2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Koronaviruso pirmiausia ieškoma oro uostuose

2020-02-18
 
Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Asociatyvi iliustracija/ Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Deimantė Subačiūtė

 

Koronavirusas sparčiai plinta pasaulyje. Atkeliavo jis iš vieno Kinijos miestelio, kol kas Lietuvos dar nepasiekė. Bet jau dabar oro uostuose atskrendantiems keleiviams matuojama temperatūra, užsieniečiams dalijami lankstinukai, kurie informuoja, kur kreiptis blogai pasijutus. Nuo 2019 metų gruodžio 31 dienos iki šių metų sausio 26 dienos iš viso užregistruota 2 782 koronavirusu užsikrėtę žmonės. Daugiausia jų yra Kinijoje.

 

Ar Europą jau pasiekė šis siaubingas virusas? Kokiose Europos šalyse jis jau yra? Ar negalvojate, kad šis virusas galėtų pasiekti Lietuvą? Europoje jau yra užregistruota koronavirusu užsikrėtusių žmonių. Koronavirusu sergančių žmonių jau yra ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Belgijoje. Taip pat sergančių yra ne tik Europos šalyse. Užsikrėtusių yra Tailande, Japonijoje, Pietų Korėjoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Singapūre, Vietname.

 

Koronavirusas gali pasiekti Lietuvą ir tikimybė, kad virusas atkeliaus, vis didesnė. Virusas mus pasiekti gali dėl to, kad į Lietuvą atkeliauja vis daugiau užsieniečių, studentų iš Kinijos. Taip mano didesnė pusė Jaunųjų žurnalistų klubo narių.

 

Vasario 16 dieną žiniasklaida pranešė, kad į Lietuvą grįžęs užsienio pilietis, manoma, yra užsikrėtęs koronavirusu. Pirmadienį į Kauno klinikinę ligoninę iš Alytaus buvo atvežtas Kinijoje lankęsis vyras, kuriam buvo pakilusi temperatūra, bet koronavirusu jis neserga.

 

Ar mokykloje yra pasakojama apie koronavirusą? Ar mokyklose vaikai juokauja šia tema? Ar išvis verta pasakoti vaikams apie tai? Daugelyje mokyklų nėra pasakojama apie koronavirusą, bet daugelis vaikų žino apie jį. Mokyklose juokaujama apie koronavirusą, nes vaikai nesureikšmina galimo pavojaus ir pasakoja visokias istorijas galvodami, kad tai nėra rimta. Dauguma vaikų mano, kad mokyklose turėtų būti pasakojama apie tokią infekciją, kad vaikai galėtu sužinoti apie šį virusą. Mokiniai mano, kad turėtų būti dalinamos apsauginės kaukės.

 

Ar virusas gali plisti per daiktus? Ar saugu siųstis daiktus iš įvairių internetinių parduotuvių, kurios yra Kinijoje? Kinijos pašto darbuotojai tikina, kad koronavirusas neplinta per siuntas. Dauguma žmonių, sužinoję apie šį baisų virusą, nustojo siųstis daiktus iš tokių internetinių parduotuvių kaip „AliExpress’’.  Nors baimės yra, bet vis dažniau atsiranda žmonių, kurie siunčiasi daiktus iš internetinių parduotuvių, esančių Kinijoje.

 

Žinomas atlikėjas, dainų autorius ir rašytojas Stanislovas Stavickis-Stano buvo užsisakęs siuntinį iš Kinijos. Po keleto mėnesių jį gavo. Jo žmona nežinodama, kad tai siunta iš Kinijos, nuėjo jos atsiimti. Pašte moteris pamatė, kad tai siunta iš koronaviruso zonos. Ji iškart paskambino savo vyrui  ir paklausė, kas tai per siunta. Stano prisiminė, kad prieš keletą mėnesių užsisakė kaklo pagalvėlę, ir paprašė parnešti siuntinį namo. Siuntinys parkeliavo namo, bet buvo paliktas mediniame namelį, kuriame jie vasaroja. Stano pasidalino šia istorija socialiniuose tinkluose, bet neparašė, ar žmona nusiplovė rankas po tokio siuntinio parnešimo.

 

Kodėl reikia plauti rankas? Ar rankų plovimas sumažins riziką susirgti? Ar jūs namuose plaunate rankas? Rankas reikia plauti tam, kad nebūtų mikrobų, kad neužsikrėsti virusais. Rankų plovimasis kažkiek ir gali sumažinti riziką susirgti, bet tai nereiškia, kad neužsikrėsi virusu.

 

Kaip plinta kornavirusas? Kokie simptomai pasireiškia žmonėms, užsikrėtusiems koronavirusu? Kaip gydomas šis virusas? Koronavirusas plinta per orą. Juo užsikrėsti galima, bendraujant su užsikrėtusiu šiuo virusu. Dažniausi simptomai būna kosulys, karščiavimas, bloga savijauta, apsunkęs kvėpavimas, gali sutrikti orientacija. Nuo koronaviruso vaistų nėra, gydymas taikomas tik simptomams sumažinti.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 12 m./ 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-03-31 19:22
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media