2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Anos Frank dienoraštis

2018-12-11
 
Nuotraukoje: knygos viršelis

Nuotraukoje: knygos viršelis

Gerda Kasčiūnaitė
 
Anos Frank "Dienoraštis" –  knyga apie antrojo pasaulinio karo žydų holokaustą, jo įkarštyje su šeima atsidūrusią mergaitę Aną ir jos virtimą stipria asmenybe. 
 
Ši knyga lyg švelnus vėjo gūsis mūsų kasdieninėje literatūroje. Kūrinys jausmingas, gražus, ne per saldus. Jame gausu daug ryškių veikėjų, kurie nuo pirmo iki paskutinio puslapio skleidžia daug emocijų. Viena iš veikėjų – pati Ana. Nors jos dienoraštis rašytas labai slogiu laikotarpiu, tokiu, kada žmonės negalėjo laisvai reikšti nuomonės ar to, ką galvoja, ji nebijojo. Ji troško palikti pėdsaką. Dabar į jos vidinį pasaulį galime žengti ir mes.
 
Dienoraščio rašymas prasideda 1942 metais, birželį. Šį bloknotą ji gavo dovanų nuo tėvų. Tais pačiais metais, kai Ana ir jos šeima buvo buvo priversti bėgti nuo vokiečių kariuomenės, dienoraštis tapo jos jausmų prieglobsčiu ir geriausiu draugu. 
 
Pats kūrinio veiksmas sukasi vangioje, liūdnoje atmosferoje. Žmonės, kurie pastaraisiais metais gyveno su Ana, buvo ne ką geresni, nei pati aplinka. Pyktis, liūdesys ir baimė tiesiog smaugė Anos vidinį pasaulį ir drąsą. Ši knyga labiausiai tinka žmonėms, labiau mėgstantiems dvasios kovas, o ne kovas su vampyrais. Nors ši knyga nėra tipiška paauglių knyga, tačiau nuoširdūs mergaitės jausmai, pykčio protrūkiai, ginčai su šeima ir santykiai knygą paįvairina ir suteikia jai žavesio, kuris nė vieno nepaliks abejingo. 
 
Anos Frank "Dienoraštį" pasiskolinau iš bibliotekos. Knygos skolinimosi lentelėje galėjau perskaityti, kad knyga buvo pasiskolinta jau bene 20 kartų. Žinoma, jog tai yra tėra labai maža dalis perskaičiusių šį kūrinį. Anos Frank dienoraštis išleistas beveik visose Europos šalyse, tad labai džiugu, kad galėjo pasiekti ir lietuvius. 
 
Mane kaip skaitytoją ši knyga įkvėpė tikėti savimi, siekti savų tikslų, kurie kartais gali atrodyti neįmanomi. Lygiai taip pat, kaip sunkiomis akimirkomis atrodė Anai. Dienoraštis visiškai pakeitė mano požiūrį į pasaulinius karus ir politikos svarbą juose. Manau, kad kiekvienas, kuris perskaitys šią knygą, pradės rimčiau žiūrėti į dabartinį ir praeities pasaulius.
 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/  

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-18 17:29
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media