2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Socialiniai tinklai – galimybė, bet ne prievolė

2020-12-22
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Aistė Pugačiauskaitė

 

Šiomis dienomis retas nėra įsitraukęs į socialinių tinklų pinkles. Šis interneto monstras gali įtraukti kiekvieną, pasiūlydamas kiekvienam įdomią ir naudingą informaciją. Viena iš labiausiai į socialines medijas įsitraukusių visuomenės dalių – moksleiviai. Daugelis iš jaunų žmonių net turi išsivysčiusią didelę priklausomybę nuo naršymo internete.

 

Kalbinau Jaunųjų žurnalistų klubo narius Vakarį bei Eveliną apie jų įsitraukimą į socialines medijas.

 

Ar naudojiesi socialinėmis medijomis, kiek tokio tipo programėlių turi savo telefone?

 

Vakaris: Taip, naudojuosi, savo telefone turiu dvi socialinių tinklų programėles − facebook ir instagram. O naujienas dažniausiai sužinau iš programėlės 15min, kurią taip pat turiu savo telefone.

 

Evelina: Taip, naudojuosi.Telefone turiu facebook, instagram ir snapchat programėles.Per jas bendrauju su savo draugais, o naujienas sužinau per Delfi programėlę.

 

Kiek vidutiniškai laiko per dieną praleidi, naršant socialiniuose tinkluose?

 

Evelina: Stengiuosi socialiniais tinklais naudotis kuo mažiau ir todėl esu nusistačiusi sau naršymo laiko ribas. Paprastai per dieną praleidžiu apie 2 valandas.

 

Vakaris: Per dieną telefone praleidžiu labai skirtingą laiko kiekį. Vieną dieną galiu praleisti ir penketą valandų, ypač kai to reikia mokyklai. Tačiau kartais tai būna valanda - dvi.

 

Koks yra tavo naudojamiausias socialinis tinklas? Dėl kokios savo savybės jis įtraukia?

 

Vakaris: Dažniausiai naudojuosi instagram. Man patinka stebėti puslapius, kurie kelia man įdomią informaciją, iliustruodami tai nuotraukomis. Taip pat įdomu stebėti ir draugų keliamą turinį.

 

Evelina: Aš daugiausiai naudojuosi mesendžeriu, nes ten galiu susiskambinti su draugais, pasidalinti nuotraukomis ir įvairiomis naujienomis.Man asmeniškai per ten lengviausia susisiekti su savo draugais

 

Ar jauti spaudimą iš aplinkos turėti socialinių tinklų paskyras – galbūt praleidus kelias dienas be jų, jautiesi nebesigaudantis tų dienų įvykiuose?

 

Vakaris: Ne, nesijaučiu. Draugai naudoja dabar plačiai naudojamą TikTok, tačiau aš jo nenaudoju ir tikrai nesu suinteresuotas. O socialiniais tinklais naudojuosi plačiai ir kiekvieną dieną, dažnai ir per daug, bet jei kartais sustoju, tai tikrai nesijaučiu atsilikęs.

 

Evelina: Tikrai nesijaučiu nebesigaudanti tų dienų įvykiuose, praleidus laiko be socialinių tinkų. Man tai būna savotiška atgaiva ir poilsis, nes kartais norisi praleisti daugiau laiko su šeima ar su pačia savimi, o socialiniai tinklai gan blaško. Tačiau šiais laikais esame vos net įpareigoti turėti nors vieną socialinį tinklą, nes tokiu būdu galime palaikyti ryšį su savo draugais, sužinoti naujausias tendencijas.

 

Ar socialinėse medijose teko atrasti savo darbais ar mintimis įkvepiančią asmenybę? Jei taip, kas ji ir kuo sužavėjo?

 

Vakaris: Socialiniuose tinkluose neseku ir neieškau idealų. Seku daug turinio, susijusio su kelionėmis, vienas iš įkvėpėjų kelionėms yra Orijus Gasanovas. O daugiau seku tik kai kuriuos politikus bei daug įvairių puslapių su gamtos nuotraukomis. Taip pat seku ir kanalą National Geographic, man labai patinka jų keliamas turinys.

 

Evelina: Esu per instagram platformą atradusi ne vieną mane įkvepiančią asmenybę. Atradau socialinių tinklų pagalba savo dabartinę šokių trenerę ir kitų gerų šokėjų iš viso pasaulio. Šios asmenybės mane įkvepia pasitikėjimo savo jėgomis, įrodo, kad per darbą galima daug pasiekti ir save patobulinti. Taip pat skatina žiūrėti kitu žvilgsniu į gyvenimą ir pasijausti laisva asmenybe viduje.


Ar po apsilankymo socialiniuose tinkluose jauti atsiradusias neigiamas emocijas ir kaip jos įtakoja tavo darbus bei kasdienybę?

 

Evelina: Po apsilankymo socialiniuose tinkluose nesijaučiu labai jų paveikta ir nejaučiu neigiamų emocijų. Žiūrimą turinį stengiuosi atsirinkti kuo pozityvesnį.

 

Vakaris: Būna įvairiai, kartais perskaityta ar sužinota naujiena nuliūdina, kartais pradžiugina. Bet jei būtų vien neigiamos emocijos, socialiais tinklais tikrai nesinaudočiau. Juo labiau, tai taupytų mano laiką. Tai juk nėra prievolė.

 

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 16 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-01-05 21:41
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media