2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Jaunojo žurnalisto užrašai

*print*

Archyvas :: Apie gatvės piešinius ir parodas

2019-09-24
 
Erikos Straigytės nuotrauka

Erikos Straigytės nuotrauka

Monika Vaitkevičiūtė


Meniški žmonės, kurie mėgsta meną, pasiremia savo vaizduote ir sukuria gatvėje ant tuščių sienų piešinius. Jie piešia tam, kad kiti žmonės galėtų fotografuoti ar tiesiog žiūrėti. Taip atsiranda gatvės menas.


Na, o paaugliams dažniausiai patinka piešti pasityčiojimus iš politikų ar kitų žinomų žmonių. Paaugliai dar mėgsta rašyti gatvėse keiksmažodžius ar negražius užrašus, įžeidžiančius, nemalonius ar dar kitokius išgalvotus žodžius.


Kodėl žmonėms tai patinka? Reikėtų jų pačių paklausti, bet, mano manymu, jiems tai patinka, nes piešdami jie pasijunta kažkuo ypatingi. O gal jie ką nors jaučia?


Tiesą sakant, kai kurie žmonės, piešdami ant sienų, uždirba pinigus. Tačiau ne šiaip piešinius, kurie būtų įžeidžiantys, o kitokius. Tai piešiniai, kurie būna paremti animaciniais personažais ar pasaka, ar vėlgi savo vaizduote. Kai kurie daro piešinius pagal užsakymus.


Lietuvos vaikų ir jaunimo centre vyksta piešinių paroda. Joje matomi įvairaus amžiaus vaikų piešiniai, visi jie gražūs. Man vaikščiojant po šią vaikų ir paauglių parodą patiko ir sužavėjo keletas piešinių.


Vienas iš piešinių Martynos Kazlauskaitės, jai 15 metų. Ji nupiešė senamiesčio gatvelę. Šis piešinys primena Vilniaus senamiesčio gatves ir atrodo lyg būtų paveiksliukas iš interneto.


Kitą gatvės vaizdą nupiešė Herkus Markauskas, jam 12 metų. Šis piešinys yra paremtas vaizduote, nes jame yra planetų, laivas, kas dažnai būna animaciniuose filmuose. Dar šiame piešinyje yra namai, mašina, medžiai, suolai ir ilgas kelias. Herkas nupiešė šį piešinį tikrai gražiai. Manau, jis galėtų būti netgi ant vaikiško žurnalo. Arba kabėti namuose, mokykloje ar dar kur.


Tačiau ne visi piešiantys turi galimybę dalyvauti parodose ir ne visų paveikslai gali kabėti muziejuose, pastatuose, restorane ar kitur. Tada belieka apleistų namų sienos, požeminės perėjos.



/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-09-24 22:10
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media