskusiją vedė LRT radijo žurnalistė Odeta Vasiliauskaitė.
Diskusijoje rugpjūčio 4 d. „Pažinti ir priimti kitą" vėl suaktualinta migrantų, pabėgėlių, diskriminaciją patiriančių žmonių integraciją į Klaipėdos kultūrinį bei socialinį gyvenimą tema. Įdomu, kad turi apie ką pakalbėti Klaipėdos muzikinio teatro vadovai, menininkai, nes kolektyvas priglaudė ir suteikė galimybę tęsti kūrybinę biografiją ne vienam įvairių valstybių piliečiui.
Diskusijos dalyviai - KVMT vadovė Laima Vilimienė, KVMT vyriausiasis choreografas Aurelijus Liškauskas, KVMT vyriausiasis chormeisteris Vladimiras Konstantinovas, KVMT orkestro koncertmeisterė Regina Sarkisova, KVMT choro artistai Farshadas Abbasabadi ir Indra Sofia Maria Nielsen, KVMT baleto trupės šokėja Daria Verovka. Diskusiją veda muzikologė, KVMT redaktorė Veronika Janatjeva.
Klaipėdos festivalis rugpjūčio 1-7 dienomis sugrįžta į lauko scenas senojo uosto širdyje ant Kuršmarių kranto. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro antrus metus organizuojamas operos ir klasikinės muzikos festivalis pažymės miesto 770-ąjį gimtadienį, savo programą atverdamas Alvido Remesos oratorijos „Sakmė apie Mėmelburgą" premjera Klaipėdos piliavietėje (rugpjūčio 1 d. 19.30 val.). Festivalio žiūrovai taip pat turės galimybę dar kartą išvysti išskirtinį Richardo Wagnerio operos „Skrajojantis olandas" pastatymą senajame Klaipėdos elinge (rugpjūčio 5, 6 d. 21.30 val.), tapusį festivalio vizitine kortele ir garsinantį Klaipėdos miestą visame pasaulyje. Antrąjį Klaipėdos festivalį užbaigs įspūdingas operos gala koncertas (rugpjūčio 7 d. 18.00 val.), kuriame balsingieji muzikinio teatro ir kviestiniai solistai publikai dovanos gražiausias arijas iš operų, operečių ir miuziklų.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-08-26 12:22
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media