2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Ar įmanoma ko nors pasiekti pasirinktame būrelyje?

2021-01-12
 
Erikos Straigytės nuotraukoje: tinklalaidės "Krepšinio sekta" kūrėjai Aistis Michailovskis ir Rapolas Streikus (kairėje) kalbina Liną Kunigėlį

Erikos Straigytės nuotraukoje: tinklalaidės "Krepšinio sekta" kūrėjai Aistis Michailovskis ir Rapolas Streikus (kairėje) kalbina Liną Kunigėlį

Evelina Masevičiūtė

 

Užklasinė veikla padeda moksleiviams įgyti patirties įvairiose srityse. Dalyvaujant būreliuose mokomasi bendradarbiavimo, komandinio darbo ir laiko planavimo. Užklasinė veikla taip pat gali padėti mokiniams atrasti paslėptus talentus, susitikti su žmonėmis, su kuriais jie galbūt šiaip nesusiduria, ir sužinoti apie dalykus, esančius kitoje aplinkoje.

 

Jeigu jaunuoliams patinka užsiėmimai lauke, jie gali rinktis šaudymo iš lanko klubą, jodinėjimą ar kitas sporto šakas. Jei patinka skaityti, galima mėgautis literatūriniais būreliais, kūrybiniu rašymu ar žurnalistika. Popamokinė veikla taip pat yra geras būdas išmokti ir įvertinti ką nors naujo.

 

Kiekvienas iš mūsų, rinkdamasis būrelį, kurį nori lankyti, išsikelia sau kažkokius tikslus, nori ko nors pasiekti. Pati esu lankiusi labai daug būrelių, kadangi būdama maža labai buvau smalsi ir norėjau viską išbandyti. Todėl norėjau visur dalyvauti, kur tik spėdavau, tačiau su laiku užsiėmimų gausa vis mažėjo. Esu išbandžiusi dainavimą, muzikos mokyklą, keramiką, teatrą, šokius, gimnastiką.

 

Išliko tik vienas užsiėmimas nuo mažens, kuris man teikia vidinę laisvę ir leidžia atsiskleisti kaip asmenybei, tai šokiai. Šokiai iki šiol man yra kaip vaistas nuo visų blogų emocijų, minčių, visiška ramybė ir džiaugsmas, tyriausia meilė kažkam nuo pradžios iki galo. Tačiau bėgant laikui, keičiasi mąstysena, pradedama galvoti apie ateitį. Dėl šios priežasties kai kurie sieja savo gyvenimo aistrą su būsima profesija ir stengiasi būti išgirsti didesnės auditorijos, o kiti išbando naują veiklą, kuri padėtų pasiekti norimo dalyko.

 

Daugelis iš mano bendraamžių yra išbandę asmenybės testus. Taip galima sužinoti savo pagrindines charakterio savybes ir nusistatyti savo asmenybės tipą: ekstravertas ar intravertas. Pati atlikusi šį testą labai nustebau, nes visada galvojau, kad esu intravertė. Tačiau paaiškėjo, kad esu net 86 proc. ekstravertė. Tuo nepatikėjusi pasidariau testą iš naujo, bet gavau vėl tą patį rezultatą.

 

Kadangi prie asmenybės tipo aprašoma ir charakteristika, skyriau laiko  ir išsianalizavau informaciją. Be to, šie testai parodo, kurias savybes reiktų tobulinti ir kokia linkme gyvenime judėti, kokią rinktis profesiją. Kadangi XXI amžiuje yra tiek daug galimybių ir jos yra labai plačios, dažnai moksleiviai pasimeta ir nebežino, kokiu keliu eiti gyvenime. Todėl tokie testai labai padeda kažkiek suprasti save kaip asmenybę.

 

Tuo tarpu aš neseniai pradėjau lankyti Jaunųjų žurnalistų klubą Lietuvos vaikų ir jaunimo centre. Pasirinkau šį užsiėmimą siekdama patobulinti savo įgūdžius rašant straipsnius ir norėdama  išmokti imti interviu, kad ateityje galėčiau pasiekti norimos karjeros.

 

Pasaulį užklupus COVID-19 pandemijai visi mokiniai perėjo į mokymąsi nuotoliniu būdu, Jaunųjų žurnalistų klubui tai taip pat nebuvo išimtis. Pradėjusi lankyti šį būrelį nežinojau, ko tikėtis, ir todėl jaučiausi šiek tiek pasimetusi. Tačiau mane labai šiltai priėmė ir visos baimės išnyko. Pati pirmoji užduotis, kuri man buvo nemenkas iššūkis, tai paimti interviu iš Jaunųjų žurnalistų klubo nario. Prieš tai man dar nebuvo tekę imti interviu, todėl jaučiausi lyg musė į barščius įmesta. Bet tai buvo man į naudą, nes klubo vadovė Erika man pasakė pastabas ir išmokė, kaip reikėtų imti teisingai interviu. Tai mane paskatino judėti toliau ir tobulėti.

 

Šio Jaunųjų žurnalistų klubo nariai yra taip pat išsikėlę didelius tikslus. Vienas iš narių, vienuolikmetis Aistis Michailovskis, kuris savo tikslą jau po truputį įgyvendina, pasitelkdamas klube įgautus sugebėjimus, kuria  tinklalaidę apie krepšinį, kadangi pats juo domisi ir jį žaidžia.

 

Šią tinklalaidę ,,Krepšinio sekta“ galima rasti ,,YouTube“ platformoje, kur yra keliami video kiekvieną savaitę. Berniukas stengiasi skelbti kuo įdomesnį turinį ir tokiu būdu siekia būti pastebėtas ir išpopuliarėti. Tobulėjimas gana spartus, kadangi tinklalaidė jau turi 109 sekėjus, tačiau jų daugėja su kiekvienu video įkėlimu. Dabar jis planuoja kalbinti Lietuvos dizainerį Aleksandrą Pogrebnojų, kuris yra sukūręs aprangas krepšinio komandai. Tai dar vienas didelis žingsnis sėkmės ir tikslų pasiekimo link, plečiant žiūrovų auditoriją ir kuriant vis įdomesnį turinį.

 

Būtent dėl kadaise pasirinkto būrelio LKL krepšininkas Paulius Jankūnas iki šiol vilki Kauno „Žalgirio“ marškinėlius. Kaunietis krepšinio treniruotes pradėjo lankyti, būdamas 11 metų amžiaus. Pirmiausia lankė būrelį mokykloje, o vėliau gavo kvietimą ir į Sabonio krepšinio mokyklą. Tai įrodo, kad kiekvienas iš mūsų gali pasiekti ką nors pasirinktame būrelyje, tik tam reikia turėti ryžto, valios ir įdėti daug pastangų bei darbo.

 

Galima teigti, kad popamokinė veikla ne tik padeda mokiniams pasiruošti tolesniam gyvenimui, bet ir išmoko būti socialesniais ir atsakingesniais. Taip moksleiviai eina ir suranda naują gyvenimo dimensiją, kuri prideda daugiau spalvų. O kartu jie išsikelia ir pasiekia naujų tikslų, tampa sėkmingais žmonėmis.

 

 

/Tekstas sukurtas Jaunųjų žurnalistų klube, vad. Erika Straigytė; teksto autorei 17 m./

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-01-12 16:00
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media