2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Aktualijos

*print*

Archyvas :: „Už metų kalno“– ir du kauniečiai

2010-02-04
 
Tremtinio eilėraščių knygos viršelis, iliustruotas LŽS nario, dailininko Vladimiro Beresniovo

Tremtinio eilėraščių knygos viršelis, iliustruotas LŽS nario, dailininko Vladimiro Beresniovo

Vidmantas Miškinis

 

Leidykla „Naujasis lankas“ išleido Šilutės krašte, Rusnėje, kūrusio poeto Juozo Kinderio naują (pomirtinį) eilėraščių rinkinį „Už metų kalno“. Knygos redaktorius  Lietuvos rašytojų sąjungos narys Aleksas Dabulskis, dailininkas – Lietuvos žurnalistų sąjungos narys Vladimiras Beresniovas.

 

Šių dviejų kauniečių dėka knygoje gražiai sudėti itin savitos eilėdaros posmai. Iš lyriškų užuominų skaudžiai suvokiami autoriaus išgyvenimai ir pavergtos tautos kančios, atpažįstamas Nemuno deltos gamtovaizdis.

 

Rašytojas Aleksas Dabulskis ir  bibliotekininkas Juozas Kinderis – vieno likimo broliai, nes abu tos pačios mokyklos gimnazistai už  jaunatvišką pasipriešinimą  sovietinei santvarkai buvo ištremti į Sibirą. Tik kalėjo skirtingose vietose, o ir grįžę gyveno ne šalia vienas  kito. Tačiau abu suartino ne tik bendra lemtis, bet ir meilė literatūrai. Pirmoji J.Kinderio eilėraščių knyga „Šaltoji žemė Vorkuta“, antroji „Atskrend sakalėlis“. Mirtis poetą užklupo berengiant naują rinkinį, beveik įpusėtą, kuris dabar tapo pomirtiniu...

 

Aleksas Dabulskis, pasikvietęs talkon kitą savo bičiulį Vladimirą Beresniovą, skaitytojams dovanojo rinkinį „Už metų kalno“. Pasak knygos dailininko ir viršelių autoriaus V. Beresniovo, jis stengėsi  atskleisti tremtinio ilgesį, jo meilę gimtinei. Pavyko. Iš pirmo žvilgsnio naujoji eilėraščių knyga patraukia akį savo kuklumu, spalvine išraiška ir piešiniu, kuriame - virš sniege paskendusių krūmokšnių - į tolį  skrendantys paukščiai.

 

Vlaberis (tai tas pats V.Beresniovas) yra žinomas ne tik kaip puikus karikatūristas. Jis yra ir daugybės knygų dailininkas bei iliustratorius. Vien pastaraisiais metais LŽS  Kauno skyriaus valdybos narys, senjorų klubo MES pirmininkas V.Beresniovas iliustravo dešimtį knygų. Tai V.Baltuškevičiaus „Mano memoriumas“, A.Dabulskio „Mastycios“, R.Kluso „Genantys genai“, J.Kundroto „Kol veda viltis“, A.Korzenkovo „Homarano“ bei kelias kita knygas esperanto kalba.

 

„Už metų kalno“ dailininkas iliustratorius nesiruošia slėptis. Vlaberis  toliau kuria naujas karikatūras ir  iliustracijas knygoms.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2010-02-04 16:01
 
 
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media