2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: Operatorius L. Karvelis pelnė tarptautinį pripažinimą

2009-12-15
 
Rež. Arvydo Lebeliūno nuotraukoje: LŽS Kauno apskrities skyriaus narys  Laisvūnas Karvelis su „Ispanų  kalba suaugusiems“ pelnė tarptautinį operatoriaus pripažinimą

Rež. Arvydo Lebeliūno nuotraukoje: LŽS Kauno apskrities skyriaus narys Laisvūnas Karvelis su „Ispanų kalba suaugusiems“ pelnė tarptautinį operatoriaus pripažinimą

Vidmantas Miškinis

 

 

Lietuvos žurnalistų sąjungos narys, valstybės pripažintas meno kūrėjas kaunietis Laisvūnas Karvelis tebegyvena maloniais įspūdžiais, patirtais kaimyninėje Lenkijoje. Devynias dienas Lodzėje vyko tradicinis, jau XVII-asis  tarptautinis filmų festivalis, skirtas geriausių operatorių kūrybos apžvalgai  „Plus Camerimage“. Iš 260 vaidybinių, dokumentinių, muzikinių filmų festivalio konkursui buvo atrinkti operatorių darbai, sugebėję pasiekti aukščiausios kokybės vizualinę išraišką. Su dokumentiniu filmu „Ispanų kalba suaugusiems“ kaunietis televizijos ir kino operatorius L. Karvelis vienintelis Lodzės festivalyje  atstovavo ne tik Lietuvai, bet ir kitoms Baltijos šalims.

 

Lodzės festivalyje, kuris įvardijamas talentingiausių Europos operatorių susitikimo vieta,  ne tik rodomi išskirtiniai filmai, bet ir šios  profesijos atstovai vieni kitiems perduoda savo  patyrimą,. Dėl teisės čia dalyvauti kovoja  kino meistrai iš viso pasaulio.

 

53 minutes trunkanti „Ispanų kalba suaugusiems“ – dalyvavo trumpametražių filmų, kurių iš viso buvo dvylika, konkurse. Be šio bendro ispanų ir lietuvių filmo, konkursui buvo atrinkti ir filmai iš Australijos, JAV, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Etiopijos, Irano, Lenkijos, Vokietijos, , Turkijos. Pagrindinis prizas Auksinė varlė buvo įteikta trumpametražio filmo „Druska“ (Australija) operatoriui Murray Fredericks. Kiti šios kategorijos filmų kūrėjai, netapę laureatais, nenusiminė, nes vien tik jų filmų atrinkimas į šį festivalį yra didelis tarptautinis pripažinimas. Tarp festivalio žiuri narių irgi netrūko garsių vardų.. Vienas  jų -kino režisierius Alanas Parkeris (Didžio Britanija), sukūręs „Pink Floyd,Siena“, „Pusiaunakčio ekspresas“,“Evita“ ir kitu žinomus filmus.

 

Filmo „Ispanų kalba suaugusiems“ scenarijaus autorius ir režisierius Tomas Tamošaitis, prodiuserė Rasa Miškinytė, operatoriai Marta Javierre ir Laisvūnas Karvelis, kompozitorius Jonas Jurkūnas, animacija Rasos Jonikaitės. Tai nostalgiškas ir pilnas humoro filmas apie žmones, bet kokiomis aplinkybėmis neprarandančius sugebėjimo svajoti. Ekscentriška Marija Antonija yra ispanų kalbos mokytoja. Kelis kartus per savaitę ji moko suaugusius emigrantus, nors pati nekalba jokia užsienio kalba ir vos gali su jais susišnekėti. Tačiau tai ne itin jaudina Mariją Antoniją. 48 metų mokytoja gyvena svajonių pasaulyje ir stengiasi įgyvendinti didžiausią savo troškimą – tapti aktore. O savo pamokas ji paverčia teatru, kuriame jai skirtas svarbiausias vaidmuo.

 

Nepaisydami keistos situacijos, emigrantai bando pramokti ispanų kalbos ir susikurti naują, geresnį gyvenimą klaustrofobiškam miestelyje Ispanijos Pirėnų papėdėje. Bet ar tikrai visada Marija Antonija valdo situaciją, o jos mokiniai yra tokie jau vargšai emigrantai?Prieš pradėdamas filmuoti „ISPANŲ KALBA SUAUGUSIEMS“, režisierius pats kelis mėnesius bandė mokytis ispanų kalbos pagal Mariją Antoniją, o pasinėręs į savo herojų pasaulį, sukūrė jautrų ir tikrovišką filmą, balansuojantį ties dokumentinio ir meninio kino riba.

