2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Fotodizaino studija – viena sparčiausiai populiarėjančių LVJC veiklų

2018-11-27
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: Karolina Stankevičiūtė

Erikos Straigytės nuotraukoje: Karolina Stankevičiūtė

Vakaris Vingilis

Fotodizaino studija – tai vieta, kurioje moksleiviai stengiasi pasaulį atrasti per objektyvą. Čia jie išmoksta kurti įvairias kompozicijas, derinti atstumą ir formą, fotografuoti skirtingomis temomis, skirtingose vietose. Pradeda pažinti maketavimo subtilybes bei susikuria savo kalendorius.

Kiekvieną antradienio ir ketvirtadienio vidudienį fotodizaino studijos dalyviai susirenka savo kabinete su vis naujomis ambicijomis ir tikslais. Padiskutavę apie juos dominančius klausimus su vadove, jie gauna užduotis ir išsiskirsto visoje Lietuvos vaikų ir jaunimo centro teritorijoje. Vieni eina fotografuoti, kiti kurti kompozicijų, o treti montuoja savo jau nufotografuotus vaizdus.
 
Idėjų jauniesiems fotografams, pasak jų, niekada nepritrūksta vien dėl to, kad yra net 4 fotografų grupės, dūzgiančios 311 kabinete net du kartus per savaitę ir bendradarbiaujančios vienos su kitomis. 

Kaip sako fotodizaino studijos dalyvis Marijus, jis pasirinko šį užsiėmimą, nes tik čia jis gali įdomiai praleisti laką ir pagilinti savo žinias apie fotografiją. Įdomybių fotodizaino studijoje netrūksta, pasak jo, jie fotografuoja ne tik savo kabinete, bet eina ir į lauką, įvairias galerijas. 

Išgirdus fotodizaino studijos pavadinimą gali susidaryti įspūdis, kad tai tėra fotografijos būrelis, bet vaikinas sako, kad tai daug įdomiau, jie būrelyje ne tik blyksi fotoaparatais, bet ir kiekvienąkart sužino vis kažką naujo apie fotografiją. Pasak Marijaus, jis kitam rekomenduotų šią veiklą vien dėl to, kad šis būrelis itin gerina fotografavimo įgūdžius. O štai paklausus pašnekovo, ar neatsibosta lankyti būrelį ir ar nekyla mintis mesti šią veiklą, jis tik atšauna – ne, nes šis būrelis duoda tiek daug naujų žinių bei patirties... 

Studijai nuolatos pakaitomis vadovauja net dvi vadovės. Viena iš jų, Karolina Stankevičiūtė, fotografija užsiiminėjanti jau apie 13 metų, yra Vilniaus dizaino kolegijos taikomosios fotografijos absolventė. Sukauptas žinias Karolina nuolat tobulina susitikimuose su fotografijos meistrais ir šią patirtį perduoda savo mokiniams. O štai kita vadovė Laura Zaleckaitė – Vilniaus dailės akademijos absolventė, o dabar Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos bei Socialinių mokslų kolegijos dėstytoja. Lauros meilė fotografijai yra tokia didelė, kad ji tiesiog negali ja nesidalinti su kitais.

Studijos vadovė Karolina Stankevičiūtė sako, kad pirmaisiais jos gyvavimo metais buvo labai daug susidomėjusių, netgi reikėjo sudaryti ne vieną grupę. Moksleiviai iki šių dienų į užsiėmimus ateina su didelėmis ambicijomis ir per metus jas bando įgyvendinti, o kai kurie taip įsimyli fotografiją, kad net bando ateitį sieti būtent su ja. Pašnekovės paklausus, ką ji norėtų kad dalyviai išsineštų iš būrelio, ji nedvejodama atsako – jos patirtį bei įgūdžius, sukauptus per dešimtį metų. 

O štai jos mintys apie būrelį ateityje labai taiklios: ji norėtų, kad fotodizaino studija atrodytų ne prasčiau nei dabar, nes mokiniai yra gana entuziastingi ir turintys daugybę tikslų bei neatsakytų klausimų.

Šiuo metu Lietuvos vaikų ir jaunimo centre gausu erdvių, skirtų vizualiųjų menų užsiėmimų dalyvių darbams eksponuoti. Kol kas čia dominuoja jaunųjų dailininkų darbai, bet retkarčiais sienos pasipuošia ir fotodizaino studijos darbais.


/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-11-27 19:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media