2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Konfliktišką mokinį „sukuria“ tėvai

2018-02-20
 
Vlado Ščiavinsko nuotrauka

Vlado Ščiavinsko nuotrauka

 Rūta Giedrytė


Didžioji dauguma mokyklą baigusių ar joje tebesimokančiųjų yra bent kartą susidūrę su konfliktiškais mokiniais. Žinoma, kai kurie iš to paprasčiausiai išauga – dabar, man jau įpusėjus aštuntą klasę, rimtų nesutarimų tarp klasės mokinių tikrai sumažėjo. O štai anksčiau būta visko – šauksmų, suolų daužymo ar net vartymo. Kelios draugės skundėsi tėvams, pasakodamos apie erzinančias pastabas, daiktų mėtymus.


Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijoje besimokantis Danielius savęs ypač klusniu nelaiko, bet konfliktiškas irgi nėra. Tiesa, anksčiau būta visko. Tuomet jis, dar mažas ir kvailokas, pats provokuodavo konfliktus. Jo klasėje tokių mokinių nėra, kitose klasėse taip pat reta, mat mokykla labai griežta. Jei esi problematiškas, tave iškart siunčia pas psichologę ir „sutvarko“.


O štai pradinukų mokytoja Edita Žukauskienė savo klasėje susiduria su konfliktiškais mokiniais bei jų keliamomis problemomis. Druskininkų „Atgimimo“ mokykloje dirbanti pedagogė sako, kad tokių mokinių kiekvienoje klasėje yra ir jų kasmet vis daugėja. Jos manymu, tai įtakoja socialinė aplinka, tėvų auklėjimas ir vaikams šiame amžiuje aktualus internetas, įvairūs kompiuteriniai žaidimai. „Jie ateina labiau išsibalansavę ir jiems visas situacijas sunku išspręsti taikiai. Pasižiūrėję įvairius filmukus bando patys taip elgtis. Bet svarbiausia yra tėvų auklėjimas,“ - teigia pašnekovė.


Pasak mokytojos, kitus mokinius tai veikia neigiamai. Tokie mokiniai, kurie yra konfliktiški, patys ieško priekabių, patys sukelia įvairius nesutarimus ir nemoka taikiai jų išspręsti. Taigi dažniausiai nukenčia ramūs, taikiai sutarti galintys vaikai. Neklusnūs vaikai dažniausiai apkaltina ramesnius, nemato savęs, nenori pripažinti kažką darantys blogai. O štai moksleivio Danieliaus nuomone, jei tai būtų naujokas, tai būtų normalu, nes jis atsidūrė visiškai nepažįstamoje aplinkoje, bendruomenėje. Tai lyg gynyba, jei, tarkim, iš jo tyčiojasi. Aštuntoko klasė greičiausiai reaguotų panašiai. „Esame turėję daug tokių naujokų, ypač šiemet, tačiau jie priprato prie mūsų klasės ir nustojo būti problematiški,“ - sako moksleivis.


Vaikai, kurie yra konfliktiški, tokie ateina iš šeimos, dėl to sutaria abu pašnekovai. Pasak mokytojos Editos, dažnai tėvai nepripažįsta vaiko kaltės ar netinkamo auklėjimo. Jie teisina savo vaikus, kad šie yra geri, bando apkaltinti kitą mokinį, o ne aiškintis, kas iš tikrųjų nutiko bei kodėl. Jei tėvai savo vaiką aukština ir nemato, kad jis gali būti kaltas ar nenori to pripažinti, tai ir vaikas taip elgsis, nepripažins klaidų. „Būtent tėvų įtaka didžiausia“, pritaria Danielius.


Vaikino nuomone, konfliktiško mokinio elgesį pakeisti įmanoma, to imtis reikia profesionalams – psichologams, kurie išmano savo darbą. E.Žukauskienė mokinius taip pat auklėja pasitelkusi socialinę padagogę, psichologę, didelio konflikto atveju su mokiniu kalbasi direktoriaus pavaduotoja. „Su tokiais mokiniais bandau visokiais būdais, ir kalbėdama, ir prašydama, ir aiškindama. Kartais patyčios, šaipymasis perauga į muštynes. Mes visokiais būdais bandom tai išspręsti, organizuojame klasės valandėles ne tik konfliktiškiems mokiniams, bet ir visai klasei. Visus mokome nesutarimus spręsti kiek įmanoma taikiau, kad nekiltų muštynių, didelių konfliktinių situacijų dėl menkniekių: daikto paėmimo nuo suolo ar nesutarimų, kokį žaidimą žaisti. Norime, kad vaikai išmoktų gražiai susitarti, paprašyti, bendrauti,“ - teigia pedagogė iš Druskininkų.


Konfliktiški mokiniai – nemaža problema. Kiekvienas turime skirtingą nuomonę apie tai. Visgi aš tikiu, kad ją galima išspręsti. Tereikia pradėti nuo savęs, pagalvoti prieš ginčijantis. Kitą kartą tiesiog nusišypsok piktesniam žmogui. Ir galbūt tapsi pavyzdžiu neklusniam draugui!

 

 

 /Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė/

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-02-20 20:56
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media