 

Apie  kūrėjų ieškojimus ir atradimus, aukštą profesionalų ir žiūrovų įvertinimą byloja tai, kad šį trumpametražį rodė Ispanijos, Suomijos, Vokietijos televizijos. Taip pat vyko peržiūros ir vertinimai įvairiose Europos valstybėse.FESTIVALIAI: Kino pavasaris (Lietuva), 36 - asis Huesca filmų festivalis (Ispanija), Tarptautinis Glasgow žmogaus teisių festivalis "Document 6" (Didžioji Britanija), Lietuviško kino dienos Panevėžyje (Lietuva), Tarptautinis Vilniaus dokumentikos festivalis (Lietuva), 6 - asis Kijevo tarptautinis žmogaus teisių festivalis DOCUDAYS.UA (Ukraina), East Silver (Čekija), Crossroads of Europe (Lublin, Lenkija), "Transyt" (Poznan, Lenkija), Berdiansko filmų festivalis (Ukraina). APDOVANOJIMAI: pagrindinis prizas (TRANSYT, Lenkija, 2008); Grand Prix (Tarptautinis kino festivalis "Crossroads of Europe", Lenkija, 2008).

 

Nors Laisvūnas Karvelis (1991 metais Vilniaus universitete baigė žurnalistikos mokslus) valdo ir  plunksną, pasirinko sunkų, bet įdomų televizijos ir kino operatoriaus gyvenimą. Gal dėl to, kad dar prieš studijas universitete jis Lietuvos kinos studijoje dirbo operatoriaus asistentu, o sausio 13-osios naktį , kai sovietiniai okupantai užėmė Vilniuje Lietuvos televiziją, būdamas studentu praktikantu, sugebėjo iš pastato S.Konarskio gatvėje Nr.49 išnešti  brangią filmavimo aparatūrą. Po to aštuonerius metus Laisvis dirbo LTV bei jos Kauno redakcijoje, kūrė ne tik TV laidas, bet ir dokumentinius filmus. 1994 metais operatorius stažavosi JAV, Dalose „Lumen institut of telecommunications“.

 

 Lietuvos žurnalistų sąjungos ir nacionalinės žurnalistų kūrėjų  asociacijos narys L. Karvelis apgailestauja, kad dabar Lietuvoje ne tik pinigų, bet ir scenarijų dokumentiniams bei vaidybiniams filmams badmetis...

 

Operatoriaus, LŽS nario Laisvūno Karvelio kūryba:

 

Filmai "Vilniaus laikrodis" (rež. V.Babaliauskas, Lietuvos televizija, 1991), "Sepija" (rež. A.Lukošiūnienė, Lietuvos televizija, 1992), "Aukštumų vienatvė" (rež. A.Lebeliūnas, Lietuvos televizija, 1992), "Mokesčių sistema" (rež. A.Lebeliūnas, "United States Information Agency", JAV, 1992), "Jonas Paulius II Lietuvoje" (rež. V.Reivytis, Katalikų televizijos studija, 1993), "Žingsniai alėjos gale" (rež. H.Šablevičius, LR KM, 1994), "Regėjimai" (rež. H.Šablevičius, 1996), "Kryžių kalnas" (rež. M.Gorska, CRTN, Belgija, 1996), "Pasmerktas myriop" (rež. H.Šablevičius, "Ultra Nominum“, 1998), "Neries ir Nemuno glėby" (rež. V.Balsys, Lietuvos televizija, 1999), "Arkliai pacientai" (rež. V.Balsys, Lietuvos televizija, 1999), "Aš galiu" (rež. V.Reivytis, Pilietinių iniciatyvų centras, 2000), "Modris" (rež. A.Lebeliūnas, 2003),”Lietuva.24 valandos”(2004, rež.J.Javaitis), "Pakuta - mano meilė" (rež. D.Kanclerytė, 2007), "1941-ųjų birželio sukilimas" (rež. L.Augutis, 2007), "Ispanų kalba suaugusiems" (rež. T.Tamošaitis, 2008), TV laidų  “Kasparo istorijos" (TV3, 1996–1999), "Ryto tra lia lia" (rež. I.Paliulytė, TV3, 2000–2003), TV serialas “Saulius ir Jurga” (LNK,2008,rež.R.Atkočiūnas), "Be pykčio" (rež. V. Reivytis, LTV, 2003),”Misionierius” (rež.D. Kanclerytė,2009).

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-12-15 16:48
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media