2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Komentarai

*print*

Archyvas :: Žurnalistai tapo gelbėtojais

2010-02-01
 
“Reuters” nuotraukoje: naujienų agentūros “Reuters” fotokorespondentas Carlosas Bamia ir jo kolegos žurnalistai iš įvairių šalių padėjo pasauliui sužinoti apie katastrofiškus nelaimės padarinius

“Reuters” nuotraukoje: naujienų agentūros “Reuters” fotokorespondentas Carlosas Bamia ir jo kolegos žurnalistai iš įvairių šalių padėjo pasauliui sužinoti apie katastrofiškus nelaimės padarinius

Žemės drebėjimo nusiaubtame Haityje dirbantys įvairių šalių žurnalistai atlieka ne tik savo, bet ir gelbėtojų darbą. Nuošalėje neliko ir Holivudo žvaigždė Johnas Travolta.

 

Operacijos kamerų šviesoje

 

Viena didžiausių pastarojo dešimtmečio katastrofų akimirksniu prikaustė viso pasaulio dėmesį. Korespondentai atskubėjo į nuniokotą salą greičiau už gelbėtojus, ir žaibiškai pasipylė naujienos: aukų skaičius sieks kelis šimtus tūkstančių, nukentėjusiųjų net neįmanoma suskaičiuoti, o po griuvėsiais likę žmonės laiku nesulaukia pagalbos.

 

„Per 30 sekundžių šalis buvo nublokšta 100 metų atgal“, - pakraupęs kalbėjo televizijos kanalo „Fox News Channel“ diktorius Billas Hemmeris.

 

Stebint katastrofos padarinius, sunku likti nuošalėje, ypač jeigu tikrai gali padėti. JAV kabelinės televizijos medicinos naujienų skyriaus korespondentas Sanjay Gupta yra praktikuojantis neurochirurgas. Matydamas sužeistus žmones, jis negalėjo šaltakraujiškai dirbti savo darbo ir pradėjo operuoti. Kartu su televizijos CNN prodiuseriais vyras duodavo pacientams vaistų nuo skausmo, aplinkui šviečiant televizijos kameroms atliko smegenų operaciją dvylikametei mergaitei.

 

Australijos televizijos darbuotojai filmuodami interviu išgirdo vaiko balsą, sklindantį iš po griuvėsių, ir ištraukė 16 mėnesių gyvą ir sveiką mergaitę Winnie Tilin. Jų kolegos iš CBS televizijos patys liko be geriamo vandens, nes dalinosi juo su kenčiančiais haitiečiais.

 

Misija dar nebaigta

 

Žiniasklaida daug prisidėjo prie to, kad pasaulis išgirstų apie nelaimę Haityje ir imtųsi veiksmų. Atvykę į salą greičiau už gelbėtojus, korespondentai sužadino visuomenės reakciją.

 

„Tai padidino spaudimą viso pasaulio valstybėms nedelsiant imtis veiksmų“, - teigė B.Hemmeris iš „Fox News Channel“.

 

Šiuolaikinės technologijos leidžia žiniasklaidos atstovams žaibiškai atsidurti nelaimės vietoje ir taip pat greitai pranešti apie susiklosčiusią padėtį. Tačiau tai kainuoja didelius pinigus, ir žiniasklaidos priemonės negali apie tai parmiršti. Paskaičiuota, kad kiekvienam JAV televizijos kanalui reportažai iš Haičio atsieis po 1,5 mln. dolerių.

 

„Mes visi žinome, kas nutiks po savaitės kitos, - sakė CNN diktorius Andersonas Cooperis. - Žiūrovai nustos domėtis šia istorija ir liausis mus žiūrėję.“

 

Tačiau S.Gupta įsitikinęs, kad žurnalistai dar ne iki galo atliko savo misiją: „Iš dalies tai mūsų pareiga užtikrinti, kad žmonės nepamirštų apie šią nelaimę.“


Atskrido savo lėktuvu

 

Ekonominės krizės prispausto pasaulio sąmonę bando žadinti ir įžymybės. Šou verslo žvaigždės praėjusią savaitę per televiziją surengė labdaros akciją ir surinko nukentėjusiems nuo žemės drebėjimo 57 mln. dolerių. Pirmadienį Haityje savo lėktuvą nutupdė Holivudo žvaigždė Johnas Travolta. Jį lydėjo žmona Kelly Preston.

 

Piloto licenciją turintis 55 metų aktorius orlaiviu „Boeing 707“ atskraidino medikų komandą ir keturias tonas maisto bei vaistų. Jis pats padėjo iškrauti krovinį.

 

„Mes galime pakeisti padėtį Haityje, ir aš tiesiog negalėjau nepasinaudoti savo lėktuvu ir nepadėti“, - sakė J.Travolta.

Atvykęs į žemės drebėjimo nuniokotą salą, aktorius pamatė siaubingą vaizdą. Vos prieš kelias valandas iki jo nusileidimo prie apgriautos Haičio prezidento rezidencijos, kur dalinamas maistas nukentėjusiems nuo stichijos, kilo riaušės. 18 taikdarių negalėjo suvaldyti 4 tūkst. žmonių minios ir buvo priversti panaudoti gumines kulkas.

 

Scientologų bažnyčiai priklausantis J.Travolta savo pagalbos misiją pavadino „Operacija Fenomenas“. Tai jau ne pirma scientologų kelionė į Haitį. Saloje jau dirba beveik pusė tūkstančio šios religinės bendruomenės atstovų, iš jų 250 - medikai.

 

„International Herald Tribune“,

„The independent“ inf.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-01 15:56
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media